Ταϊλάνδη: Ψάχνουν το σχέδιο με το μικρότερο ρίσκο για να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο!

thailande_paidia_arthro

Ούτε απόψε η επιχείρηση διάσωσης - Τα τρία σχέδια που επεξεργάζονται οι ειδικοί - Η βροχή θα κρίνει ποιο θα εφαρμοστεί - Δήλωση αγωνίας από τον κυβερνήτη της Τζιανγκ Ράι: «Τα παιδιά δεν θα βγουν σήμερα, διότι ακόμη δεν μπορούν να καταδυθούν»

Δώδεκα παιδιά ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο βάθος ενός σπηλαίου στην Ταϊλάνδη. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, τα παιδιά και ο κόουτς είναι ζωντανοί, παραμένουν σε καλή κατάσταση, όμως η ώρα «μηδέν» πλησιάζει. Ο κίνδυνος υποξίας, με απλά λόγια η κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ο οργανισμός όταν δεν έχει επαρκή οξυγόνωση και η μετεωρολογική πρόβλεψη για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανή καταβύθιση του σημείου που βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο, καθιστά κάτι παραπάνω από απαραίτητη την επέμβαση των διασωστικών συνεργείων. Μία επέμβαση που θα ξεκινήσει απόψε, καθώς αύριο, ίσως να είναι αργά.

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ευχή όλων να έχει αίσιο τέλος, για όλους τους εμπλεκομένους. Μία επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει ξαναστηθεί, καθώς δεν αφορά εκπαιδευμένους άντρες, αλλά παιδιά.

Η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης στο σημείο, η εθελοντική δράση δεκάδων δυτών και διασωστών από πολλές χώρες, η αποστολή βοήθειας από τον Έλον Μασκ, η κινητοποίηση χιλιάδων ντόπιων στρατιωτών και δυτών, ο θάνατος ενός έμπειρου δύτη του Ναυτικού, το μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως, αναδεικνύουν την τραγικότητα των στιγμών, την ίδια στιγμή που στους χώρους των διασωστικών συνεργείων, οι άνθρωποι που θα χειριστούν μία τόσο λεπτή επιχείρηση, προσπαθούν να χαλαρώσουν, βλέποντας Μουντιάλ και το Ουρουγουάη-Γαλλία, ενώ ένα άλλο μέλος δέχεται την περιποίηση ενός κουρέα.

Κάμερα καταγράφει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διάσωσης
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πλάνο της επιχείρησης, η διάσωση θα γίνεται ανά δύο παιδιά. Οι έξι δύτες που θα απαρτίζουν το εκάστοτε συνεργείο, θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν δύο - δύο προς την έξοδο. Δεν θα γίνεται ταυτόχρονα, αλλά δύο κάθε φορά. Όταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι. Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και μέρες, καθώς η κάθε διαδρομή διάσωσης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ώρες, ενώ συνολικά θα γίνουν επτά «δρομολόγια», μαζί με τον προπονητή. 

Νωρίτερα έγινε μία προσπάθεια να βρεθούν δίοδοι, προκειμένου να δημιουργηθούν σήραγγες πάνω ακριβώς από το σημείο του σπηλαίου που βρίσκονται τα 12 παιδιά και ο προπονητής. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν, απέτυχαν. Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική δίοδος για τα παιδιά, είναι μέσω του σπηλαίου, με την πλέον χρονοβόρα διαδικασία.

Ο θάνατος του έμπειρου δύτη Saman Kunan προκάλεσε μεγάλους ενδιασμούς για το αν και κατά πόσο πρέπει να επιταχυνθεί η επιχείρηση διάσωσης. Οι ειδικοί, ωστόσο, έθεσαν την κατάσταση στα όρια της «μάχης με τον χρόνο» για τα 12 παιδιά και τον προπονητή. Παρόλα αυτά, καθυστέρηση στην έναρξη υπήρξε, έστω και για λίγες ώρες, καθώς όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, η επιχείρηση θα ξεκινήσει το αργότερο το Σάββατο, πιθανότατα όμως, σε λίγες ώρες, καθώς όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους.

Πυρετώδεις προετοιμασίες πριν τη live δήλωση του Ταϊλανδού υπουργού Εσωτερικών
tha06-1

Λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης διάσωσης στο σπήλαιο - λαβύρινθο της Ταϊλάνδης, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, οι κάμερες στήθηκαν σε ένα πρόχειρο πλατό, προκειμένου να κάνει επίσημη δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Τελικά ο υπουργός Εσωτερικών δεν έκανε δήλωση στα ΜΜΕ, δίνοντας το λόγο στον κυβερνήτη της Τζιανγκ Ράι, ο οποίος τόνισε: «Τα παιδιά μπήκαν από το μπροστινό μέρος του σπηλαίου και θα βγουν από το μπροστινό μέρος».

Σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης, ο κυβερνήτης δεν έδωσε συγκεριμένη απάντηση, καθώς αυτό θα οριστεί από τον επικεφαλής του σχεδιασμού, εξέφρασε ωστόσο με χαρακτηριστικό τρόπο την αγωνία του, καθώς ο χρόνος πιέζει: «Θα δοκιμάσουμε το καλύτερο πλάνο. Αν το ρίσκο είναι το μικρότερο δυνατό, θα δοκιμάσουμε. Φοβόμαστε για τον καιρό και το οξυγόνο στη σπηλιά. Θα εξετάσουμε όλα τα πλάνα και θα επιλέξουμε το καλύτερο».

Ο κυβερνήτης τόνισε ότι ο Βρετανός δύτης που πραγματοποίησε τη διαδρομή, επέστρεψε σώος και δήλωσε ότι τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Ο κυβερνήτης επέμεινε, ωστόσο, ότι θα επιλέξουν το πλάνο με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «αν ξεκινήσει να βρέχει και η κατάσταση δεν είναι καλή, θα δοκιμάσουμε να τους βγάλουμε έξω».

Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα βγουν τα παιδιά απόψε έξω, απάντησε: «Όχι, διότι ακόμη μαθαίνουν κατάδυση». Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί και από τον καιρό, όπως προείπε.

Τι είναι η υποξία και ποιος ο κίνδυνος για τους εγκλωβισμένους

Από υποξία -μία παθολογική κατάσταση, όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης- κινδυνεύουν τα δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο σπήλαιο που θυμίζει λαβύρινθο στην Ταϊλάνδη.

Τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15% ενώ η είδηση του θανάτου του 38χρονου Σαμάν Κουνάν -πρώην μέλους των Ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης- ο οποίος συμμετείχε στην επιχείριση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.

Η προειδοποίηση ενός Ταϊλανδού ειδικού ότι οι εγκλωβισμένοι πρέπει να επιχειρήσουν να απεγκλωβιστούν σήμερα -το αργότερο αύριο- δείχνει τις δραματικές ώρες που εκτυλίσσονται μέσα στο σπήλαιο όπου παραμένουν παγιδευμένα το δώδεκα αγόρια και ο προπονητής τους.

Το δράμα των παιδιών φαίνεται να συγκίνησε και τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει σ΄χεδιο για τον απεγκλωβισμό των παιδιών. Το σχέδιό του περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός σωλήνα από νάιλον στο σπήλαιο και την διόγκωσή του σαν ένα φουσκωτό κάστρο για να δημιουργήσει μία υποθαλάσσια σήραγγα. Ο Μασκ αποστέλλει ειδικούς της εταιρείας του Spaxe X στην Ταϊλάνδη και υποστήριξε ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της χώρας.

Ποια είναι τα τρία σχέδια απεγκλωβισμού που επεξεργάζονται οι ειδικοί

1ον. Κατάδυση
Κάθε παιδί θα καταδυθεί στα σημεία συνοδεία τριών βατραχανθρώπων. Θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο της σπηλιάς.
Όμως, οι βατραχάνθρωποι χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν.

2ον. Διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά.
Θεωρείται η πιο επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.
Ευχής έργο θα ήταν να βρεθεί ένα φυσικό άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ή να μεταφερθούν τρόφιμα και προμήθειες στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να περιμένουν αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να βγουν με ασφάλεια.

3ο. Νάιλον σωλήνας
Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo. O Μασκ πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία – μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.

Πρόσκληση από τη FIFA στα 12 παιδιά και τον προπονητή

Σε μία κίνηση που τονώνει την αισιοδοξία και αναδεικνύει το σθένος που απαιτείται για να έχει αίσιο τέλος το θρίλερ με τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, η ηγεσία της FIFA κάλεσε τους 13 πρωταγωνιστές να δώσουν το «παρών» στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2018, στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, έστειλε προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης, μέσω της οποίας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες διάσωσης και στις οικογένειες των 12 παιδιών και του προπονητή τους. «Ελπίζουμε τα λόγια και οι ευχές μας να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τα παιδιά» και να τα «υποδεχθούμε στον τελικό του Μουντιάλ που θα γίνει στη Μόσχα, στις 15 Ιουλίου», σε μία μεγάλη γιορτή.


ΣΧΟΛΙΑ (36)

Ανθέλληνας

Όπως είπε ένας σοφός.. Ο έξυπνος Έλληνας δεν φεύγει έξω ούτε για τα λεφτά ,ούτε για την ποιότητα ζωής που θα βρει.. φεύγει για να γλυτώσει αυτή την ακαταμάχητη και ανίκητη ΒΛΑΚΕΙΑ του νεοέλληνα. Άντε και στα δικά μας .

γελοια ανθρωπαρια

σχολιαζουν ρατσιστικα και εντελως υπανθρωπα για τις ζωες παιδιων στο αλλο ακρο της γης .Εχουν καρδια γουρουνιου και εγκεφαλο σαλιγκαρου .Προτιμω να μεινω εδω στην Ταιλανδη .Ουτε θελω να γυρισω Ελλαδα σκεπτόμενος οτι μπορει ακομα να αναπνεετε και να ονομαζεστε δηθεν Ελληνες και ανθρωποι

Dario

Είναι πολύ δύσκολη η επιχείρηση γιατί τόσο οι έμπειροι ταυλανδοί δύτες πνίγονται (σκέψου τι γίνεται με τους μη έμπειρους), όσο η γραφειοκρατεία και η μοιρολατρία είναι τέτοια που δεν αφήνουν τους ξένους (farag) να κάνουν αυτό που ξέρουν.

Spiret

Νομίζεις ότι για να καταδυθείς είναι έτσι απλό?? Βάζεις μία μάσκα μπουκάλα οξυγόνου και φύγαμε ε???? Χρειάζονται αρκετές ώρες προπόνησης προκειμένου να μπορέσει κάποιος να κάνει ασφαλή κατάδυση.!!

Την ίδια ώρα ο Άνθρωπος...

....έχει φτάσει στον Πλανήτη Άρη....

βασικά

μηχανήματα που έφτιαξε ο άνθρωπος.

Την ίδια ώρα

είσαι καραφλός και απορείς γιατί δεν υπάρχει θεραπεία

dora

Δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορούν να φορέσουν στολές στα παιδιά και να καταδυθουν με τη βοήθεια των δυτών. Ένας δύτης για ένα άτομο θα πάει μπροστα και από πίσω θα ακολουθεί το παιδί δεν μπορεί ένας έφηβος να περάσει από ένα στενό πέρασμα να μου εξηγήσει ενας ειδικος που έγκειται το πρόβλημα με μάσκα και φακο ούτε κολύμπι δε χρειάζεται να ξέρει κάποιος

μακιςςς

Είναι 10 ωρες στο νερό. Χωρίς στολή σε μια ώρα έχεις παγώσει. Με στολή έτσι κι έτσι. Μερικές ώρες ίσως αλλά 10 δισκολα. Και μετά οι φιάλες τοσες ωρες. Γενικά οι συνθήκες είναι θανατηφόρες. Και είδη έχουν αργήσει κατά τη γνώμη μου.

Gio

Έλα ρε Ντόρα. Τι λες; Μεγαλοφυές. Και από τα 2000 χαιβάνια που είναι εκεί δεν το σκέφτηκε κανένας. Άντε ρε κορίτσι μου πήγαινε εκεί να τους ανοίξεις τα μάτια.

ΧΥΖ

Πως να καταλάβεις ρε Δώρα! Δεν σε βοηθάει και το μυαλό σου βλέπεις... Το άρθρο το διάβασες? 1) Ενας έμπειρος βατραχάνθρωπος θέλει 6 ώρες για να πάει και 5 για να γυρίσει. 2) Η ορατότητα του νερού είναι μηδενική, ουσιαστικά πας στα τυφλά. 3) Εχεις κάνει ποτέ καταδύσεις με μπουκάλες? 4) Ξέρεις τι είναι η εξίσωση? 5) Εχεις ιδέα τι είναι η υποξία? 6) Το ότι πνίγηκε ένας αξιωματικός βατραχάνθρωπος των ειδικών δυνάμεων επειδή δεν του έφτασε το οξυγόνο το έμαθες? Ξαναδιάβασε τώρα τις ανοησίες που έγραψες!!!

Γιαννης

Δεν διαβασες μαλλον οτι θελει 6 ωρες μεχρι να φτασουν ...και αλλες τοσες να γυρισουν

Όλα να πάνε καλα

12 παιδάκια εγκλωβισμένα θα μπορούσαν να ήταν οποιουδήποτε γράφει την σαχλαμάρα του γιαυτο το άρθρο. Είναι θλιβερό να χάσουν την ζωή τους περιμένοντας την σωτηρία. Ας προσπαθήσουν γρήγορα να τους βγάλουν κ να μην χρονοτριβούνε.

Ο έλον το έχει καταλάβει

τα γυρίσματα της ταινίας παίζει να έχουν ξεκινήσει ήδη

Μακαρι

Όλα να πάνε καλά!!!!

Με τι ασχολούμαστε ;

Οι Ανθέλληνες παραδηδουν τη Μακεδονία μας στους Σκοπιανούς και εμείς ασχολούμαστε με 10 μουσουλμάνους σε μια σπηλιά; Λαθρομετανάστες σε κάποιο εληνικο νησί θα καταλήξουν ετσι κ αλλιως

Βάσω

άλλο το ένα θέμα και άλλο τ' άλλο.......... μιλάμε για 13 ανθρώπους που κινδυνεύουν να πεθάνουν........... και εγώ είμαι πολύ αγανακτισμένη για το θέμα της Μακεδονίας...... εσυ έβγαλες το πραγματικό πρόσωπο σου που είναι ότι μισείς τους ανθρωπους........τι αξιολυπητος και δυστυχισμένος άνθρωπος που είσαι

Χρηστος

Διεθνής ειδησεογραφία είναι εάν θέλεις την διαβάζεις εάν δεν θέλεις μην το κανεις τι πιο απλό από αυτό;

Jason

Ise vlakas! And by they way they are Buddhist

Τρομάζω

Χωρίς πλάκα. Σκέφτομαι ότι κάποιος που γραφει αυτές τις ανωμαλίες μπορεί να ειναι γείτονας μου και πραγματικά τρομάζω. Τιποτα άλλο.

Δηκεο εχει

Χάνουμε τη πατρίδα μας. Οι Τούρκοι απήγαγαν τους δυο στρατιοτικους μας και εμείς ασχολιωμαστε με το τι θα γίνει για 12 άτομα σε μια χώρα με ένα δις ανθρώπους. Εμείς να δούμε τι θα κανουμε με την ιππογενετικοτιτα.

@

Ναι σε ποιό "εληνικο" νησί άραγε; Ίσως εσύ που είσαι προφανώς "Έληνας" και έχεις αυτό το "εληνικό" DNA αν σφιχτείς ίσως και να το βρείς

Έλα μολόγα το

Σε άφησαν ή τους έφυγες;;;

Maria

Ελπίζω να τρολάρεις... Αν όχι σκέψου ότι μιλάμε για παιδάκια! Μέτα άνοιξε κανένα βιβλίο για να μάθεις: Πως γράφεται η λέξη ΕλΛηνικό, που πέφτει η Ταϊλάνδη και ποσο πιθανό είναι να δείς(όπως λες) κάποιον απο αυτούς λαθρομετανάστη σε Ελληνικό νησί?!!? και επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους είναι Βουδιστές.

Μαικ

Σαν ορθόδοξος λαός, σεβόμαστε τους ανθρωπους είτε ειναι εχθροί, Ισλάμ, βουδιστές κλπ Οτι και ναναι δεν παύει να ειναι πλάσματα του δικού μας Θεού. Αυτή τη στιγμή κάπου στην μακρινή Ασία προσπαθούν να σώσουν 13 ψυχές, και εσένα σε βαράει η ανωμαλία σου. Βασικά σου λείπει η παιδεία και η σωστή ανατροφή για να μπορείς να αντιμετωπίσεις τη ζωή. Το μέλλον σου ειναι ξεκάθαρο...

Βουδιστής

Δεν είναι μουσουλμάνοι αλλά βουδιστές. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ασχολείσε μαζί τους. Ασχολείσου καλύτερα με τον Ολυμπιακό/Παναθηναικό σου ταιριάζει περισσότερο.

Βουδιστής

Έλα ντε. Με τι ασχολούμαστε. Αστα να πεθάνουν μέσα στην σπηλιά καλύτερα. Μακάρι να ήταν και το δικό σου το παιδί εκεί να ψόφαγε και αυτό μαζί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

jihad_ar

Επικίνδυνοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται από τους Κούρδους σε φυλακές-στρατόπεδα στα βορειοδυτικά εδάφη της Συρίας, είναι έτοιμοι να φύγουν για τη Δύση

ecuador

Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν, προτού οι δύο πλευρές συμφωνήσουν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα, που θα ακυρώνει το διάταγμα 883», με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων

syrian_ar

Μετά από πέντε χρόνια ημιαυτόνομου καθεστώτος οι Κούρδοι συμφώνησαν να «παραδώσουν» δύο πόλεις στον Συριακό στρατό - Για «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» προειδοποιεί το Παρίσι - Μεγάλος φόβος η αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους - Τραμπ: Η Τουρκία και οι Κούρδοι δεν πρέπει να αφήσουν να δραπετεύσουν τζιχαντιστές

Kais_Saint

Σύμφωνα με τα exit poll – Τον ψήφισαν τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεροί, παρότι ο ριζοσπαστικός αλλά κοινωνικά συντηρητικός λόγος του δεν μοιάζει συμβατός με τις θέσεις κανενός από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους