Τραμπ μετά τις πυραυλικές δοκιμές: Εξακολουθούμε να θέλουμε συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ μετά τις πυραυλικές δοκιμές: Εξακολουθούμε να θέλουμε συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία - Για τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες η πίεση στη Βόρεια Κορέα πρέπει να διατηρηθεί

trump_wen
Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κινήσεις της Πιονγιάνγκ που κλιμακώνουν την ένταση μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανοίξουν νέα διπλωματική οδό.

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα ήταν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκιάνγκ θα συνεχιστούν.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την ενέργεια «πρόκληση».

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε επιτυχώς έναν «νέο τύπο» βαλλιστικού πυραύλου, που εκτοξεύεται «καθέτως» από υποβρύχιο (submarine-launched ballistic missile, SLBM), μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον ότι θα επαναληφθούν το Σάββατο οι συνομιλίες σε επίπεδο τεχνικών ομάδων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η ομάδα διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας έφτασε στη Στοκχόλμη, τόνισε πηγή με γνώση του θέματος.

«Θέλουν να συζητήσουν και θα συζητήσουμε μαζί τους σύντομα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

Κλείσιμο
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι ήταν μικρού έως μέσου βεληνεκούς και εκτοξεύτηκαν από μια θαλάσσια πλατφόρμα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο Γιαπωνέζος ομόλογός του συμφώνησαν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ότι οι βορειοκορεατικές δοκιμές είναι «αχρείαστα προκλητικές και δεν προετοιμάζουν το έδαφος για τη διπλωματία».

Η στάση ευρωπαϊκών χωρών

Σε συνέχεια της πυραυλικής δοκιμής, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ζήτησαν να διεξαχθεί μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η πίεση στη Βόρεια Κορέα πρέπει να διατηρηθεί μετά από την τελευταία δοκιμή που αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Έχουν γίνει συζητήσεις με τους Αμερικανούς για να πεισθούν για την ανάγκη να επανέλθει το ζήτημα στο ΣΑ, οι ΗΠΑ όμως δεν θέλουν μια επίσημη συνάντηση», δήλωσαν διπλωμάτες.

«Η δοκιμή αυτή δεν είναι ουδέτερη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι σε θέση να το συζητήσει», τόνισε η δεύτερη πηγή.

Στα τέλη Αυγούστου, ύστερα από μια δοκιμή πυραύλων από την Πιονγκιάνγκ οι τρεις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν ζητήσει μια κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση του ΣΑ.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε με μια δήλωση των τριών χωρών που υπογράμμιζαν την ανάγκη διατήρησης των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι πιθανό οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια νέα ανακοίνωση στο τέλος της συνάντησης που ζητήθηκε.

Μετά την προσέγγιση Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Πιονγκιάνγκ προκειμένου να εμπλακεί η τελευταία στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση κορεατικής χερσονήσου. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν αυτή την προοπτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης