Ο Μακρόν μίλησε με κακοποιημένες γυναίκες κι άκουσε αστυνομικό να αρνείται βοήθεια

Ο Μακρόν μίλησε με κακοποιημένες γυναίκες κι άκουσε αστυνομικό να αρνείται βοήθεια

«Και εσάς κυρία, σας χτυπούσε καιρό;», ρώτησε ο Γάλλος πρόεδρος μια από τις γυναίκες που κάλεσαν στην γραμμή βοήθειας - «Παραμένει βίαιος;» ρώτησε μια άλλη - Ξεκίνησε έρευνα για τον αστυνομικό που αρνήθηκε τη βοήθεια σε θύμα κακοποίησης

macron
Έρευνα ξεκίνησε την Τετάρτη η γαλλική χωροφυλακή για το συμβάν που έλαβε χώρα την Τρίτη το πρωί στα γραφεία της εθνικής γραμμής ενδοοικογενειακής βίας στο Παρίσι με αυτήκοο μάρτυρα τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε ινκόγκνιτο την γραμμή «3919», η οποία παρέχει στήριξη σε γυναίκες - θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αντί να διαπιστώσει πρόοδο στο θέμα άκουσε με τα αυτιά του, χωρίς να έχει την δυνατότητα να παρέμβει, έναν αστυνομικό να αρνείται να συνοδεύσει γυναίκα, που δεχόταν απειλές από τον σύζυγό της, στο σπίτι της για να πάρει τα πράγματά της.

Χωρίς την συνοδεία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και φωτογράφων με την παρουσία μόνο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) και της Liberation, ο Μακρόν φόρεσε ακουστικά και θέλησε να ενημερωθεί ο ίδιος για τη λειτουργία της εθνικής γραμμής ενδοοικογενειακής βίας, η οποία δέχεται κλήσεις από ολόκληρη τη Γαλλία, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Όμως, ο Γάλλος πρόεδρος έγινε αυτήκοος μάρτυρας ενός θλιβερού περιστατικού, όταν μια γυναίκα κάλεσε στη γραμμή από την χωροφυλακή και είπε στην υπεύθυνη πως ο αστυνομικός αρνείται να την συνοδεύσει στο σπίτι της για να πάρει τα πράγματά της, αν και κινδυνεύει η ζωή της από τον σύζυγό της. «Είναι καθήκον της χωροφυλακής να σας προστατεύσει», λέει στο θύμα η υπεύθυνη της γραμμής και εξηγεί στον Μακρόν πως ο αστυνομικός αρνείται να συνοδεύσει την γυναίκα. Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε πως υπάρχει «αδυναμία κατανόησης του προβλήματος από τα όργανα της τάξης».


Οι διάλογοι του Μακρόν με γυναίκες που κάλεσαν για βοήθεια

Μετά το τηλεφώνημα εξοργισμένος ο Μακρόν ρώτησε, αν αυτό (η άρνηση του αστυνομικού) συμβαίνει συχνά και η αρμόδια υπάλληλος, που εργάζεται 20 χρόνια στη γραμμή βοήθειας, του απάντησε: «Ω ναι, όλο και πιο συχνά». Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μια γυναίκα, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία τηλεφώνησε στη γραμμή «3919» για να ζητήσει κατάλυμα.

Η γυναίκα ανέφερε πως ο σύζυγός της την είχε κυνηγήσει με μαχαίρι μέχρι τη δουλειά της και την είχε τραυματίσει, αλλά εκείνη δεν βρήκε συμπαράσταση, ούτε στην χωροφυλακή, ούτε στο νοσοκομείο. «Και εσάς κυρία, σας χτυπούσε καιρό;», ρώτησε ο Γάλλος πρόεδρος το θύμα. Ο ίδιος, μίλησε και με άλλη γυναίκα που ζήτησε βοήθεια από τη γραμμή και του αποκάλυψε πως ο σύζυγός της την κακοποιούσε από όταν εκείνη ήταν 25 ετών. Μια τρίτη γυναίκα μίλησε, επίσης, με τον Μακρόν και αποκάλυψε πως ο σύζυγός της την χτυπά από τα 22 της χρόνια. «Παραμένει βίαιος;» την ρώτησε ο Μακρόν και εκείνη απάντησε: «Είναι όλο και χειρότερα. Και όταν τον συναντώ στο δικαστήριο "σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο". Και δεν σας αναφέρω τα προβλήματα στο θέμα της διατροφής».

Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις γυναίκες με τις οποίες συνομίλησε και προέτρεψε τους υπεύθυνους της γραμμής να λειτουργεί η γραμμή 24 ώρες ημερησίως και να μισθώσουν και τον επάνω όροφο. Μετά το περιστατικό η Καρολίν ντι Χάας, Γαλλίδα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε πως το συμβάν κατέδειξε την έλλειψη κατάρτισης των εργαζόμενων στην κρατικό τομέα. «Ελπίζω πως τώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε την καθημερινή πραγματικότητα των γυναικών που βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία θα λάβει πρωτοβουλίες για να βελτιώσει την κατάσταση σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε η Χάας.


121 γυναίκες θύματα «feminicides» στη Γαλλία μόνο το 2018

Κλείσιμο
Η γραμμή «3919» αποτελεί μέρος ενός εθνικού δικτύου με 67 οργανώσεις και 2.800 καταλύματα για την βοήθεια και την στέγαση των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία. Το 2018 121 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία από τον σύζυγό τους ή τον πρώην σύντροφό τους, καθώς η χώρα πλήττεται από τις «feminicides», δηλαδή τις δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους και πρόσφατα άνοιξε ένας δημόσιος διάλογος από το υπουργείο Ισότητας με στόχο την μάχη ενάντια στις δολοφονίες των γυναικών. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε πορεία στο Παρίσι για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας με πρωτοβουλία της υπουργού Ισότητας Μαρλέν Σιαπά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης