Αιχμές Γιούνκερ για προσφυγικό, εγκώμια για Σχοινά

zanklont

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επαινεί τον Μαργαρίτη Σχοινά και σχολιάζει με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο το προσφυγικό. Συνέντευξη-απολογισμός στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF)

O Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κράτησε το "τιμόνι" της Κομισιόν σε εποχές δύσκολες, με την οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και το Brexit να δοκιμάζουν την ενότητα της Ευρώπης. Ωστόσο πολλά από τα πρώτα ερωτήματα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF) αφορούν ένα άλλο και ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα, δηλαδή την "παρεξήγηση" που ανέκυψε λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η επόμενη Κομισιόν υπό την Ούροσυλα φον ντερ Λάιεν: ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο που εστιάζει στη μετανάστευση, αλλά επιγράφεται "Protecting the European way of life" (Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής), ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται λέγοντας ότι αυτός ο τίτλος σηματοδοτεί την οχύρωση της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες, ο ίδιος ο Γιούνκερ προτείνει να αλλάξει ο τίτλος και ορισμένοι Γερμανοί σχολιαστές διαβλέπουν επίθεση Γιούνκερ στην ...Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τελικά, τί ακριβώς συμβαίνει;

"Εγώ επισήμανα με κριτική διάθεση ότι η περιγραφή αρμοδιοτήτων για τον Επίτροπο Σχοινά θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις", ξεκαθαρίζει ο Γιούνκερ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία. "Διαβάζω στον γερμανικό τύπο ότι επιτίθεμαι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν ισχύει αυτό, απλώς με εξοργίζει η παρερμηνεία την οποία προκαλεί η συγκεκριμένη περιγραφή αρμοδιοτήτων. Δεν πρόκειται για λάθος της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα το διορθώσει πάντως, πιστεύω, τις επόμενες μέρες".

Θετικά σχόλια για Σχοινά

Από το 2014 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής Κομισιόν, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται δίπλα στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ως Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου. Σε μία εγκωμιαστική αναφορά για τον νέο Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός τονίζει τα εξής: "Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν για μένα Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου, μπορώ να αντιληφθώ ακόμη και τις διακλαδώσεις της σκέψης του. Δεν είναι κάποιος που θέλει να κρατήσει δυστυχισμένους ανθρώπους μακριά από την Ευρώπη, αισθάνεται συμπόνια για εκείνους που υποφέρουν. Και γι αυτό θα ήταν καλό να ξεκαθαριστούν όλα αυτά. Το ίδιο συμβαίνει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και εκείνη δεν απορρίπτει τον ξένο, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος".

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει ότι, πρώτον, ο "Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής" κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και, δεύτερον, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών πρέπει να πλησιάσουν τους Ευρωπαίους πολίτες που δηλώνουν ότι "ανησυχούν" για το προσφυγικό. Η εκτίμηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: "Ναι, αυτές οι ανησυχίες υπάρχουν, αλλά δεν θα έπρεπε να τις έχουμε. Διότι στο European way of life- για να μείνουμε στη συγκεκριμένη διατύπωση- ανήκει και το γεγονός ότι δεν μετατρέπουμε την Ευρώπη σε οχυρό, θέλουμε να παραμείνουμε μία ανοιχτή ήπειρος. Όποιος διώκεται για θρησκευτικούς, ρατσιστικούς ή άλλους λόγους, έχει θέση στην Ευρώπη- εφόσον εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου".

"Παρερμηνείες" στο προσφυγικό

Η Ευρώπη δεν έχει απάντηση στο προσφυγικό" επισημαίνουν, εδώ και χρόνια πολλοί σχολιαστές. Αλλά ποια ακριβώς είναι η "Ευρώπη"; Ο απερχόμενος πρόερος της Κομισιόν επισημαίνει ότι τα ίδια τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους: "Ήδη από τον Μάιο του 2015 η Κομισιόν είχε προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό για την κατανομή των προσφύγων", υπενθυμίζει. "Αυτό αποφάσισαν και οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ. Υπάρχουν όμως μερικές χώρες- Ουγγαρία και λοιπά- που δεν συμβιβάζονται. Και αυτό παρερμηνεύεται, ωσάν οι χώρες αυτές να συγκρούονται με την Κομισιόν. Όχι, οι χώρες αυτές συγκρούονται με τις άλλες χώρες, που συμφωνούν (με τον μηχανισμό)".

Τί γίνεται όμως από δω και πέρα; Θα είχε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κάποια συμβουλή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να λυθεί επιτέλους ο "γόρδιος δεσμός" του προσφυγικού; Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν φαίνεται αισιόδοξος: "Έχω επιχειρήσει τα πάντα. Κάθε τόσο είχα διαβουλεύσεις με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ. Τους πρότεινα να μην γίνει υποχρεωτικός ο μηχανισμός, εφόσον θα ήταν πρόθυμοι να αποδεχθούν κάποιους πρόσφυγες. Προφανώς δεν ήταν. Πρότεινα σε όλους να δεχθούν τουλάχιστον τα ασυνόδευτα παιδιά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ξεσπoύσαν μαζικές διαδηλλωσεις στην Πολωνία, αν η χώρα αυτή δεχόταν 100 ή 200 ασυνόδευτα παιδιά. Πρέπει να συνεχίσουμε τη διαβούλευση. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να λέγεται από την αρχή ότι 'εμείς δεν παίρνουμε μουσουλμάνους' ή 'εμείς δεν παίρνουμε ανθρώπους διαφορετικού χρώματος'. Αυτά δεν συνάδουν με τον δρόμο της Ευρώπης...


DW 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Αξύριστη μασχάλη

Με την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Γιουνκέρ η Ελλάδα έγινε υποκατάστημα του Χαλιφάτου. Ας είναι καλά και ο Αλλάχ ας τον έχει γερό. Εμείς οι αριστεροί του οφείλουμε πολλά. Βοήθησε ώστε να γεμίσει η χώρα από χιλιάδες μουσουλμάνους με αποτέλεσμα ο __φασισμός και ο ρατσισμός να εκλείψει μια για πάντα από την ανθρωπιστική Ελλάδα.

...

Θα σταθω σε αυτο που λεει ο Γιουνγκερ οτι η Ουγγαρια και η αλλες χωρες που δεν δεχονται μεταναστες δεν συγκρουονται με την Ευρωπη αλλα με τις χωρες που τους δεχονται. Αυτο και μονο που λεει ειναι πολυ επικινδυνο γιατι προσπαθει να σπειρει τη διχονια μεταξυ των κρατων της Ευρωπης. Το μισος που θελουν να προκαλεσουν αυτοι οι ''μεγαλοι ηγετες'' μεταξυ των κρατων και των λαων ειναι ολοφανερο οπως και η εντονη επιθυμια τους για αλλοιωση της Ευρωπης με την διχως ορια και αθροα μεταναστευση ισλαμιστων. Οι Βρυξελλες επιτιθονται και τρομοκρατουν τους ευρωπαικους λαους με λιτοτητα και με ισλαμοποιηση και σιγουρα ολα αυτα σε καλο δεν βγαινουν, καπου θα ξεσπασει και πολυ ασχημα και δεν ειναι δυνατον αυτο να μη το προβλεπουν. Παντως μεχρι τωρα ετοιμαζουν λαιλαπα και ακομα δεν κανουν τιποτα για να αλλαξουν την αυτοκαταστροφικη πορεια της Ευρωπη .

Ernesto, ο σύντροφος (αριστερός και δεξιός) της διπλανής πόρτας

Μεγάλε φιλέλληνα κύριε Γιούνκερ, σωτήρα της χώρας μου. Χάρη στα λεφτά που μας δανείζεις μπορούμε σήμερα εμείς οι Έλληνες να αισθανόμαστε ισχυροί και η χώρα μου μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Σε τόσο βαθμό μάλιστα που μας προτιμάνε όλοι οι μετανάστες της γης. Το όνειρό σου κύριε Γιούνκερ για μια Ευρώπη χωρίς Ευρωπαίους, αλλά με κάθε λογής Αφγανό, Αφρικανό και Πακιστανό γίνεται πραγματικότητα και αρχίζει από την ευγνωμονούσα προς εσέ Ελλάδα. Μια Ελλάδα που όπως επιθυμείς μετατρέπεται στο νέο Αφγανιστάν. Όλοι οι Ευρωπέη αντιρατσιστές και αντιφασίστες Έλληνες είμαστε περήφανοι για αυτό. Για το λόγο αυτό ανοίγω μια Ντον Περινιόν στην υγειά σου και πίνω πρώτος. Για να προλάβω πριν την αδειάσεις!

ΑΚ

Αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να τα ξεχάσουν όλα αυτά. Επίσης οι πρόθυμοι "αλληλέγγυοι"/σύγχρονοι δουλέμποροι, θα θεωρήσουν ρατσιστική οποιαδήποτε τέτοια απαίτηση εκ μέρους οποιασδήποτε κυβέρνησης, θα κάνουν τη σχετική φασαρία και φυσικά θα εισακουστούν, γιατί έχουν ακόμα δυνατή φωνή και πολλά μέσα σε όλες τις σημαντικές επιτροπές και υπηρεσίες της Ε.Ε.

@

Δηλαδή το πρόβλημα κατά τον Γιούνκερ είναι οι χώρες που δεν δέχονται να γεμίσουν Μουσουλμάνους λαθρομετανάστες (με αποτέλεσμα να πέσει το επίπεδο ζωής των πολιτών τους), όχι η αθρόα λαθρομετανάστευση που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη. Δεν συζητάνε καν να σταματήσει αυτό το "πάρτι" των δισεκατομμυρίων, εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά ακόμα και εις βάρος των Μουσουλμάνων λαθρομεταναστών-προσφύγων.

Ευκολάκι

Λες σε όλους ότι από τη στιγμή που θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη, ξεχνάνε συνήθειες, πρακτικές, ήθη και έθιμα που δεν συνάδουν με τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, π.χ. Σαρία, μαντήλες, οπλοκατοχή και οπλοχρησία (μαχαίρια, όπλα), κλειτοριδεκτομές, αυτομαστιγώματα με μαχαίρια, τεμενάδες 5 φορές τη μέρα σε δημόσιο χώρο, πολυγαμία, αντιμετώπιση της γυναίκας σαν το τελευταίο ζώο στον πλανήτη, εμπορία ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, μαύρη εργασία κλπ εισαγόμενα "πολιτισμικά" στοιχεία και παραβατικές συμπεριφορές.... Και όποιος τα παραβιάζει, πίσω από εκεί που ήρθε. Και εννοείται, κομμένα όλα τα επιδόματα και οι δωρεάν παροχές, βρίσκουν δουλειές, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και δεν ψηφίζουν ποτέ για κεντρικές κυβερνήσεις ή σε Ευρωεκλογές. Αλλιώς θα γίνει για άλλη μια φορά της π@θτάνας στην Ευρώπη. Απλό...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης