Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στην Γκαμπόν - Στρατιωτικοί κατέλαβαν τη δημόσια τηλεόραση

Σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στην Γκαμπόν - Στρατιωτικοί κατέλαβαν τη δημόσια τηλεόραση

Τεθωρακισμένα στους δρόμους της πρωτεύουσας

gabon-military
Σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα  στην Γκαμπόν, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

Ο στρατός της αφρικανικής χώρας φέρεται να έχει καταλάβει τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός «Εθνικού Συμβουλίου Αποκατάστασης».

Στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς ενώ έχουν αναπτυχθεί τανκς και τεθωρακισμένα.

Αξιωματούχοι του στρατού, σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την εξουσία στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου αφρικανική χώρα κι ότι εκτόπισαν τον πρόεδρο της χώρας, Αλί Μπονγκό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπονγκό και η οικογένειά του κυβερνούν την Γκαμπόν τα τελευταία 50 χρόνια.




Το διάγγελμα του προέδρου Μπονγκό για τη νέα χρόνια «ενέτεινε τις αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πρόεδρος είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματός του», δήλωσε ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Μετώπου των Δυνάμεων Αμύνης και Ασφαλείας της Γκαμπόν.

Οι στρατιωτικοί εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας που υπάρχει καθώς ο πρόεδρος Άλι Μπόνγκο υπέστη εγκεφαλικό και τους τελευταίους δύο μήνες νοσηλεύεται στο Μαρόκο.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γκαμπόν υπάρχει αξιόλογη στρατιωτική παρουσία Αμερικανών μετά τις πρόσφατες εκλογές στο Κογκό και τους φόβους των ΗΠΑ για βία κατά Αμερικανών πολιτών. Ο πρόεδρος της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο, εισήχθη σε νοσοκομείο του Ριάντ, στις 24 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το δίκτυο «RFI», αυτή τη στιγμή φέρεται να νοσηλεύεται στο Μαρόκο.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 80 στρατιώτες στη Γκαμπόν, εξέλιξη οποία συνδέεται με την κοινωνική αναταραχή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης