Προσφυγικό: Το βάρος στην... Ελλάδα - Οι μετανάστες θα μένουν στη χώρα όπου υποβάλλουν αίτηση ασύλου

migrants_europe

Μίνι Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή - Οι Βρυξέλλες αναμένεται να υιοθετήσουν πιο σκληρή πολιτική - Τα εννέα βασικά σημεία του προσχεδίου συμφωνίας

Θέλοντας να ικανοποιήσει τον Βαυαρό εταίρο της στον κυβερνητικό συνασπισμό, ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε απ' ότι φαίνεται να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους για να υπάρξει μία πιο σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η ΕΕ σκληραίνει την πολιτική ασύλου στα κράτη-μέλη της.

Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεώνονται να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ που είναι υπεύθυνη για την αίτηση ασύλου, διαφορετικά θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως υποστηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες θα μένουν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση απειλεί να μη συμμετάσχει στη σύνοδο της ερχόμενης Κυριακής για το μεταναστευτικό, όπως γράφει επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στην ηλεκτρονική της έκδοση. Όπως διέρρευσε, η θέση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είναι ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην σύνοδο της Κυριακής που θα οργανωθεί στις Βρυξέλλες. Η Ρώμη στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να λάβει μέρος με ουσιαστικό τρόπο στην διαμόρφωση της ατζέντας και στην λήψη των τελικών αποφάσεων και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, καλά θα κάνουμε να μην ξοδέψουμε ούτε τα χρήματα του εισιτηρίου».

Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς λεωφορείων.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, θα αποφασιστεί μία πιο σκληρή προσέγγιση για τους αιτούντες άσυλο που θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στους κόλπους της ΕΕ. «Οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες όχι μόνο θα είχαν λιγότερα αποτελέσματα αλλά θα μπορούσαν να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματα της συνθήκης Σένγκεν», όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Σύμφωνα με το Reuters τα εννέα βασικά σημεία του προσχεδίου έχουν ως εξής:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Υπό ασφυκτική πίεση η Μέρκελ για το προσφυγικό

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση με τον υπουργό Εσωτερικών, ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ να της έχει διορία έως το τέλος Ιουνίου για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο θέμα του προσφυγικού. Διαφορετικά την έχει απειλήσει ότι θα τινάξει στον αέρα τον «μεγάλο συνασπισμό» (Groko).

Την Κυριακή το απόγευμα, η Μέρκελ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βουλγαρία και Ισπανία. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύγκληση του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 28 και 29 Ιουνίου.

Στο μεταξύ,ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ηγέτες της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν το μεταναστευτικό.

Die Zeit: Η ανάγκη της Μέρκελ για το προσφυγικό θα μπορούσε να είναι ευκαιρία του Τσίπρα για το χρέος

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει σε ανάλυσή της, ότι «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει τάχιστα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και το Χριστιανο-κοινωνικό Κόμμα.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα» σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την Καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί:

«Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.

ΣΧΟΛΙΑ (119)

Συριζάκιας καμμένος

Αυτά είναι καλά νέα για μας τους αριστερούς. Επιτέλους, θα φιλοξενήσουμε τη μισή Ασία και την Αφρική, με αγάπη, φροντίδα και καθόλου ρατσισμό. Είναι δίκαιο και το κάνουμε πράξη. Όλοι μαζί να γκρεμίσουμε τους φράχτες που κρατάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έξω απ΄τα σύνορά μας.

ΙΝΔΙΑΝΟΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

τελικά θα έχουμε πολύ φτηνό εργατικό προσωπικό και θα γίνουμε πολυπολιτισμική κοινωνία ήτοι θα είμαστε η κάτω Αλβανία το δυτικό Πακιστάν το Ευρωπαϊκό Αφγανιστάν η βόριος Σενεγάλη και το Κεντρικό gay-country

Ε.

Τελικά η αριστερά στην Ελλάδα έχει αξίες πέρα απο το χρήμα; Τα παντα για το ΣΥΡΙΖΑ και τους φασιζοντες ομοιδεατες τους αποτιμωνται σε χρήμα και καταλήγουν στα λεφτά. Τώρα γιατί η ηγεσία τους ειναι βολεμενα πλουσιοπαιδα από τους γονείς τους ή βολεμενοι του δημόσιου και απεχουν απο την πραγματικη εργατια είναι εύκολα αντιληπτό...

Κυνικός

Φίλε μου τώρα το κατάλαβες ότι για την Αριστερά τα πάντα είναι χρήμα; Υλιστές είναι και το διατυμπανίζουν. Δεν υπάρχουν "αξίες της Αριστεράς", η αξία της Αριστεράς είνα μία και λέγεται "χρήμα"... Ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης έχει αναλάβει τα περαιτέρω για το σχέδιο ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ...

αλέεεξη

φίλα το χέρι της Μέρκελ κοπρίτη, πάρε την ευλογία της για να καταντήσεις την Ελλάδα Λίβανο και μετά τρέχα να πληρωθείς απο τη γερμανική πρεσβεία

νωνδας

Τελικα μονο οι Ιταλοι το παλευουν σοβαρα αλλα ειναι μονοι τους! Εμεις κανουμε την παπια κλασικα μ'αυτους που εχουμε μπλεξει για κυβερνηση και οι Ισπανοι πετανε χαρταετο οπως παντα!

Θραξ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ.......ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΙΣ ΜΚΟ ΑΠΟ ΚΕΙ? ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ? ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΣΤΙΣ ΜΚΟ .........ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ....ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ.....ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΒΕΡΚΩΘΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ......ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500000......ΓΙΑ ΕΛΑΤΕ ΕΔΩ ΚΩΛΟΝΗΣΙΩΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙ ΕΣΤΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ!

Πρώτα η Γερμανία

Τα παντα κανουμε αρκει να εχουμε μαρκο και να ειμαστε ευρωπεη.Ζουμε. κα ανεπνεουμε για τη ευρωπη.Να δωσουμε παιδια,γατια κα την ζωη μας ακομη για την φιλη και συμμαχο γερμανια.εμειες δεν ειμαστε χωρα, το π$€£τανακι της γερμανιας ειμαστε.

Εμείς οι ανθρωπιστές

Όλες οι χώρες τους στέλνουν σε μας. Όλοι είναι χαζοί και εμείς οι έξυπνοι. Α ρε προδότες.

Οντως υπαρχουν τοσοι

αμαθεις εδω μεσα που δεν τους σωζει ουτε η μεταμοσχευση εγκεφαλου. Για την καταντια φταινε παντα οι Γερμανοι. Οι δικοι μας ειναι Παναγιτσες, θυματα των κακων Βοριευρωπαιων. Αλητες καταχραστες και καθε λογης διεφθαρμενοι γραικυλοι που μου θυμιζουν μια γελοιογραφια που δειχνει ενα τζιπ να εχει τρακαρει πανω σε εναν φοινικα στην ερημο, το μοναδικο δεντρο οπου και κοιταξεις, και απο κατω γραφει: "Ποιος μαλακας το φυτεψε στο δρομο μου".

Άντε

Άντε από δω ρε συριζοβουλγαρε πού έχεις και άποψη, θά μάς αγιοποίησης τώρα καί τούς Γερμανούς,ουστ από δω γερμανοτσολιά....

Φα

Να απορρίψουμε άμεσα όλους τους σχεδιασμούς του Βερολίνου να μην τους δεχτούμε. Τι άλλο μπορούν να μας κάνουν μας έβαλαν να υπογράψουμε για τη Μακεδονία μειώνουν πάλι μισθους συντάξεις αυξάνουν φόρους. Τέρμα να τους ζήσουν αυτοί. Ούτε γερμανικά πλωτα περιπολικά στα νησια μας με την φροντεξ να τα εχει κανει πλακακια με τους Τούρκους όλοι στις πατριδες τους οπως παλιά. Δεκτοί μόνο σαν τουρίστες. Οι Ιταλοί τα κατάφεραν σειρά μας τώρα .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21365425

Το πότε ακριβώς θα αναλάβει καθήκοντα η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαρτάται από το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουδαπέστη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα κληθεί να αποφασίσει για τους νέους υποψηφίους Επιτρόπους

biden_son

Ο γιος του Μπάιντεν ανοίγει τα χαρτιά του λίγες ώρες πριν το ντιμπέιτ των Δημοκρατικών - «Εάν ο πατέρας μου δεν ήταν ο Μπάιντεν μπορεί να μην είχα διοριστεί στο ΔΣ μιας ξένης εταιρείας» δηλώνει στο Χάντερ Μπάιντεν στο ABC News

thomascook

Ο Πέτερ Φανκχάουζερ, εμφανιζόμενος ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η ευθύνη για την κατάρρευση μοιράζεται μεταξύ πολλών πλευρών - Ερωτηθείς για τον μισθό του, ανέφερε ότι δεν τον όρισε ο ίδιος, ούτε αποφάσισε για τα μπόνους

children

Από τα 676 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο το 2018, περίπου τα 227 εκατομμύρια είναι υποσιτισμένα ή υπέρβαρα – Περίπου 340 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών