Ουκρανία: Ημέρα πένθους και όρκοι για εκδίκηση

Ουκρανία: Ημέρα πένθους και όρκοι για εκδίκηση

Ημέρα πένθους η Κυριακή για τους 49 νεκρούς μετά την κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους - Ποροσένκο: Θα τιμωρηθούν όσοι συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες - Επεισόδια έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο - «Ο Πούτιν είναι γαμ...», λέει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών


Ουκρανία: Ημέρα πένθους και όρκοι για εκδίκηση
Έσπευσε να δηλώσει πως οι «τρομοκράτες θα τιμωρηθούν» ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με την κατάρριψη του ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από τους ρωσόφιλους, που στοίχισε τη ζωή σε 49 άτομα. Την ίδια ώρα, η Κυριακή ανακυρήχθηκε «ημέρα μνήμης» για τα θύματα που ήταν 40 στρατιωτικοί και 9 πολίτες - μέλη του πληρώματος. 

Ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους αρχηγούς ασφαλείας για διαβουλεύσεις, μετά την είδηση ότι το αεροπλάνο δέχτηκε χτύπημα από πύραυλο, ενώ βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης έξω από την πόλη Λουχάνσκ, η οποία αποτελεί επίκεντρο της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλοι όσοι συμμετέχουν σε κυνικές πράξεις τρομοκρατίας αυτού του είδους θα πρέπει να τιμωρηθούν» δήλωσε ο Ποροσένκο.

Κλείσιμο










Αργότερα, εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα θα έχει νέα συνάντηση με τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. «Για το καλό της ειρήνης, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά και με σκοπό» είπε.




Το Σάββατο ουκρανοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο κατέβασαν τη σημαία της, αναποδογύρισαν διπλωματικά αυτοκίνητα και έριξαν αυγά, ενώ το βράδυ άγνωστοι έριξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας τοίχος του κτιρίου. Η φωτιά που ξέσπασε τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν νωρίτερα ψεκάσει με αφρό τα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα για να μην τυλιχτούν στις φλόγες.

«Η Ρωσία είναι άκρως αγανακτισμένη από τις προκλητικές ενέργειες και τη βεβήλωση της ρωσικής σημαίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το περιστατικό και καταλογίζει αδράνεια στις ουκρανικές αρχές, κατηγορώντας την Ουκρανία για κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεών της.

«Η Ρωσία είναι άκρως αγανακτισμένη από τις προκλητικές ενέργειες και τη βεβήλωση της ρωσικής σημαίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Την ίδια ώρα σε μία γκάφα ολκής που ενδεχομένως στοιχίσει στη χώρα του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεσχίτσα, φώναξε μπροστά από το εξαγριωμένο πλήθος που βανδάλισε και επιτέθηκε στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο ότι «ο Πούτιν είναι γαμ...». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)




Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στην πρεσβεία της Ρωσίας και κάλεσαν τις ουκρανικές αρχές να σεβαστούν τη Σύμβαση της Βιέννης, βάσει της οποίας είναι υποχρεωμένες να εγγυώνται την ασφάλεια των κτιρίων των διπλωματικών αποστολών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ουκρανό πρωθυπουργό μετά την κατάρριψη του ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους.










«Δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το πλήθος βαρέων όπλων που διακινούνται και για τους ενόπλους που διασχίζουν τα σύνορα ερχόμενοι από τη Ρωσία και συντείνουν σε μια κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές και στον ρώσο ομόλογό του και κάλεσε τη Μόσχα να εργαστεί για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης, σταματώντας να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να συνεργαστεί ενεργά με τη Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός και τη διεξαγωγή ενός πολιτικού διαλόγου.

Συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο κατέπεσε κοντά σε ένα χωριό μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη Λούχανσκ, βρέθηκαν διασκορπισμένα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ομάδα των επαναστατικών δυνάμεων, ντυμένοι με στολές καμουφλάζ, έψαξαν τα συντρίμμια για πυρομαχικά.










«Έτσι ενεργούμε. Οι φασίστες μπορούν να φέρουν όσες ενισχύσεις θέλούν, αλλά εμείς έτσι θα πράττουμε κάθε φορά. Θα μιλήσουμε μαζί τους υπό τους δικούς μας όρους» δήλωσε 50χρονος αντάρτης. Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters, ο 50χρονος στο ένα χέρι κρατούσε ένα τουφέκι, στο άλλο ένα πολυβόλο, ενώ γύρω από τον λαιμό του υπήρχαν δύο ζώνες πυρομαχικών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης