Αυστρία: Η κυβέρνηση κατάργησε τον αντικαπνιστικό νόμο

Αυστρία: Η κυβέρνηση κατάργησε τον αντικαπνιστικό νόμο

Θα ίσχυε από την 1η Μαΐου και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση

Την κατάργηση του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου που θα ίσχυε από την 1η Μαΐου και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, ψήφισαν σήμερα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. 

Με εξαίρεση ενός βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος, οποίος τάχθηκε εναντίον της άρσης της απαγόρευσης του καπνίσματος αλλά απείχε τελικά της ψηφοφορίας, υπέρ της κατάργησης του νόμου και, στην ουσία, υπέρ της απελευθέρωσης του καπνίσματος, ψήφισαν όλοι οι βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ "κατά" ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και την "Λίστα Πιλτς". 

Στους κυβερνητικούς βουλευτές από τους οποίους ψηφίστηκε σήμερα η κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος συγκαταλέγονταν και οι 28 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος από την προηγούμενη Βουλή, οι οποίοι τον Ιούλιο του 2015 είχαν υπερψηφίσει τον νόμο μαζί με τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του τότε εταίρου του Λαϊκού Κόμματος στην αυστριακή κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση θα ίσχυε από την 1η Μαΐου, ωστόσο η νέα κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων - το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση - αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών. 

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης τους, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου - και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα - την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Παρατηρητές στη Βιέννη σχολίαζαν απόψε πως με τη σημερινή άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος, η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί παντελώς για το πρωτοφανές "ρεκόρ" των εκατοντάδων χιλιάδων "δηλώσεων υποστήριξης" που κατατέθηκαν από πολίτες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος. 

Όπως επίσης, κατά την άποψή τους, αδιαφορεί και για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τρεις στους τέσσερις, οι Αυστριακοί ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θεωρείται το γεγονός πως η τελευταία δημοσκόπηση του πολιτικο-οικονομικού εβδομαδιαίου περιοδικού Profil - σύμφωνα με την οποία το 71% τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος - διαπιστώνει επιπλέον ότι και οι ψηφοφόροι αυτού του ίδιου του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο προωθούσε επιτακτικά έως εκβιαστικά την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος, τάσσεται στην πλειονότητά του, σε ποσοστό 55%, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του. 

Ο αριθμός των δηλώσεων υποστήριξης έχει υπερβεί ήδη τις 500.000, αντί των απαραίτητων 8.401,ενώ η συγκέντρωση δηλώσεων που υπογράφουν οι πολίτες σε δήμους και κοινότητες, πρόκειται να συνεχιστεί έως τις 4 Απριλίου. 

Πρόσφατα, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και αντικαγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε - ο οποίος, κατά τα άλλα, εμφανίζεται υπέρμαχος της "άμεσης δημοκρατίας" και των τακτικών δημοψηφισμάτων για κάθε τι το επιστητό - είχε απορρίψει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος τουλάχιστον μέχρι το 2021. 

Αντίθετα, από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν - "μανιώδης" καπνιστής ο ίδιος - έχει εκφράσει την "πλήρη συμπάθεια" του για τις "δηλώσεις υποστήριξης" της απαγόρευσης του καπνίσματος, που, όπως έχει τονίσει, θα κατέθετε σίγουρα και ο ίδιος, εάν δεν βρισκόταν αυτή τη στιγμή στο ύπατο αξίωμα της χώρας. 

Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung (σ.σ. με μέση ημερήσια κυκλοφορία σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα), γνωστή για την ιδιαίτερα ευμενή έως άκρα υποστηρικτική στάση της απέναντι στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, σε πρόσφατο εκτενές δημοσίευμά της, με τίτλο "Η απαγόρευση του καπνίσματος θα αποτελέσει δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση", είχε προβάλει ιδιαίτερα την τεράστια προσέλευση πολιτών για την υπογραφή δηλώσεων υποστήριξης για δημοψήφισμα κατά του καπνίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

terres

Oπότε, ας καπνίζουν ελέυθερα στα εστιατόρια οπότε οι παθητικοί καπνιστές θα παθαίνουν καρδιοπάθεια και καρκίνο χωρίς να έχουν βάλει τσιγάρο στο στόμα τους... Αλλά, φίλοι μου, δεν το κάνει και ο Τσίπρας στην Ελλάδα? Εδώ αφενός ο αντικαπνιστικός νόμος στην πράξη δεν εφαρμόζεται και αφετέρου ο υπουργός υγείας κ. Πολάκης καπνίζει στην συνέντευξη τύπου!!! Κλάσσική περίπτωση λαικισμού και στις 2 χώρες (ακροδεξιά στην Αυστρία, ακροδεξιοακροαροστερά στην Ελλάδα).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vasiki

Η Ελλάδα όμως, και χώρες όπως η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στη Συνθήκη 2+4 και επομένως η ελληνική πλευρά δεν έχει παραιτηθεί από τις απαιτήσεις για επανορθώσεις σημείωσε η γερμανική εφημερίδα 

eklo09

61 εκατομμύρια Αιγύπτιοι αποφασίζουν για 25 σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως για την παράταση της θητείας του προέδρου της χώρας σε έξι από τέσσερα χρόνια, τη θεσμοθέτηση ποσόστωσης 25% στην εκλογή των γυναικών στο Κοινοβούλιο

gallia_kitrina_gileka_art2

Τα κίτρινα γιλέκα διαδηλώνουν για 23ο Σάββατο στο Παρίσι - Οι διαδηλωτές πέταξαν πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών και έβαλαν φωτιά σε μοτοσικλέτες στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας - 110 προσαγωγές

17