Η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit - «Άγριο»... κράξιμο στη Βουλή

may_parliament_main2

Εν μέσω ειρωνικών γέλιων και αποδοκιμασιών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για το Brexit, λέγοντας ότι θα διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία - Δεύτερο δημοψήφισμα θα διχάσει τη χώρα, υπογράμμισε - Η Κομισιόν διαμηνύει ότι αυτή είναι η μόνη συμφωνία που μπορεί να δώσει στη Βρετανία - Πρωθυπουργός Σκωτίας: Αξιολύπητα δειλή η Μέι

Μπορεί η Τερέζα Μέι να ανακοίνωσε και επισήμως την ακύρωση της προγραμματισμένης για αύριο ψηφοφορίας στη Βουλή επί της συμφωνίας του Brexit, προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να πετύχει βελτιώσεις, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως ανέφερε η Μέι στην έκτακτη ομιλία της ενώπιον των βουλευτών, ένα από τα ζητήματα που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή, ήταν το λεγόμενο «backstop», το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων για το οποίο, όπως εξήγησε, «πρέπει να βρεθεί λύση, βιώσιμη και λειτουργική».

«Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική, αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η Βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση» είπε η Μέι, προκαλώντας ακόμα και το γέλιο και τις αποδοκιμασίες πολλών εκ των μελών της Βουλής, όταν υποστήριξε ότι η συμφωνία για το Brexit που συνήψε με την ΕΕ εξακολουθεί να έχει σημαντική στήριξη σε πολλές πτυχές της -καθώς η ίδια ανέβαλε την ψηφοφορία, γνωρίζοντας καλά ότι δεν υπήρχε περίπτωση η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών να λάβει την έγκριση της Βουλής.

Δείτε το βίντεο με τις αποδοκιμασίες και τα ειρωνικά γέλια εις βάρος της Μέι στο 22ο και στο 35ο δευτερόλεπτο

video placeholder


Στη συνέχεια, η Μέι ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τους ηγέτες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, για να συζητήσει τις αλλαγές και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των βουλευτών. Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές που διαφωνούν με τη λύση της, να παράσχουν μια εναλλακτική λύση. «Αν θέλετε δεύτερο δημοψήφισμα, να είστε ειλικρινείς ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο να χωριστεί πάλι η χώρα στα δύο, όταν εμείς ως Σώμα θα πρέπει να προσπαθούμε να την ενώσουμε ξανά» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, να κάνει χώρο σε αυτούς που μπορούν» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της Sun, πληροφορίες του οποίου αναμετέδωσε το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ' αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί, στις 29 Μαρτίου 2019. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε.

Η Μέι συμπλήρωσε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο.

«Πόρτα» από Κομισιόν

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για κάθε πιθανή έκβαση, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να αποσύρει μονομερώς το αίτημα εξόδου από την κοινότητα.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. «Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, που συνδέονται με την απόφαση για μονομερή απόσυρση του Brexit. Αλλά δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες δεν δρουν στη βάση υποθετικών σεναρίων. «Αυτό που γνωρίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή, είναι πως η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2019. Το τι ακριβώς θα κάνει η χώρα» είπε η κυρία Αντρέεβα, είναι δική της απόφαση, ωστόσο η κοινότητα είναι προετοιμασμένη «για όλα τα δυνατά σενάρια».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να πετύχει η Μέι βελτιώσεις στη συμφωνία, το απέρριψε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση, που έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η συμφωνία δεν είναι απλά η καλύτερη δυνατή. Είναι η μόνη δυνατή» διεμήνυσε.

Παράλληλα, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13-14 Δεκεμβρίου, δεν θα συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση για το Brexit, όπως δήλωσε Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος.

Οι υπουργοί των 28 κρατών-μελών, εκ των οποίων και η Βρετανία, θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν διάφορα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, καθώς και άλλα ζητήματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν οι υπόλοιποι υπουργοί των 27 ενδέχεται να συναντηθούν για να συζητήσουν την απόφαση της Τερέζα Μέι να επιδιώξει περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν τον περασμένο μήνα Λονδίνο και Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος απάντησε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για μια τέτοια συνάντηση.

Στέρτζον: «Αξιολύπητα δειλή» η Μέι

Παράλλήλα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε σήμερα την βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρις (Συντηρητικών), η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος» ανέφερε η Στέρτζον σε δήλωσή της. «Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως, έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρις με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό Κοινοβούλιο.

«Αν οι Εργατικοί, ως επίσημη αντιπολίτευση, καταθέσoυν πρόταση μομφής σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μπορούμε στη συνέχεια να εργαστούμε από κοινού, για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσει το Brexit με μια άλλη ψήφο. Αυτή η εικόνα καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί -τι λέτε;» έγραψε η Στέρτζον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, Βρετανός υφυπουργός δήλωσε σήμερα πως η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επιδιώξει να διαπραγματευθεί εκ νέου το λεγόμενο ιρλανδικό backstop (δίχτυ ασφαλείας) της συμφωνίας εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μέι αποφάσισε ξαφνικά να ματαιώσει μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της για το Brexit, τινάζοντας στον αέρα το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ την παραμονή της ψηφοφορίας, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις βουλευτών ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια καταστροφή.

«@Η Τερέζα_Μέι άκουσε τους συναδέλφους και θα πάει στις Βρυξέλλες για να αποκρούσει το backstop» ανέφερε στο Twitter ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο υπουργείο Παιδείας.

ΣΧΟΛΙΑ (50)

ΡΕ ΜΕΙ ΞΕΤΙΝΑΞΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑ BREXITEER!

Trio Bel Canto της συμφοράς

Μπαρουφάρατζ, Αδώνιδας, Σώρρας

έτσι

Σε χαμηλό 20 μηνών η στερλίνα, στον πάτο το βρετανικό χρηματιστήριο. Φανταστείτε τί έχει να γίνει μετά το μπρέξιτ... Θα πέσει πολύ γέλιο

Ευρώπη δώσε πόνο

Πέρασε η εποχή που κρεμούσαν ατιμώρητα τους Κυπρίους αγωνιστές. Τώρα ήρθε η ώρα για χαστουκοθεραπεία από την ΕΕ και όλοι οι πατριώτες γελάμε με τα χάλια της Βρετανίας.Σε πέντε χρόνια θα έχει φύγει η Σκωτία και η Β.Ιρλανδία. Αλήτες Εγγλέζοι, όλα εδώ πληρώνονται

Γκουντμπάϋ

Να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα και μετά ας πάνε στο διάολο.

Εθνικιστής

Λευτεριά στην Ευρώπη των λαών, στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία που στενάζουν κάτω από τη Βρετανική μπότα

Αγυριγο κεφαλι

Οταν η ναζιστικη εβρωπη θα διαλυεται_________για δευτερη φορα,____________το ηνωμενο βασιλειο θα στεκεται δυνατα στα ποδια του._________Δεν ειναι τυχαια αυτοκρατορια.______Ουτε θα ενδωσουν στους ναζιδες.

Οέο

Αυτοκρατορία η Βρετανία; Μήπως αναφέρεσαι στο 1930;

νηρέας

Αν κατάλαβα ..κολοτούμπα

Maver

Η προπαγάνδα μερικών για την κακή ΕΕ και την καλη Βρετανία πέρασε κυρίως στους βλαμένους της Β.Αυτοκρατορίας και στους αμόρφωτους. Εφταιγαν οι ξένοι της ΕΕ και δεν όχι το μισό Μπαγκλαντές και οι εκατομμύρια Πακιδες που έχουν εγκατασταθεί εκει.. Μια απο τα ίδια και στις ΗΠΑ με τον Τραμπακουλα , κοκ, με πρωτους φυσικά τους εδω βλαμένους που ανέβασαν ενα τσίρκο στην εξουσία.. Τις παπαριές των Βορείων και κυρίως των Γερμανών , τις πληρώνουν κυρίως η μεσαία τάξη και το πιό δυναμικό κομμάτι της κάθε χώρας..

Κούλης

Εγώ θέλω να γίνω πρωθυπουργός ! Τι λέτε, μου πάει ;;;;

αντιστασιακος μπεμπης

σου παει! θα σου δωσουμε και μια πιπιλα

Πινόκιο

Μην ανησυχείς ούτε εμένα μου πήγαινε...αλλά μη μασάς, πέτα γραβάτα, ξέχνα αγγλικά, κάνε κολοτούμπα και πάρε βλέμμα αγελάδας και είσαι έτοιμος!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

livanos

Υπουργός Οικονομικών και πρωθυπουργός της χώρας συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετους φόρους ή τέλη - Τρίτη μέρα διαδηλώσεων το Σάββατο στη Βηρυτό και στις άλλες πόλεις

syria_mk

Οι κουρδικές δυνάμεις "διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για να σαμποτάρουν την αμερικανοτουρκική συμφωνία" που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα, ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος