Σας ενοχλεί η κριτική; Το μυστικό για να την διαχειριστείτε εποικοδομητικά

Σας ενοχλεί η κριτική; Το μυστικό για να την διαχειριστείτε εποικοδομητικά

Τα επικριτικά σχόλια, μια νουθεσία ή η απλώς μια αυστηρή κριτική μπορεί να βιωθεί ως ενοχλητική κατάσταση ή και επώδυνη εμπειρία. Υπάρχει τρόπος να τα διαχειριστούμε όταν είμαστε οι αποδέκτες τους;

220719152012_critisism_woman_stressed_work_office
Ουδείς υπεράνω κριτικής στη ζωή αυτή… Την έχουμε δεχθεί και ασκήσει όλοι λιγότερο ή περισσότερο και, όσο και αν θέλαμε να είμαστε στο απυρόβλητο, δεν προβλέπεται. Άμεσα ως αξιακή κρίση είτε έμμεσα υπό το πρόσχημα της συμβουλής, διόρθωσης ή νουθεσίας, η κριτική θα κάνει την εμφάνισή της στη ζωή μας κι εμείς θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να τη διαχειριστούμε.

Τα παραπάνω ισχυρίζεται σε άρθρο του ο Δρ Rick Hanson, ψυχολόγος και Ανώτερος Συνεργάτης του ερευνητικού κέντρου Greater Good Science Cente του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, εξηγώντας πως το αναπόφευκτο της κριτικής συνοδεύεται από το αναπόδραστο του πόνου, έναν πόνο που ο αποδέκτης θα πολλαπλασιάσει στο κεφάλι του και θα επαναφέρει διαρκώς στο μέλλον για να αποφύγει μια νέα πιθανή επίκριση που, εν τέλει, δεν θα έρθει μάλλον ποτέ. «Έχουμε την τάση να μεταφέρουμε στην ενήλικη ζωή προσδοκίες που αποκτήσαμε ως παιδιά ή ως νεότεροι ενήλικες. Ίσως να είχε ασκηθεί έντονη κριτική από κάποιον τότε, αλλά το πιθανότερο βρισκόμαστε σε διαφορετική θέση σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης