Νόμο για την προστασία των ανηλίκων από την ομοφυλοφιλία «πέρασε» ο Πούτιν

Νόμο για την προστασία των ανηλίκων από την ομοφυλοφιλία «πέρασε» ο Πούτιν

Καταδίκη της ομοφυλοφιλικής «προπαγάνδας» σε ανηλίκους από τη Ρωσία - Πολλοί προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το νόμο 

Η δίαιτα της Lady Gaga!
Νόμο για την προστασία των ανηλίκων από την ομοφυλοφιλία «πέρασε» ο Πούτιν

Παγκόσμια κατακραυγή έχει ξεσπάσει από τα τέλη Ιουνίου, όποτε ο Πούτιν επικύρωσε έναν νόμο με τον οποίο καταδικάζεται η ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανηλίκους. 

Πολλοί προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το νόμο αυτό γιατί η αόριστη διατύπωσή του αφήνει πολλά περιθώρια για ερμηνείες και παρερμηνείες. Ορισμένοι μάλιστα έκαναν έκκληση για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

Και την ώρα που γίνονται όλα αυτά και οργανώνεται μαζικό μποϊκοτάζ σε ρωσικά προϊόντα, ο Πούτιν σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου είπε πως «δεν υπάρχουν νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας στη Ρωσία» και μάλιστα δεσμεύθηκε να μην επιτραπούν διακρίσεις κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Δήλωσε δε πρόθυμος να συζητήσει με μέλη της LGBT -διεθνούς κοινότητας που υποστηρίζει τους ομοφυλόφιλους, άνδρες και γυναίκες, τους bisexual και τους transexoual και τα δικαιώματά τους- για το θέμα, εφ' όσον του ζητηθεί.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι ότι πολλά λονδρέζικα μπαρ ομοφυλοφίλων ανακοίνωσαν τον Ιούλιο πως προτίθενται να μποϊκοτάρουν τις ρώσικες μάρκες βότκας στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας διαμαρτυρίας εναντίον των ομοφοβικών νόμων που εφαρμόζονται στη Ρωσία. (Διαβάστε εδώ σχετικά)

Σημειώνεται πως ο περίφημος νόμος περί της απαγόρευσης της προπαγάνδας σε ανηλίκους για «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις» είναι ένα αδίκημα που τιμωρείται με βαριά πρόστιμα στη Ρωσία. Οι υποστηρικτές του μεν αναγνωρίζουν την προστασία των παιδιών ως βασικό στόχο, οι επικριτές του δε κάνουν λόγο για μεθοδευμένη και πολύ ευρύτερη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της LGBT.
 
«Οι άνθρωποι με μη παραδοσιακό γενετήσιο προσανατολισμό δεν υφίστανται καμία διάκριση, ούτε επαγγελματικά ούτε όσον αφορά στις αμοιβές τους. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα την προσφορά τους σε διάφορους τομείς και τους έχει τιμήσει αναλόγως, χωρίς καμία διάθεση διάκρισης. Είναι απολύτως ίσοι με κάθε Ρώσο πολίτη, απολαμβάνουν όλοι εξίσου τα ίδια δικαιώματα […] Σας διαβεβαιώνω , έχω δουλέψει με αυτούς τους ανθρώπους, έχω πολλές φορές απονείμει μετάλλια και βραβεία για τα επιτεύγματά τους», είχε δηλώσει σχετικά ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο Associated Presss.

«Ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος —αν και είναι αλήθεια πως δεν τον αγαπούμε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος— αλλά ήταν καλός μουσικός και όλοι αγαπούμε τη μουσική του. Και λοιπόν;», είχε πει ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβγι Κανάλ, για να δώσει έμφαση στους ισχυρισμούς του.

«Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε την τρίχα τριχιά, τίποτε το τρομακτικό ή φοβερό δεν συμβαίνει εδώ στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ακόμη, πως οι διαδηλώσεις υπέρ των ομοφυλόφιλων έχουν απαγορευθεί στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας από την αστυνομία. Επίσης, χριστιανικές οργανώσεις, όπως η ομάδα Επαγρύπνησης  της Ορθοδοξίας έχουν επιτεθεί βίαια -φραστικά αλλά και σωματικά- κατά των ακτιβιστών της LGBT. 

Παράλληλα, αν και ο νόμος Στάλιν περί τιμωρίας των ομοφυλοφίλων με φυλάκιση έως και 5 χρόνων καταργήθηκε από τη Μόσχα το 1993, η ρωσική κοινωνία παραμένει συντηρητική απέναντι στο θέμα της ομοφυλοφιλίας. 

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, το 80% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης της  gay προπαγάνδας στους ανηλίκους. Σε άλλη δημοσκόπηση της  VTsIOM τον Ιούνιο το 40% των Ρώσων πιστεύουν πως η ομοφυλοφιλία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης