Συνεχίζεται ο σάλος με το κρέας αλόγου στη Βρετανία

Συνεχίζεται ο σάλος με το κρέας αλόγου στη Βρετανία

Διεξάγονται έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα

Συνεχίζεται ο σάλος με το κρέας αλόγου στη Βρετανία
Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπιφτέκια στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ, ο σάλος συνεχίζεται με νέα στοιχεία για προϊόντα που περιέχουν τέτοιο κρέας.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε ποσοστό από 60%-100% σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια της εταιρείας Findus.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, διατάχθηκε έρευνα, ώστε να ελεγχθούν όλα τα προϊόντα της εταιρείας, με αναγραφόμενο στη συσκευασία επεξεργασμένο βοδινό κρέας.

Κλείσιμο
Ωστόσο, αυτό που έχει σημάνει το συναγερμό είναι το ενδεχόμενο το κρέας αλόγου, που χρησιμοποιήθηκε, να περιείχε μια ουσία ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, τη φενιλβουλταζόνη.

Όπως είπε στο BBC, ο ιατρικός συντάκτης Τζέιμς Γκάλαχερ «το κρέας αλόγου δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από το βοδινό και καταναλώνεται σε πολλές χώρες.

Παρ' όλα αυτά υπάρχει ανησυχία για ένα φάρμακο που δίνεται στα άλογα, γνωστό ως φενιλβουλταζόνη, το οποίο είναι επικίνδυνο αν καταναλωθεί από ανθρώπους. Πριν δεκαετίες χρησιμοποιείτο για την θεραπεία αρθρίτιδας, όμως προκαλούσε σοβαρή αιματολογική διαταραχή και αναιμία. Δεν επιτρέπεται να εισαχθεί στην διατροφική αλυσίδα των ανθρώπων».

Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Κάθριν Μπράουν, δήλωσε στο BBC «πρέπει να πω ότι σχετικά με τις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να βρισκόμαστε μπροστά από εγκληματική και δόλια δραστηριότητα. Απαιτούμε οι επιχειρήσεις τροφίμων να διενεργούν ελέγχους ποιότητας σε όλα τα προϊόντα τους με βοδινό κρέας, όπως μπιφτέκια, κεφτέδες και λαζάνια και να παράσχουν τα αποτελέσματα στην υπηρεσία τροφίμων».

Την ίδια ώρα, φέρονται να εμπλέκονται και εταιρείες από την Πολωνία και τη Γαλλία, ενώ και η Υπηρεσία Ασφάλειας Καταναλωτών της Γαλλίας ερευνά την υπόθεση.

Παρόλα αυτά, κοινοποιήθηκε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην κατανάλωση άλλων κατεψυγμένων τροφίμων και δεν υπάρχει λόγος το κοινό να αποφεύγει την κατανάλωσή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης