Γερμανία: Ο Χαφτάρ δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία

Γερμανία: Ο Χαφτάρ δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εμφανίστηκε αισιόδοξος λίγο πριν από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου - Ο Χαφτάρ δεν συμφώνησε με την πρόταση Πούτιν και Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός, ζητώντας προθεσμία 48 ωρών

haftar
O χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην οποία η διεθνής κοινότητα καλείται να κερδίσει ένα σημαντικό στοίχημα. Το στοίχημα της επιβολής εκεχειρίας στην εμπόλεμη Λιβύη, όπου ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έχει εισβάλει με τις δυνάμεις του καταλαμβάνοντας τη Σύρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.

Κλείσιμο
«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο» δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβούλιου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ο Χαφτάρ συμφώνησε να λάβει μέρος, μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ

Tο μεσημέρι της Πέμπτης το πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Hadath, μετέδωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τονΧάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα. Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης