Επίθεση με καλάσνικοφ στο TGV από Άμστερνταμ προς Παρίσι

Επίθεση με καλάσνικοφ στο TGV από Άμστερνταμ προς Παρίσι

26χρονος Μαροκινός ο δράστης - «Θα κάνουμε τα πάντα για να ρίξουμε "φως"», είπε ο Ολάντ - Συγκλονιστικές εικόνες από την αμαξοστοιχία - Ένας Βρετανός πολίτης και ένας Γάλλος ηθοποιός τραυματίστηκαν - Την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική 

Επίθεση με καλάσνικοφ στο TGV από Άμστερνταμ προς Παρίσι
Τον απόλυτο τρόμο έζησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι επιβάτες ενός τρένου Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ - Παρίσι όταν ένας ένοπλος άνοιξε ξαφνικά πυρ, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με την εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) ο δράστης είναι ένας 26χρονος Μαροκινός και έφερε πάνω του ένα καλάσνικοφ, ένα μαχαίρι και άλλο ένα όπλο.

Κλείσιμο


Ωστόσο, μέσα στο τρένο επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να αφοπλίσουν τον δράστη, πριν προλάβει να βλάψει περισσότερα άτομα. Λίγη, ώρα αργότερα οι αρχές τον συνέλαβαν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

Πιο αναλυτικά, ο δράστης ακινητοποιήθηκε ενώ έβγαινε από την τουαλέτα από δύο Αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν στο τρένο και τον άκουσαν να γεμίζει το όπλο του. 



Δυστυχώς, όμως, ο δράστης κατάφερε να τραυματίσει δύο άτομα -και όχι τρία όπως αρχικά μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ. Από τους τραυματίες, ο ένας είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ ο δεύτερος δεν φέρει τόσο σοβαρά τραύματα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV. 

Ο πρώτος από τους τραυματίες είναι Βρετανός πολίτης, ενώ ένα αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ιγκ Ανγκλάντ, κάτι που επιβεβαίωσε η οικογένειά του. Ο 60χρονος ηθοποίος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές γνωστές ταινίες όπως το «Killing Zoe», το «Betty Blue και το «Nikita».

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την έρευνα της υπόθεσης «λόγω του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν και του πλαισίου τους», ενώ όπως έγινε γνωστό ο δράστης τελούσε υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι στιγμής πάντως η ταυτότητά του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να πάει στο Αράς, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι «γίνονται τα πάντα για να ρίξουμε φως στην υπόθεση».

Ο Jean-Hugues Anglade


«Οι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Το τρένο έχει σταματήσει και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται επί τόπου», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter η εταιρεία Thalys στην οποία ανήκει η αμαξοστοιχία.



Ακόμη, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι στο προαύλιο του σιδηροδρομικού σταθμού του Αράς είδε δεκάδες επιβάτες, με τις βαλίτσες τους, εν μέσω ισχυρής αστυνομικής δύναμης και πυροσβεστών.



«Βρισκόμασταν μέσα στο τρένο και είδαμε ότι έκοψε ταχύτητα λίγο πριν το Αράς. Τριάντα λεπτά αργότερα, σταμάτησε τελείως. Αφού φτάσαμε στον σταθμό, παραμείναμε μέσα επί 15 λεπτά. Μετά, μας ενημέρωσαν ότι ήταν σε εξέλιξη μια αστυνομική επιχείρηση. Βγήκαμε και είδαμε τραυματίες στην αποβάθρα», είπαν δύο από τους επιβάτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίθεση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης