Με αντίποινα προειδοποιεί η Ουκρανία για την κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους της

Με αντίποινα προειδοποιεί η Ουκρανία για την κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους της

Έκτακτη σύσκεψη της στριατωτικής ηγεσίας στο Κίεβο – Πληροφορίες για εξουδετέρωση βόμβας κοντά στο γραφείο του Ουκρανού Προέδρου – Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για παραβίαση των συνόρων της

Πούτιν-Μεντβέντεβ: "Σώμα με σώμα" στα ποσοστά δημοτικότητας
Με αντίποινα προειδοποιεί η Ουκρανία για την κατάρριψη στρατιωτικού αεροσκάφους της
Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο με τη συμμετοχή των επικεφαλής του υπουργείου Αμύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας, μετά την κατάρριψη μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας και το θάνατο τουλάχιστον 49 στρατιωτικών, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι τρομοκράτες θα λάβουν την αρμόζουσα απάντηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο.

Στη σύσκεψη κλήθηκαν οι επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Όλοι όσοι ενέχονται σε κυνικές ενέργειες τρομοκρατίας αυτού του μεγέθους πρέπει να τιμωρηθούν. Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη. Όμως οι τρομοκράτες θα λάβουν την αρμόζουσα απάντηση» ανέφερε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας στο Κίεβο.

Κλείσιμο






«Βόμβα βρέθηκε κοντά στην προεδρία»

Στο μεταξύ μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η προεδρική φρουρά εντόπισε και εξουδετέρωσε έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο γραφείο του προέδρου Ποροσένκο.

«Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πύλη από την οποία εισέρχονται τα αυτοκίνητα της προεδρικής οχηματοπομπής. Ήταν ένα δοχείο με πέντε χειροβομβίδες και περίπου ένα κιλό μεταλλικά παξιμάδια» είπε η πηγή αυτή, η οποία θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Ήταν ένας πραγματικά ισχυρός μηχανισμός», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η προεδρία της Ουκρανίας δεν έχει σχολιάσει επίσημα την πληροφορία αυτή.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε ουσιαστικά από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου IL-76 καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων στρατιωτών.






«Οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Παραβίαση των συνόρων της καταγγέλλει η Ρωσία

Την ίδια ώρα η Ρωσία εξαπέλυε κατηγορίες εναντίον του Κιέβου υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός παραβίασε τα σύνορά της με τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει επίσημη καταγγελία στην Ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Ειδήσεων.

Ρώσοι συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ροστόφ στην περιοχή Κουιμπίσεφ. Το όχημα ήταν 150 μέτρα εντός του εδάφους της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Βασίλι Μαλάγιεφ. Πρόσθεσε ότι το όχημα ήταν άδειο ωστόσο το πλήρωμα του οχήματος επέστρεψε αργότερα προκειμένου να το πάρει πίσω.


«Αυτή την προσπάθεια απέτρεψαν οι συνοριοφύλακες και οι εισβολείς αποσύρθηκαν», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Μαλάγιεφ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Βλάντισλαβ Σελέζνιοφ, είπε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες, ωστόσο δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με την ακρίβειά τους.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας. Τις ίδιες κατηγορίες έχει εξαπολύσει πολλαπλές φορές το Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει επιτρέψει σε ενόπλους να εισέλθουν στα εδάφη της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης