«Deal του αιώνα» χαρακτήρισε ο Τραμπ το ειρηνευτικό του σχέδιο για το Μεσανατολικό

«Deal του αιώνα» χαρακτήρισε ο Τραμπ το ειρηνευτικό του σχέδιο για το Μεσανατολικό

Δυσφορία από τους Παλαιστινίους και χαμόγελα από τους Ισραηλινούς - Μόνο η ισραηλινή πλευρά ήταν παρούσα στην ανακοίνωση του σχεδίου από τον Τραμπ που αφορά την δημιουργία δύο Κρατών

τρ12
Ικανοποιώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε χθες το σχέδιό του για την δημιουργία δύο κρατών «Ισραήλ και Παλαιστίνης». Όμως, μόνο η μία πλευρά ήταν παρούσα.

Η πρόταση των 80 σελίδων για την επίλυση μιας σύγκρουσης δεκαετιών πληροί τις περισσότερες ισραηλινές απαιτήσεις. Και στην περίπτωση της ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

«Η πρόταση του Τραμπ δεν είναι παρά μία ανοησία», δηλώνουν από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι σπεύδοντας να την απορρίψουν κατηγορηματικά.

Η αμερικανική εύνοια προς το Ισραήλ δεν έγινε αντιληπτή μόνο από την πλευρά του Παλαιστινίων.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει προσεκτικά το ειρηνευτικό σχέδιο, πλην όμως επιμένει στην ανάγκη της λύσης των δύο κρατών, που θα «συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο».

Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι θα έχουν το δικαίωμα σε ένα κράτος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «Εβραϊκό κράτος», «να απορρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της» και να ενισχύσουν τα θεσμικά τους όργανα. Εάν συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν και τελικά να αποκτήσουν κράτος, θα πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Κλείσιμο
Επίσης, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος, μειώνοντας την περιοχή της Παλαιστίνης.

Το σκεπτικό των ΗΠΑ για την παραπάνω παραχώρηση είναι ότι δεν επιθυμούν να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους ούτε Ισραηλινοί ούτε Παλαιστίνιοι.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόσθεσαν πως το Ισραήλ επίσης θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και θα σεβαστεί τον ρόλο της Ιορδανίας στους Αγίους Τόπους.

Τέλος, θα συσταθεί διμερής επιτροπή ΗΠΑ και Ισραήλ για να επιτευχθεί «άμεσα» η αναγνώριση του νέου κράτους.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης θα είναι το Αμπού Ντις, μια περιοχή στα προάστια της Ιερουσαλήμ.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε για μία ακόμη φορά την αντίδραση της Παλαιστίνης.

Δεν δεχόμαστε πρόταση χωρίς πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ιερουσαλήμ λέει ο Μαχμούτ Αμπάς

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, βρίσκει «τείχος» από την πλευρά της Παλαιστίνης. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς σε δηλώσεις του τόνισε πως απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί Άραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Λέω στον Τραμπ και στον Νετανιάχου: η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται. Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», τόνισε ο Αμπάς.

Αντίθετη η Τουρκία, σκεπτική η Γαλλία και η Ρωσία

Με δυσπιστία αντιμετώπισαν πολλές χώρες το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό.

Η Γαλλία δήλωσε ότι πρώτα θα το μελετήσει ενώ η Ρωσία προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «απευθείας διαπραγματεύσεις» για να βρεθεί ένας «αμοιβαίως αποδεκτός συμβιβασμός».

«Πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού. Δεν γνωρίζουμε εάν η αμερικανική πρόταση είναι αμοιβαίως αποδεκτή ή όχι. Πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση των μερών», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τονίζοντας πως η Μόσχα θα «μελετήσει» το αμερικανικό σχέδιο.

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια «απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους» πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Η Βρετανία έκανε λόγο για ένα «πιθανόν θετικό βήμα», χωρίς να παίρνει σαφή θέση, ενώ το Ιράν με τη σειρά του απέρριψε το σχέδιο, αναφέροντας πως πρόκειται για «μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων».

Και η Αίγυπτος εμφανίστηκε σκεπτική για το σχέδιο Τραμπ, καλώντας Ισραήλ και Παλαιστίνη να«εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Η Γερμανία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, δήλωσε πως, μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του.

Η Ε.Ε επαναδιατύπωσε την «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών». Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης