Η «επικίνδυνη αποστολή» της Τερέζα Μέι

Η «επικίνδυνη αποστολή» της Τερέζα Μέι

Πάει ξανά στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του Brexit ενώ η E.E λέει «όχι» σε αλλαγές

mei_england
Ξανά στις Βρυξέλλες η Tερέζα Μέι μετά το πράσινο φως που της έδωσαν χθες οι Βρετανοί βουλευτές να επαναδιαπραγματευτεί για άλλη μια φορά τη συμφωνία που συνήψε με τους Ευρωπαίους για το Brexit.
Την ίδια ώρα, όμως, η Ε.Ε αποκλείει οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμφωνία, αλλά αυτό δεν πτοεί τους Βρετανούς Συντηρητικούς.

«Μόλις οκτώ εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο του Λονδίνου από την Ε.Ε (29 Mαρτίου), η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι έτοιμη να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Για άλλη μια φορά θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του Brexit με την ΕΕ. Για άλλη μια φορά, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν έχει νόημα», όπως σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο N-tv .

Για «επικίνδυνη αποστολή«κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζοντας τις καλές προθέσεις της Μέι και την άρνηση των Βρυξελλών να προβεί σε αλλαγές.

Το γεγονός ότι 317 Βρετανοί βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ του σχεδίου του συντηρητικού βουλευτή Γκράχαμ Μπρέντι που ορίζει για τα βορειοϊρλανδικά σύνορα θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές ρυθμίσεις.

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε στην πρωθυπουργό Μέι εντολή να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους τη συμφωνία αποχώρησης, και να προβλέψει «εναλλακτικά μέτρα» προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες, όμως, έσπευσαν να απαντήσουν ότι το αίτημα δεν γίνεται δεκτό.

Από τις επτά τροπολογίες που τέθηκαν χθες σε ψηφοφορία, σημαντικότερη θεωρείται η τροπολογία του σερ Γκράχαμ Μπρέιντι των Τόρις, η οποία εστιάζεται στο λεγόμενο backstop, τον μηχανισμό που θα αποτρέψει την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία (η οποία παραμένει μέλος της ΕΕ) σε περίπτωση που αποτύχουν οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος.Η τροπολογία Μπρέιντι, η οποία είχε τη στήριξη και της πρωθυπουργού, εγκρίθηκε με 317 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά. Ωστόσο, για τον Ντόναλντ Τουσκ, το backstop αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της συμφωνίας αποχώρησης.

«Η Μέι τα κατάφερε...τώρα η μπάλα βρίσκεται στην Ε.Ε», σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος αναφερόμενος στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στη Ντάουνιγκ Στρητ.

Για την εφημερίδα «Daily Mail» το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν "θρίαμβος" για τη Μέι. Ο «Guardian», όμως, προειδοποιεί ότι η Μέι "Μπορεί να νομίζει ότι κέρδισε, ωστόσο θα συναντήσει ξανά την πραγματικότητα, να ζητούν οι Βρετανοί τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης