Γιοχάνες Χαν για Σκόπια: Eνταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών

johannes-hann

«Η σημερινή μεταρρυθμιστική ορμή στην πΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει σε μεγαλύτερο βάθος, προς όφελος των πολιτών» υπογράμμισε εχθές στο Ευρωκοινοβούλιο ο  Επίτροπος Διεύρυνσης

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ, τον Ιούνιο του 2019, εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου στη χώρα, υποστήριξαν χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πΓΔΜ, Ίβο Βάγκελ (Σοσιαλιστής, Σλοβενία).

Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι έπειτα από χρόνια οπισθοχώρησης, η πΓΔΜ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του κράτους δικαίου και έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της με γειτονικές χώρες. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονοματολογικού, ο κ. Χαν είπε ότι αποτελεί παράδειγμα για όλη την ΕΕ και δείχνει ότι με όραμα, με πνεύμα συνεργασίας και αποφασιστικότητα, μπορεί κανείς να υπερβεί τα εμπόδια του παρελθόντος.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει την υλοποίηση των εθνικών διαδικασιών της συμφωνίας και σημείωσε ότι η πΓΔΜ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και τώρα η Επιτροπή αναμένει να τη συνεχίσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ο Γ. Χαν υπενθύμισε ότι η Επιτροπή, στην τελευταία της έκθεση για την πΓΔΜ, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο της χώρας στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων και πρότεινε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τον Ιούνιο του 2019. «Η σημερινή μεταρρυθμιστική ορμή πρέπει να συνεχίσει σε μεγαλύτερο βάθος, προς όφελος των πολιτών» ανέφερε, τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή αναμένει να δει από την πΓΔΜ περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα, στη δημόσια διοίκηση, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, κ.α.

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ίβο Βάγκελ, από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τόνισε ότι ο δρόμος της πΓΔΜ δεν ήταν εύκολος, αλλά τελικά επικράτησε η δημοκρατική βούληση. Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ίβο Βάγκελ είπε ότι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ έχουν ένα δύσκολο καθήκον τώρα, να υλοποιήσουν τη συμφωνία και τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να λυθεί το ονοματολογικό. Μετά από αυτό, υποστήριξε, οι μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός κράτους δικαίου, αποτελούν προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019» είπε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, τονίζοντας, ωστόσο, ότι για τον σκοπό αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan_ar

Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε στην πρόθεση κρα΄των μελών της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο στη διάθεση όπλων, με αφορμή την «Πηγή Ειρήνης» -   «Έχουν πέσει οι μάσκες και είδαμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές» πρόσθεσε και επανέλαβε «αν δεν συμβούν αυτά που έχουμε ζητήσει, τότε μετά το τέλος των 120 ωρών, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους τρομοκράτες»

fragma

Η κατάρρευση του φράγματος στον ποταμό Σέιμπα, στην περιοχή Κρασνογιάρσκ, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις χρυσωρυχείου για τους εργαζόμενους όπου διέμεναν τα θύματα - 13 άτομα αγνοούνται - 5 παιδιά νεκρά από πυρκαγιά σε πολυκατοικά, έξω από τη Μόσχα

torra

Μετά από πέντε μέρες ταραχών, που κορυφώθηκαν την Παρασκευή με πάνω από 180 τραυματίες, ο Κιμ Τόρα ζητά διαπραγμάτευση με την ισπανική κυβέρνηση - «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Καταλονίας να πάμε», ανέφερε ο Καταλανός ηγέτης

000_1LK0SW__1_

Μέχρι στιγμής, η τροπολογία έχει την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος