Καθηλώθηκε λόγω Σνόουντεν για 13 ώρες το αεροσκάφος του Μοράλες στην Αυστρία

Καθηλώθηκε λόγω Σνόουντεν για 13 ώρες το αεροσκάφος του Μοράλες στην Αυστρία

Το αεροσκάφος του Βολιβιανού πρoέδρου υποχρεώθηκε να σταματήσει για ανεφοδιασμό στη Βιέννη - Αυστριακοί έκαναν έλεγχο για να δουν αν ήταν μέσα ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ - Τελικά, το αεροσκάφος αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Βιέννης στις 12:45 (ώρα Ελλάδος)

Καθηλώθηκε λόγω Σνόουντεν για 13 ώρες το αεροσκάφος του Μοράλες στην Αυστρία
Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε η επιστροφή του προέδρου της Βολιβίας από τη Μόσχα, με αφορμή τις φήμες ότι στο αεροπλάνο του επέβαινε ο Σνόουντεν. 

Η Γαλλία και η Πορτογαλία ξαφνικά ανακάλεσαν την άδεια διέλευσης του αεροπλάνου από τον εναέριο χώρο τους, με αποτέλεσμα η πτήση του Μοράλες από τη ρωσική πρωτεύουσα να υποχρεωθεί να κάνει στάση για ανεφοδιασμό, αργά χθες το βράδυ, σε αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η Αυστρία επέτρεψε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Έβο Μοράλες να προσγειωθεί, επειδή δεν ανησυχούσε, όπως άλλες χώρες, ότι σε αυτό μπορεί να επέβαινε και ο καταζητούμενος για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Η περιπέτεια του Μοράλες έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της χώρας της Λατινικής Αμερικής, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας -και όχι μόνο. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν έδωσαν διέλευσης και υπέρπτησης σε κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει αρχηγό κράτους, γεγονός που είναι πρωτοφανές.

"Ο Έβο Μοράλες υπήρξε όμηρος του ιμπεριαλισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την κράτησή του", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα από την Λα Παζ.

Ο υπουργός Άμυνας Ρούμπεν Σααβέδρα, ο οποίος επέβαινε στην πτήση του Μοράλες, διέψευσε ότι σε αυτή βρισκόταν και ο Σνόουντεν και είπε ότι "κανένας Βολιβιανός αξιωματούχος δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Σνόουντεν". Eπιπλέον, δήλωσε ότι Ισπανία και Ιταλία αρνήθηκαν να προσφέρουν τον εναέριο χώρο τους για το αεροπλάνο του Μοράλες.

Κλείσιμο
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε ότι "τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη σεβασμού προς το ανώτατο αξίωμα της χώρας".

Οι κυβερνήσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής έκαναν έκκληση για έκτακτη σύγκληση της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) για να καταθέσουν επίσημη διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες - Κίρσνερ, έγραψε, μέσω του Twitter για το περιστατικό: "Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να κλάψω ή να γελάσω" και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουρουγουάης για την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter: "Τι κι αν διακηρύξαμε την ανεξαρτησία της , την εδαφική μας ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά μας,  είμαστε όλοι Βολιβιανοί".

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να αρνούνται μεμονωμένα την πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους, αλλά δεν είναι σαφές γιατί η Γαλλία και η Πορτογαλία ακύρωσαν ξαφνικά τις άδειες υπέρπτησης του αεροπλάνου που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ΕΕ.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωση των κρατών - μελών της ΕΕ να αποφασίζουν αν θα αρνηθούν την πρόσβαση σ' ένα αεροσκάφος και η ΕΕ δεν έχει εξουσίες στον τομέα αυτό.


Αναχώρησε το αεροσκάφος από την Αυστρία

Τελικά, το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας απογειώθηκε αργά σήμερα από το αυστριακό αεροδρόμιο.

Το αεροπλάνο αναχώρησε σήμερα γύρω στις 12:45 (ώρα Ελλάδας), αφού έμεινε επί 13 ώρες καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Πρόκειται να κάνει ένα σταθμό στα Κανάρια, πριν επιστρέψει στη Βολιβία, δήλωσε ο Μοράλες σε δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρησή του.

Όπως είπε ο Μοράλες, ο Ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος του, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βολιβίας να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

"Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο" του απάντησε ο Μοράλες.

Δεν υπάρχει μη Βολιβιανός στο αεροσκάφος του Μοράλες, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας

Από την πλευρά του, πάντως, ο αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι η Βιέννη πραγματοποίησε επιθεώρηση στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας και δεν εντόπισε σε αυτό κάποιον λαθρεπιβάτη.

Όπως δήλωσε ο Μίκαελ Σπιντελέγκερ, "οι συνάδελφοί μας του αεροδρομίου έριξαν μία ματιά και μάς διαβεβαιώνουν ότι κανένας μη Βολιβιανός πολίτης δεν επιβαίνει σε αυτό".

Σνόουντεν: Ο κατάσκοπος που έμεινε στο... κρύο (της Μόσχας)

Χωρίς πατρίδα έμεινε ο Εντουαρντ Σνόουντεν μετά το "όχι" των 21 χωρών στις οποίες είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι μόνες χώρες που θα μπορούσαν να τον... φιλοξενήσουν είναι η Βενεζουέλα και η Βολιβία, χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωστές για την αντιαμερικανική πολιτική τους. Η κυβέρνηση του Καράκας απήθυνε χτες κάλεσμα προς την διεθνή κοινότητα για την "προστασία" του "υπ' αριθμόν 1 εχθρού" των ΗΠΑ μάταια όμως . Όλες οι χώρες στις οποίες είχε ζητήσει ασφαλές καταφύγιο το "βαθύ λαρύγγι" των υποκλοπών, του έκλεισαν στα... μούτρα την πόρτα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες έχει δηλώσει ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα πολιτικού ασύλου από τον Σνόουντεν κι ότι εάν θα υποβληθεί θα το εξετάσει προσεκτικά. Προς το παρόν, ο αμερικανός πρώην κατάσκοπος παραμένει εγκωβισμένος στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο... Η περιπέτεια του Σνόουντεν ενέπνευσε την εφημερίδα "Independent" , η οποία έδωσε τον τίτλο σε δημοσίευμά της αναφορικά με την τύχη του «Ο κατάσκοπος που έμεινε στο... κρύο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης