Στους 13 οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε κτίριο του αμερικανικού Ναυτικού

Στους 13 οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε κτίριο του αμερικανικού Ναυτικού

Πάνω από δέκα οι τραυματίες - Νεκρός ο ένας από δράστες - O Άαρον Αλέξις ήταν έφεδρος στο ναυτικό και αποτάχθηκε το 2011 - Ομπάμα: Όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν 

Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κερατέα
Στους 13 οι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε κτίριο του αμερικανικού Ναυτικού
Στους 13 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σε κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον, ενώ τουλάχιστον δεκατέσσερις είναι οι τραυματίες. 

Ανάμεσα στους «πολλούς» τραυματίες είναι ένας αστυνομικός, δήλωσε η επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, Κάθι Λανίερ, ενώ πρόσθεσε ότι το κίνητρο της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο ένας από τους δράστες. Πρόκειται για τον 34χρονο Άαρον Αλέξις από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας. 

Κλείσιμο
O νεκρός δράστης ήταν πρώην έφεδρος παρασημοφορημένος πεζοναύτης, με συχνές εξάρσεις θυμού, που απομακρύνθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για αδιευκρίνιστους λόγους.

Yπηρέτησε στο ναυτικό ως έφεδρος από τον Μάιο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011, όταν και αποτάχθηκε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο. «Μια σειρά περιστατικών που συνδέονται με τη συμπεριφορά του» ήταν η αιτία της απομάκρυνσής του, δήλωσε ένας αξιωματούχος – υπό το καθεστώς της ανωνυμίας- στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις. 

Ο γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού, Ρέι Μάμπους, ανέφερε ότι ο δράστης εργαζόταν κατά το παρελθόν στο Πολεμικό Ναυτικό στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στον προσδιορισμό των κινήτρων του αλλά και στο πώς είχε πρόσβαση στο κτίριο. 

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την «Washington Post», ο Αλέξις είχε προσληφθεί από έναν υπεργολάβο της εταιρείας «Hewlett-Packard» για την «ανανέωση» του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από το intranet του Πολεμικού Ναυτικού.

Είχε συλληφθεί στο παρελθόν

Το παρελθόν του πάντως δεν ήταν… «λευκό», καθώς ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2004 στο Σιάτλ, για πυροβολισμούς ελαστικών αυτοκινήτου που ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του. 

Μάλιστα ο Αλέξις, είχε χαρακτηρίσει την πράξη του ως «ξέσπασμα» θυμού. Ήταν τότε που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε ενεργά στην έρευνα στο χώρο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε δηλώσει πώς εκείνα τα γεγονότα τον είχαν ταράξει. 

Ο πατέρας του είχε μιλήσει για τα προβλήματα του γιου του και την ανικανότητα ελέγχου του θυμού του, αναφέροντας ως κύρια αιτία διαταραχές μετατραυματικού στρες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο ένοπλο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμη υπόπτου, που θεωρείται ότι συμμετείχε στους πυροβολισμούς. Περιγράφεται ως ένας αφροαμερικανός άνδρας, ύψους 1,75, ηλικίας περίπου 50 ετών, με «γκριζαρισμένους κροτάφους».

Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία, ένας λευκός άνδρας που θεωρείτο αρχικά ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση, δεν εμπλέκεται στους πυροβολισμούς.

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν γύρω στις 08:20, τοπική ώρα (15:20 ώρα Ελλάδας) στην έδρα της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), όπου εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι.

«Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα άλλους τρεις (...) Το βάλαμε στα πόδια» αφηγήθηκε μια υπάλληλος που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην καφετέρια του πρώτου ορόφου. 

Όπως εξήγησε, για να μπει κανείς στο κτίριο δείχνει απλώς το σήμα του, ωστόσο δεν υπάρχει ανιχνευτής όπλων και μετάλλων.

Κατά την «Washington Post» ο Αλέξις μπήκε στο συγκρότημα γραφείων του Πολεμικού Ναυτικού με ειδική άδεια εισόδου που ανήκει σε άλλο μέλος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά δεν έγινε γνωστό αν η ταυτότητα είχε κλαπεί ή του είχε δοθεί οικειοθελώς από τον κάτοχό της. 

Μία άλλη μάρτυρας, που εργάζεται στο ίδιο κτίριο, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι είδε τον δράστη. 

«Ακούσαμε πυροβολισμούς, τότε εμφανίστηκε στο διάδρομο, μας σημάδεψε και πυροβόλησε δύο ή τρεις φορές. Τρέξαμε προς την έξοδο και συνεχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς από το εσωτερικό», είπε. 

Η αστυνομία είχε εντοπίσει έναν από τους δράστες στο κτίριο 197, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), που είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σκαφών και υποβρυχίων.

Η περιοχή του Νέιβι Γιάρντ, που εκτείνεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού Ανακοσίτα, περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ για προληπτικούς λόγους έκλεισαν και τα σχολεία της περιοχής. 

Κανένα αεροπλάνο δεν απογειώνεται από το αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν» της Ουάσινγκτον εξαιτίας του περιστατικού.

Αντίθετα, τα αεροπλάνα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη συνοικία Νέιβι Γιαρντ, μπορούν να προσγειωθούν κανονικά, σύμφωνα με τον Κρις Παολίνο εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Την έρευνα για το μακελειό στο Νέιβι Γιάρντ έχει αναλάβει το FBI αλλά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι, οι αρχές «δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν σε αυτό το στάδιο» ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια

Ομπάμα:  «Θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για το μακελειό στο Νέιβι Γιαρντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν οι δράστες της «άνανδρης» επίθεσης που σημειώθηκε σε κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην αρχή της ομιλίας του για την αμερικανική οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι στόχος των πυροβολισμών ήταν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με ένα περιστατικό μαζικών και αδιάκριτων πυρών. Σήμερα, έγινε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της πρωτεύουσάς μας. Πρόκειται για πυροβολισμούς που στόχευαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό» του στρατού, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν», συνέχισε.

«Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν», υποσχέθηκε.

Μεσίστιες οι σημαίες

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλους του δημόσιους και στρατιωτικούς χώρους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα του μακελειού στην Ουάσινγκτον.

«Από σεβασμό προς τα θύματα της παράλογης αυτής πράξης βίας στην Ουάσιγκτον (…) παρήγγειλα οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στο Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης