Αυτό είναι το μυστικό των Μπατζάου, των ανθρώπων-γοργόνων

Αυτό είναι το μυστικό των Μπατζάου, των ανθρώπων-γοργόνων

Η εξήγηση πίσω από τις υπερφυσικές ικανότητες κατάδυσης των Μπατζάου - Μπορούν να βουτήξουν μέχρι τα δέκα μέτρα χωρίς εξοπλισμό

mm
Υπάρχει μια φυλή η οποία ζει ακριβώς έξω από τις ακτές της Μαλαισίας, στα καταγάλανα νερά της κοραλλιογενούς θάλασσας της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Και όταν λέμε στα νερά της θάλασσας, εννοούμε κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Ο λαός των Μπατζάου γεννιέται και ζει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή μέσα στη θάλασσα.

Η σχέση του με το νερό είναι τόσο στενή, ώστε σπάνια βγαίνει από αυτό. Μάλιστα το υδάτινο στοιχείο αποτελεί τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Μπατζάου, ώστε το σώμα τους έχει εναρμονιστεί πλήρως με αυτό.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Μπατζάου αναζήτησαν καταφύγιο στη Μαλαισία ως πρόσφυγες. Οι Αρχές τότε τους απαγόρευσαν να κατέβουν στο έδαφος της χώρας, κι έτσι οι Μπατζάου έχτισαν το χωριό τους κυριολεκτικά μέσα στον ωκεανό, με σπιτάκια που στηρίζονται σε πασάλους.

Τα παιδιά των Μπατζάου διδάσκονται ήδη από βρέφη πως να γίνονται άριστοι κολυμβητές, πως να πιάνουν ψάρια, χταπόδια και αστακούς, και πως να κάνουν καταδύσεις.

Κι εδώ βρίσκεται το πραγματικό εντυπωσιακό της υπόθεσης. Όλοι οι Μπατζάου είναι άριστοι δύτες, ικανοί για καταδύσεις υπερφυσικού επιπέδου.

Κλείσιμο
Χωρίς καμία πρόσθετη υποστήριξη, παρά μόνο μια χειροποίητη μάσκα και μια πέτρα που τους βοηθά να βυθιστούν, οι Μπατζάου μπορούν να βουτήξουν μέχρι και σε βάθος δέκα μέτρων, με μία μόλις ανάσα!

Μάλιστα δε βουτάνε απλώς, αλλά μόλις βρεθούν στο κατάλληλο βάθος κηνυγούν ψάρια με επίσης αυτοσχέδια καμάκια.

mm



Το μυστικό των Μπατζάου

Παρότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ταλέντα των Μπατζάου είναι εδώ και χρόνια γνωστά, αυτό που προβλημάτιζε τους επιστήμονες ήταν η εξήγηση πίσω από τα υπεράνθρωπα γνωρίσματά τους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ιδιαίτερο ταλέντο των Μπατζάου στις καταδύσεις είναι προϊόν εξελικτικής διαδικασίας, της φυσικής επιλογής, όπως απεδείχθη από τους επιστήμονες.

Εκατοντάδες χρόνια, εκατομμύρια επί εκατομμυρίων αναπνοές και βουτιές κατέστησαν το σώμα των Μπατζάου ακόμη περισσότερο υδρόφιλο από του μέσου ανθρώπου, μετατρέποντάς τους σε ανθρώπους... "γοργόνους".

Τα παιδιά των Μπατζάου περνούν τόσο πολύ χρόνο στον ωκεανό που τα μάτια τους έχουν προσαρμοστεί να βλέπουν πιο καθαρά κάτω από το νερό. Επίσης έχουν αναπτύξει ένα είδος ναυτίας (σαν αυτή που έχουν οι στεριανοί στη θάλασσα) όταν πατάνε σε στέρεη γη.

Ωστόσο αυτό που εξέπληξε πραγματικά τους επιστήμονες ήταν η διαφορά στα όργανα του σώματος των Μπατζάου σε σχέση με των υπολοίπων ανθρώπων. Οι επιστήμονες εξέτασαν με υπέρηχο ένα δείγμα πληθυσμού των Μπατζάου, κι ένα ακόμη από αγρότες ενός γειτονικού χωριού, το οποίο βρίσκεται στη... στεριά.

Οι διαφορές ήταν εκπληκτικές. Η σπλήνα ενός Μπατζάου ήταν πάνω από 50% μεγαλύτερη από ότι των Σαλούαν.

Η μεγαλύτερη σπλήνα παρέχει στους Μπατζάου πολύ μεγαλύτερες ανάσες, ικάνες να διαρκέσουν για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια των καταδύσεών τους. Η αιτία πίσω από τη μεγαλύτερη σπλήνα είναι ένα γονίδιο, το οποίο μεταλλάχθηκε με τα χρόνια μέσω της φυσικής επιλογής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γενετικά αυτά χαρακτηριστικλά δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν εξελικκτικής διαδικασίας καθώς οι Μπατζάου προσαρμόζονται με το περιβάλλον τους.

"Το μόνο που λεπιπει από το παζλ αυτή τη στιγμή, δεν είναι το το αν, αλλά το πότε ξεκίνησε η εξελικτική αυτή διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι οι Μπατζάου εξασκούν αυτόν τον τρόπο ζωής για τουλάχιστον 1.000 χρόνια, ωστόσο ίσως να το ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα", δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα της ζωής των Μπατζάου είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την ιατρική, καθώς ένα χρόνιο ιατρικίο πρόβλημα είναι το πως το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στην απότομη έλλειψη οξυγόνου, όπως ακριβώς όταν υποβαλλόμαστε σε εγχείρηση.

ba
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης