«Όχι» από Ισπανία και Ινδία στο αίτημα Σνόουντεν για παροχή ασύλου

«Όχι» από Ισπανία και Ινδία στο αίτημα Σνόουντεν για παροχή ασύλου

Έχει καταθέσει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες 

«Όχι» από Ισπανία και Ινδία στο αίτημα Σνόουντεν για παροχή ασύλου
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση Σνόουντεν. Σύμφωνα με τον ιστότoπο WikiLeaks, ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, Εντουαρντ Σνόουντεν, έχει καταθέσει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Ινδία και η Ισπανία.

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως απέρριψε το αίτημα για χορήγηση ασύλου του πρώην πράκτορα της, ενώ η Ισπανία ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε αίτηση από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο θα είναι άκυρη εφόσον ο αιτών δεν βρίσκεται επί ισπανικού έδαφους».

«Για να εξεταστεί μια αίτηση για άσυλο από την κυβέρνηση, με άλλα λόγια για να είναι νομικά δεκτή, πρέπει να γίνει από πρόσωπο που βρίσκεται στην Ισπανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο ισπανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει οποιαδήποτε αίτηση στην Ισπανία.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Σιέντ Ακμπαρουντίν, υποστήριξε πως «εξετάσαμε προσεκτικά το αίτημα. Μετά την εξέταση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδεχθούμε το αίτημα».

Νωρίτερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σαλμάν Κουρσίντ, είχε υποστηρίξει το ευρύ αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατασκοπείας, το οποίο αποκάλυψε ο Σνόουντεν, μιλώντας για τη χρησιμότητά του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Ορισμένες από τις πληροφορίες που απέκτησαν, μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να εμποδίσουν σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες», υποστήριξε ο Κουρσίντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπρουνέι, ενώ προσέθεσε «δεν πρόκειται για παρακολούθηση ούτε για πρόσβαση σε αληθινά μηνύματα. Είναι απλώς μια πληροφορική ανάλυση δεδομένων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων Ίντερνετ που έχουν σταλεί.  Δεν πρόκειται για κατασκοπεία του περιεχομένου μηνυμάτων ή συνομιλιών».

Κλείσιμο
Να σημειωθεί πως τα σχόλια αυτά, τα οποία έγιναν λίγο μέτά τη συνάντηση που είχαν ο Κουρσίντ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στα τέλη Ιουνίου στο Νέο Δελχί, έρχονται σε αντίθεση με τις πρώτες επίσημες ινδικές αντιδράσεις. Ένας εκπρόσωπος του υπουρείου Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τότε εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, λέγοντας πως τέτοιες πράξεις είναι «απαράδεκτες».

Ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας συμμετέχει τώρα σε μια σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού με θέμα την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μπρουνέι και στην οποία συμμετέχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. 

   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης