Για πέντε ώρες συζητούσαν για τα πυρηνικά οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιράν

Για πέντε ώρες συζητούσαν για τα πυρηνικά οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιράν

Για «ουσιαστικές συνομιλίες» έκανε λόγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Για πέντε ώρες συζητούσαν για τα πυρηνικά οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιράν
Εντατικές συνομιλιές για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είχαν την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Κέρι και Ζαρίφ είχαν «ουσιαστικές συνομιλίες διάρκειας 5 ωρών και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με την παρουσία ολιγομελών ομάδων από κάθε πλευρά» δήλωσε στη Γενεύη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέστρεψε στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental της Γενεύης, όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συναντηθεί εκ νέου με τον Ιρανό ομόλογό του αφού ενημέρωσε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές ενόψει των συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι ένας σοβαρός διάλογος με τη Δύση θα ήταν ευκολότερος εάν οι δυτικές χώρες σέβονταν τις ευαισθησίες των Μουσουλμάνων – αναφερόμενος στα σκίτσα που δημοσίευσε η εφημερίδα Charlie Hebdo

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι θρησκευτικές αξίες πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σεβασμού» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν θα μπορέσουμε να εμπλακούμε σε έναν σοβαρό διάλογο εάν αρχίσουμε να προσβάλουμε ο ένας τις αξίες του άλλου», υπογράμμισε ακόμη.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν συνολικά για έξι και πλέον ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιλαμβανομένου ενός 15λεπτου περιπάτου που έκαναν μαζί στην πόλη της Γενεύης.

«Εργαζόμαστε σκληρά» δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής και ιρανικής πλευράς θα συνεχιστούν την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης