Το Διαδίκτυο θα χωριστεί ως το 2028 σε αμερικανικό και κινεζικό, λέει ο πρώην CEO της Google

Το Διαδίκτυο θα χωριστεί ως το 2028 σε αμερικανικό και κινεζικό, λέει ο πρώην CEO της Google

Οι προβλέψεις του Έρικ Σμιντ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του, στη Google, Σουντάρ Πιτσάι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα

Το Διαδίκτυο θα χωριστεί ως το 2028 σε αμερικανικό και κινεζικό, λέει ο πρώην CEO της Google
Στα δύο θα χωριστεί το Internet μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πρώην CΕΟ της Google, Έρικ Σμιντ.

Σε ομιλία του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google υποστήριξε ότι το Διαδίκτυο θα διασπαστεί έως το 2028: θα υπάρξει το αμερικανικό Ιντερνέτ κι αυτό που θα ελέγχουν οι Κινέζοι.

Οι δηλώσεις του Σμιντ διατυπώθηκαν σε ιδιωτική εκδήλωση που οργάνωσε η εταιρεία επενδύσεων «Village Global VC.Στην επενδυτική εταιρεία συγκαταλέγονται ηχηρά ονόματα:εκτός από τον Έρικ Σμιντ και οι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «CNBC»,στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τάιλερ Κόουεν ρώτησε τον Σμιτντ για τις προοπτικές του Ίντερετ.

Ο πρώην CEO της Google υπογράμμισε την έντονη επιθυμία του Πεκίνου να αυξήσει μέσω διαδικτύου την πολιτική και οικονομική επιρροή της Κίνας συνδέοντας και διευκολύνοντας όλα τα είδη εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού εμπορίου, μεταξύ Κίνας και χωρών της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Οι προβλέψεις του Σμιντ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του στο Google, ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα.

«Η Google δεν βρίσκεται κοντά στο λανσάρισμα μιας εφαρμογής μηχανής αναζήτησης στην Κίνα», είχε δηλώσει στις 16 Αυγούστου ο διευθύνων σύμβουλός της σε εταιρική συνάντηση ενώ εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο επί του συγκεκριμένου project.Ο Πιτσάι έχει επισημάνει,απευθυνόμενος σε προσωπικό της Google, πως, αν και η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η παροχή περισσότερων υπηρεσιών στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι κάτι που συνάδει με την αποστολή της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ετοιμάζει μια προσαρμοσμένη στα μέτρα της Κίνας εφαρμογή μηχανής αναζήτησης για φορητές συσκευές, η οποία θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες και όρους αναζήτησης. Ωστόσο, ο Πιτσάι διευκρίνισε ότι το αν η Google τελικά λανσάρει ή όχι κάτι τέτοιο στη χώρα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός της εταιρείας, από εργαζομένους που διαφωνούν με αυτό που βλέπουν ως συμβιβασμό στις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης για λογοκρισία- τη στιγμή που, χρόνια πριν, η Google είχε εξέλθει από την κινεζική αγορά ακριβώς εξαιτίας της λογοκρισίας. Οι εργαζόμενοι προβληματίζονται για το πρόγραμμα, γνωστό με την ονομασία «Dragonfly», υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γνωρίζουν τι κατασκευάζουν».

Η Google είχε βάλει το...πόδι της στην κινεζική αγορά το 2006, παρά τους προβληματισμούς για τη λογοκρισία, ωστόσο βγήκε το 2010, λόγω αντιπαράθεσης και διαφωνιών με τις αρχές του Πεκίνου για ζητήματα τέτοιας φύσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης