Αποφασισμένος ο Τραμπ για πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Αποφασισμένος ο Τραμπ για πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

trump_wen
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει να κλειστεί μια νέα διμερής συμφωνία για το εμπόριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Τσαρλς Γκράσλεϊ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος κλίνει προς το να το κάνει», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Άιοβας σε δημοσιογράφους. «Νομίζω (ότι) η Ευρώπη (είναι) πάρα πολύ ανήσυχη για αυτούς τους δασμούς (...). Νομίζω πως αυτό μπορεί να είναι το εργαλείο που θα αναγκάσει την Ευρώπη να διαπραγματευτεί», πρόσθεσε.

Η εισήγηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για το κατά πόσον ο Τραμπ πρέπει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά για λόγους εθνικής ασφαλείας αναμένεται να επιδοθεί στον Λευκό Οίκο ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του γερουσιαστή.

Ο Γκράσλεϊ, ο οποίος συζητά συχνά με τον Τραμπ και με τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), τον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, συμπλήρωσε ότι δεν του αρέσουν οι δασμοί, αλλά αυτή η πρακτική ακολουθείται αφότου ο μεγιστάνας έγινε ένοικος του Λευκού Οίκου και εκτίμησε πως αποτέλεσαν «αποτελεσματικό εργαλείο» για να πειστούν η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό και άλλοι να διαπραγματευτούν.

Ο Γκράσλεϊ σημείωσε επίσης πως θέλει η ΕΕ να συμφωνήσει να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν τη γεωργία -- παρότι η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να διαπραγματευτούν για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Κλείσιμο
Ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών σε αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ και την Ιαπωνία όσο καταγράφεται πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο. Ο Τραμπ αξιώνει η  ΕΕ να μειώσει τους δικούς της δασμούς (10%) στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Η Ουάσινγκτον επιβάλλει δασμό 2,5% στα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, αλλά 25% στα ανοικτά ημιφορτηγά.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας δέχθηκαν να δουν τον Τραμπ τον Δεκέμβριο για να τον προτρέψουν να μην επιβάλλει πρόσθετους δασμούς.

Τη Δευτέρα, η Volkswagen  AG ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιό της στην Τσατανούγκα (Τενεσί) και θα αυξήσει κατά 1.000 τις θέσεις εργασίες ώστε να κατασκευάζει εκεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την κίνηση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν ότι αν επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αυτό θα αυξήσει αθροιστικά κατά 83 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το κόστος των οχημάτων που διατίθενται στις ΗΠΑ, ενώ θα σημάνει πως θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως τα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας με οποιονδήποτε τρόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης