Γαλλία: Πώς ο -κατά τον Σαρκοζί «κακομοίρης»- Φιγιόν ανέτρεψε τα δεδομένα

Γαλλία: Πώς ο -κατά τον Σαρκοζί «κακομοίρης»- Φιγιόν ανέτρεψε τα δεδομένα

Ο πολιτικός στον οποίο δεν πόνταρε κανείς ως και πριν από λίγες ημέρες, συνέτριψε τους αντιπάλους του σε μία από εκείνες τις ανατροπές που κάνουν τόσο γοητευτική την πολιτική 

Γαλλία: Πώς ο -κατά τον Σαρκοζί «κακομοίρης»- Φιγιόν ανέτρεψε τα δεδομένα
Για ποιο λόγο νίκησε το αουτσάιντερ, Φρανσουά Φιγιόν, στον πρώτο γύρο των προκριματικών στη Γαλλία, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους δημοσκόπους για την άνετη επικράτησή του;

O «κακομοίρης», όπως τον αποκαλούσε ο Nικολά Σαρκοζί σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο πολιτικός στον οποίο δεν πόνταρε κανείς ως και πριν από λίγες ημέρες, συνέτριψε τους αντιπάλους του σε μία από εκείνες τις ανατροπές που κάνουν τόσο γοητευτική την πολιτική. 

Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα bras de fair μεταξύ Ζιπέ και Σαρκοζί, τα μέλη της Κεντροδεξιάς γύρισαν την πλάτη και στους δύο δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον μετριοπαθή Φρανσουά Φιγιόν
, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας ο οποίος έκανε τη μεγάλη έκπληξη συσπειρώνοντας τους απογοητευμένους της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος.  

Κλείσιμο
Ο πιστός καθολικός ανέτρεψε τα δεδομένα. Πρωθυπουργός του Σαρκοζί επί πέντε χρόνια, πνευματικό παιδί του Φιλίπ Σεγκέν, ο Φιγιόν έκανε το 2005 την επιλογή του πραγματισμού. Δεν τον ήθελε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην κυβέρνησή του και αποφασίζει να συνταχθεί με το ανερχόμενο αστέρι της Δεξιάς, τον Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώτος έχει την εικόνα ενός ανθρώπου από καλή οικογένεια, είναι ήρεμος και προσέχει όταν μιλάει. Ο δεύτερος εκτοξεύει προσβολές και απειλές. Ο Φιγιόν εργαζόταν στα παρασκήνια και έβαζε τις πινελιές στο πρόγραμμα του κόμματος. Μετά την εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία το 2007, ο Φιγιόν, ως πρωθυπουργός, κατάλαβε γρήγορα τα όρια του ρόλου του αφού ο Σαρκοζί δεν είχε καμία διάθεση να παραχωρήσει εξουσίες στον πρωθυπουργός του. Το μόνο πράγμα που τον παρηγορούσε τότε ήταν ότι ξεπερνούσε τον Σαρκοζί στις δημοσκοπήσεις.

Το 2013 δεν δίστασε να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τις προκριματικές. Το πρόγραμμά του αν και ο ίδιος δηλώνει μετριοπαθής,  στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ πιο δεξιό σε σχέση με τους συνυποψηφίους του: Διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ωρου, ψήφιση νόμου κατά του μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων που υιοθετούν παιδιά κ.α. 

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιγιόν  θέλει σύσφιξη των σχέσεων της Γαλλίας με τον Πούτιν και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν.  

Είναι εξίσου δεξιός με το παλιό του αφεντικό αλλά έχει περισσότερη φινέτσα. 

Ο Φιγιόν νίκησε, ο Σαρκοζί εξολοθρεύτηκε, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με την «Liberation» και την «Le Parisien» να επισημαίνουν ότι ο Φιγιόν έκανε την έκπληξη.  Το βασικό σύνθημα που του έδωσε αρκετούς πόντους ήταν ότι επαναλάμβανε τον στόχο του: «Όλα εκτός από τον Σαρκοζί». Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με εξαίρεσης μιας, ο Ζιπέ είχε το προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί. Στην δημοσκόπηση της Ιpsos, που διεξήχθη για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», o μετριοπαθής Φιγιόν βγήκε νικητής με μόλις μία μονάδα μπροστά από τους Ζιπέ και Σαρκοζί.

Το γεγονός όμως ότι στον πρώτο γύρο των προκριματικών κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 44% ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, που θεωρούνταν φαβορί μόλις 28% και ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί 21% , ήταν κάτι ανέλπιστο. 

Σύμφωνα με την «Le Monde», o Φιγιόν εκτιμάται ότι κατάφερε να κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της Δεξιάς αφού κινήθηκε ανάμεσα στις θέσεις του Νικολά Σαρκοζί και του Αλέν Ζιπέ, αν και ορισμένες από τις απόψεις του δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες του Σαρκοζί.

Ο Ζιπέ θεωρείται ως ένας μετριοπαθής συντηρητικός, ενώ ο Φιγιόν -τον οποίον κατατάσσουν στους φιλελεύθερους- έχει αυτοπροσδιοριστεί ως «πραγματιστής». Στις εξαγγελίες του έκανε λόγο για περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα, για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιστολή των κρατικών δαπανών.Αντιμέτωπος, ωστόσο, με τη Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν μπορεί να μην έχει τόσο εύκολο έργο, ενώ ο Ζιπέ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, την κερδίζει άνετα. Αυτό που  εντυπωσίασε από τη χθεσινή αναμέτρηση και φαίνεται να έδωσε πόντους στον Φιγιόν, ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή στην κάλπη καθώς έφτασε τα 4 εκατομμύρια.

Ο δεύτερος γύρος των προκριματικών του κόμματος της Κεντροδεξιάς «Les Republicains» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 27 Νοεμβρίου, ενώ οι Σοσιαλιστές αναμένεται να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο τον Ιανουάριο.

Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου. 

Σαρκοζί: Ήρθε η ώρα να αποσυρθώ




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης