Σομαλία: Όλμοι έπληξαν βάση του ΟΗΕ - Tρεις τραυματίες

un12

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, «επτά όλμοι έπληξαν το απόγευμα» τη βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν «δύο μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ» και ακόμη ένας άνθρωπος

Tρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Τρίτη όταν όλμοι έπληξαν την κύρια βάση του ΟΗΕ στη Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, γνωστοποίησε ο Οργανισμός.

Όπως εξήγησε σε ανακοίνωση Τύπου, «επτά όλμοι έπληξαν το απόγευμα» τη βάση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν «δύο μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ» και ακόμη ένας άνθρωπος. Δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου από τους τραυματίες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Η Σεμπάμπ πολεμά για να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Τέτοιες επιθέσεις γίνονταν στο παρελθόν σχεδόν καθημερινά στην πρωτεύουσα, αλλά είναι λιγότερο συχνές αφότου οι ισλαμιστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 2011 τις θέσεις που κατείχαν στη Μογκαντίσου.

Ωστόσο η Σεμπάμπ ελέγχει πάντα πολλές περιοχές στις επαρχίες κι εξαπολύει, κατά τα φαινόμενα με ευκολία, επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων, στρατιωτικών στόχων, καθώς και αμάχων, στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της Σομαλίας.

Η κυβέρνηση διατάσσει τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στη χώρα να εγκαταλείψει την επικράτεια

Η κυβέρνηση της Σομαλίας διέταξε έναν κορυφαίο αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα να εγκαταλείψει την επικράτειά της, κατηγορώντας τον ότι με τις ενέργειές του παραβίασε την εθνική της κυριαρχία, ουσιαστικά κηρύσσοντάς τον persona non grata, μερικές ημέρες μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν τα σομαλικά σώματα ασφαλείας.

Ο Νίκολας Χέισομ, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Σομαλία, «δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη Σομαλία και δεν μπορεί πλέον να εργάζεται στη χώρα», τόνισε σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη το σομαλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί «την παραβίαση των κανόνων της ενδεδειγμένης συμπεριφοράς της αντιπροσωπείας του
ΟΗΕ στη Σομαλία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σχόλιο από μέρους της αποστολής του ΟΗΕ στο εμπόλεμο κράτος στο Κέρας της Αφρικής.

Ο Οργανισμός είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της κυβέρνησης της Σομαλίας, χώρας η οποία δεν έχει ακόμη μπορέσει να συνέλθει από το χάος του εμφυλίου πολέμου ο οποίος ξέσπασε το 1991.

Η απόφαση που ανακοίνωσε το σομαλικό ΥΠΕΞ οφείλεται σε μια επιστολή του, με ημερομηνία 30ή Δεκεμβρίου, στην οποία εξέφρασε ανησυχία για «τη φερόμενη ανάμιξη των σωμάτων ασφαλείας της Σομαλίας, τα οποία υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, στη σύλληψη του Μουχτάρ Ρούμπου τη 13η Δεκεμβρίου», «τους θανάτους 15 αμάχων (...) τη 13η, 14η και 15η Δεκεμβρίου» και «τη σύλληψη περίπου 300 ανθρώπων που είχαν πάρει μέρος στις διαδηλώσεις της 13ης, 14ης και 15ης Δεκεμβρίου».

Ο Ρούμπου, το πρόσωπο που αναφέρεται στην επιστολή του Χέισομ, είναι μεταμελημένος πρώην αντάρτης της Σεμπάμπ που έχει μετατραπεί σε δημοφιλή πολιτικό. Η προσπάθειά του να καταλάβει ένα αιρετό αξίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης τον περασμένο μήνα εμποδίστηκε.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε κατόπιν ότι οι αρχές συνέλαβαν τον Ρούμπου εξαιτίας των υποψιών ότι έφερε αντάρτες και όπλα στη νότια πόλη Μπαϊντόα, την πρωτεύουσα της Νοτιοδυτικής Πολιτείας, όπου διεκδικούσε το αξίωμα του προέδρου.

Η σύλληψή του πυροδότησε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ρούμπου και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στη βία φέρονται να ενεπλάκησαν και μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας, που συμμετέχουν στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία.

Στην επιστολή του, ο Χέισομ προέτρεψε το υπουργείο να εξηγήσει τους λόγους που συνελήφθη ο Ρούμπου, τη νομική βάση της κράτησής του, αλλά και να διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι διαδηλωτές στην Μπαϊντόα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν φυλακιστεί είναι παιδιά.

Στην επιστολή του αξιωματούχου του ΟΗΕ επισυναπτόταν μια δεύτερη επιστολή, των διπλωματικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με την οποία γνωστοποιούσαν την αναστολή της υποστήριξής τους προς την αστυνομία της Νοτιοδυτικής Πολιτείας, εξαιτίας των ενεργειών της στις εκλογές του περασμένου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης