Το #Megxit στα πρωτοσέλιδα: Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την απόφαση «βόμβα» των Μέγκαν-Χάρι

Το #Megxit στα πρωτοσέλιδα: Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την απόφαση «βόμβα» των Μέγκαν-Χάρι

Στο ξεκαρδιστικό πρωτοσέλιδο της New York Post η Μέγκαν και ο Χάρι «αράζουν» στον καναπέ σαν κοινοί θνητοί, η πρώτη με μπικουτί και ο δεύτερος με βρώμικο φανελάκι και μπύρες - Το παρασκήνιο της απόφασης να εγκαταλείψουν τον ρόλο τους και οι πρώτες αντιδράσεις από το παλάτι

couple_ar
Η χθεσινή ανακοίνωση του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ ότι πρόκειται να «αποσυρθούν» από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας, και να γίνουν ανεξάρτητοι οικονομικά, μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ και όχι μόνο.

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι ανακοίνωσαν εχθές ότι πρόκειται να αναλάβουν έναν νέο «προοδευτικό ρόλο», μοιράζοντας τη ζωή τους ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική. Επίσης ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να εργαστούν προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητοι οικονομικά, κάτι που μέχρι σήμερα τους απαγορευόταν λόγω του ρόλου τους, αλλά και ότι δεν θα υπόκεινται πλέον στους ίδιους κανόνες με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όσον αφορά στη σχέση τους με τον Τύπο.

Η ανακοίνωση της «απόφαση ζωής» του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ δημιούργησε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο το εύστοχο hashtag #Megxit (από το Meghan και το... exit) το οποίο επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αρκετές εφημερίδες στους τίτλους των πρωτοσέλιδών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η New York Post που, παρότι αμερικάνικη εφημερίδα, αφιέρωσε την πρώτη σελίδα της στην ανακοίνωση-βόμβα.

eksofilo


Στην εικόνα του εξωφύλλου (προϊόν φώτοσοπ) η Μέγκαν και ο Χάρι απεικονίζονται ως ζευγάρι «κοινών θνητών» στον καναπέ του σπιτιού τους μπροστά στην τηλεόραση. Η πρώτη φοράει μπικουτί στα μαλλιά και καπνίζει ενώ ο δεύτερος έχει ύφος βαριεστημένου συζύγου, καθώς κάθεται με τα εσώρουχα σαν άλλος... «Αλ Μπάντι» μπροστά από άδεια κουτάκια μπύρας. «Η Μέγκαν και ο Χάρι εγκαταλείπουν τη βασιλική οικογένεια για να ζήσουν ως κοινοί θνητοί», γράφει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα πάνω από τη διασκεδαστική «αφίσα».



Μπορεί το αμερικανικό έντυπο να εστιάζει στην αστεία πλευρά της υπόθεσης, ωστόσο για τους Βρετανούς οι χθεσινές εξελίξεις αποτελούν άκρως σοβαρό ζήτημα, όπως φαίνεται από τα σημερινά τους πρωτοσέλιδα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου κάνουν λόγο για απόφαση «βόμβα» και εστιάζουν στις αντιδράσεις του παλατιού. Επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, πολλά έντυπα αποκαλύπτουν ότι στους βασιλικού κύκλους επικρατεί οργή, θλίψη και απογοήτευση για την απόφαση.

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι ο Χάρι και ο Μέγκαν δεν συμβουλεύτηκαν την Ελισάβετ προτού πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση σχολιάζεται άκρως αρνητικά από τον βρετανικό Τύπο. «Δεν το είπαν καν στη Βασίλισσα» γράφει με πελώρια γράμματα στο πρωτοσέλιδό της η Daily Mirror.

«Εξοργισμένη η Βασίλισσα» γράφει η Daily Mail. επιβεβαιώνοντας την πλήρη άγνοια του Καρόλου και του Ουίλιαμ. Η Guardian και η Daily Telegraph διατηρούν πιο ψύχραιμο ύφος, ενώ οι έγκριτοι The Times κάνουν λόγο για ένα διχασμένο παλάτι, μετά την απόφαση του ζευγαριού να εγκαταλείψουν τους ρόλους τους.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα βρετανικά εξώφυλλα

eksofilo-1
eksofilo-2

eksofilo-3

Η ανακοίνωση «βόμβα»

Το 2020 μπήκε με προβλήματα για την μοναρχία στην Γηραιά Αλβιόνα, αφού ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δύο ημέρες αφού επέστρεψαν από τις διακοπές των Χριστουγέννων στον Καναδά ανακοίνωσαν μέσω Instagram ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο τους ως ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας και θα εργαστούν για να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι.

«Σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από “ανώτατα” μέλη της βασιλικής οικογένειας και να εργαστούμε για να γίνουμε οικονομικά ανεξάρτητοι, ενώ συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως τη βασίλισσα. Με τη δική σας ενθάρρυνση, κυρίως τα τελευταία χρόνια, νιώσαμε έτοιμοι να κάνουμε αυτήν την προσαρμογή. Σχεδιάζουμε να ισορροπούμε τον χρόνο μας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Αμερικής, συνεχίζοντας να τιμούμε το καθήκον μας στη Βασίλισσα, την Κοινοπολιτεία και όσους οργανισμούς βρίσκονται υπό την στήριξή μας», αναφέρουν ο Χάρι και η Μέγκαν στην σχετική ανακοίνωση και προσθέτουν πως η γεωγραφική ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα τους επιτρέψει «να μεγαλώσουν τον γιο τους με σεβασμό στη βασιλική παράδοση, μέσα στην οποία γεννήθηκε, παρέχοντας παράλληλα στην οικογένειά τους τη δυνατότητα να εστιάσουν στο επόμενο κεφάλαιο, που συμπεριλαμβάνει και την έναρξη μιας νέας φιλανθρωπικής οργάνωσης».

«Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες του συναρπαστικού επόμενου βήματος εν ευθέτω χρόνω, όπως συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη βασίλισσα, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Κέιμπριτζ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μέχρι τότε, παρακαλούμε δεχτείτε τις βαθύτερες ευχαριστίες μας για τη συνεχή σας υποστήριξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το παρασκήνιο της απόφασης του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ

Η πρώην πρωταγωνίστρια του νομικού δράματος Suits ζούσε επί εφτά χρόνια στο Τορόντο, όπου γινόντουσαν τα γυρίσματα του δημοφιλούς σίριαλ και έχει πολλούς φίλους εκεί. Σύμφωνα με φίλο του ζευγαριού ο έκτος στην διαδοχή του θρόνου και η Αμερικανίδα σύζυγός του αποφάσισαν να εγκατασταθούν για μεγάλο μέρος του χρόνου στον Καναδά και να αποσυρθούν από τα υψηλά κλιμάκια της βασιλικής οικογένειας, όταν κατάλαβαν πως δεν βρίσκονται στο επίκεντρο στα μελλοντικά σχέδια του παλατιού.

Αιτία είναι το πορτρέτο για την νέα δεκαετία, που έδωσε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην δημοσιότητα το παλάτι και στο οποίο ποζάρουν η 93χρονη μονάρχης και οι τρεις κατά σειρά διάδοχοί της, ο 71χρονος πρίγκιπας Κάρολος, ο 37χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο 6χρονος πρίγκιπας Γεώργιος. Άλλωστε, ο πρώτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως, όταν ανέλθει στον θρόνο, σκοπεύει να μειώσει τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν δημόσια καθήκοντα.

Φίλοι του ζευγαριού δήλωσαν: «Επέστρεψαν πίσω στη δουλειά. Δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Όμως, έγινε ξεκάθαρο από τον θεσμό (της μοναρχίας) πως ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν βρίσκονται στο επίκεντρο ενός μελλοντικού σχεδίου. Απλά δείτε την φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα με την βασίλισσα, τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον δούκα του Κέμπριτζ και τον Γεώργιο».

Σύμφωνα με την Telegraph ο Χάρι και η Μέγκαν αισθάνονται αβεβαιότητα για την δική τους θέση στο μέλλον σε μια μοναρχία σε «σμίκρυνση», όταν ο πρίγκιπας Κάρολος πάρει τα ηνία από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Harry & Meghan to step back: What does the future hold for the Royal Family? - BBC Newsnight



Απογοητευμένη η βασίλισσα από την απόφαση του ζευγαριού - Τι δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού

Πάντως, εκπρόσωπος Τύπος του παλατιού, μετά την ανακοίνωση του λαμπερού ζευγαριού, δήλωσε πως «Οι συζητήσεις με τον δούκα και την δούκισσα του Σάσεξ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Κατανοούμε την επιθυμία τους για μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνος για να τα επεξεργαστούμε».

Σύμφωνα με την Daily Mail η βασίλισσα είναι «απογοητευμένη» από την απόφαση του ζευγαριού αλλά και από το γεγονός πως ο Χάρι και η Μέγκαν την ανακοίνωσαν στο Instagram χωρίς να έχουν μιλήσει με την μονάρχη ή με κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Ο Τζόνι Ντάιμοντ, βασιλικός συντάκτης στο BBC, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Το BBC έχει κατανοήσει πως σε κανένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε ζητηθεί συμβουλή πριν ο Χάρι και η Μέγκαν εκδώσουν την προσωπική τους ανακοίνωση απόψε, το παλάτι έγινε κατανοητό πως είναι απογοητευμένο».

Δείτε βίντεο: #Megxit: Οργή στο παλάτι για την «παραίτηση» Μέγκαν-Χάρι από τα βασιλικά καθήκοντα

#Megxit: Οργή στο παλάτι για την «παραίτηση» Μέγκαν-Χάρι από τα βασιλικά καθήκοντα



eksofilo-5
eksofilo-6
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης