Κορωνοϊός: Από πού ξεκίνησε τελικά η πανδημία;

Κορωνοϊός: Από πού ξεκίνησε τελικά η πανδημία;

Νεότερη ανασκόπηση τριών ερευνών από Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ φωτίζει το επίκεντρο της αρχικής εστίας της πανδημίας

211228141209_scientist3
Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τρεις μελέτες παρέχοντας νέα δεδομένα αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19. Οι μελέτες ανασκοπούνται στο επιστημονικό περιοδικό nature. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στις αρχές Ιανουαρίου 2020, η αγορά της Ουχάν θεωρήθηκε ως η πιθανή αρχική εστία διασποράς, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από COVID-19 εκείνη την περίοδο είχαν βρεθεί στην αγορά πριν να εμφανίσουν συμπτώματα. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, έγινε συλλογή δειγμάτων από πληθώρα ζώων που πωλούνταν εκεί καθώς και περιβαλλοντικά δείγματα όπως από επιφάνειες κλουβιών, πάγκους πωλητών και αποχετεύσεις, με σκοπό να ταυτοποιηθεί η πιθανή πηγή του παθογόνου. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξαν ότι τα 200 δείγματα που συλλέχθηκαν από ζώα ήταν αρνητικά, αλλά ότι περίπου 1.000 περιβαλλοντικά δείγματα από πάγκους και άλλα σημεία της αγοράς βρέθηκαν θετικά!


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης