Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Τα απόρρητα στοιχεία και οι «παρενέργειες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Τα απόρρητα στοιχεία και οι «παρενέργειες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το μυστικό σχέδιο για ενίσχυση του Κιέβου και η βαθιά διείσδυση Αμερικανών πρακτόρων στον ρωσικό κρατικό μηχανισμό

the_pentagon_xr
Μείζον ζήτημα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη διεθνή κοινότητα, με συμμάχους και εχθρούς ανακύπτει με την τελευταία διαρροή προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλου αριθμού απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο, δηλαδή την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση. Το αμερικανικό κράτος επί του παρόντος εμφανίζεται σε σύγχυση και αμηχανία, τόσο ως προς το περιεχόμενο των εγγράφων, όσο και γύρω από το πώς αυτά δημοσιοποιήθηκαν, δεδομένων των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων ασφαλείας και εμπιστευτικότητας. Η εγκυρότητα των εγγράφων, ωστόσο, δεν αμφισβητείται, καθώς κανείς δεν τα θεωρεί πλαστά.

Στα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται στρατιωτικές πληροφορίες σχετικές με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και για μια σειρά από τρίτα κράτη, όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Καναδάς κ.α. Τα ερωτήματα που γεννά η διαρροή είναι πολλά, όμως ένα από τα θεμελιώδη έχει να κάνει με τη σκοπιμότητα εκείνου που κοινοποίησε έγγραφα με τη σήμανση «Άκρως Απόρρητο» στο διαδίκτυο. Πρόκειται για πληροφόρηση ή για παραπληροφόρηση -όπως το θέτουν τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times.Κλείσιμο
Γενικώς και πέρα από τις επιμέρους πληροφορίες, τα έγγραφα της διαρροής αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί πράκτορες έχουν διεισδύσει βαθιά στον ρωσικό κρατικό και στρατιωτικό μηχανισμό. Έτσι, είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των προτέρων τα σχέδια των Ρώσων και να προειδοποιούν εγκαίρως την Ουκρανία, για επικείμενες επιθέσεις κ.λπ. Αυτό αφ' ενός εξασφαλίζει μια πολύτιμη, ακριβέστατη καταγραφή των ρωσικών δυνάμεων, αφ' ετέρου όμως αποκαλύπτει στους Ρώσους τις πηγές των πληροφοριών, οπότε εκείνοι θα σπεύσουν να κλείσουν τις όποιες «κερκόπορτες».

Επιγραμματικά, το τμήμα εκείνο των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλον ότι δεν περιέχουν σχέδια μάχης για τις πολεμικές επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής, αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών, από κοινού με το ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, η εικόνα που αποτυπώνουν τα έγγραφα για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού, είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από ό,τι παρουσιάζει συνήθως η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της διάλυσης και χωρίς την εξωτερική ενίσχυση με πολεμοφόδια, η αεράμυνα θα καταρρεύσει σύντομα, κάτι που θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναπτύξει τη δική της αεροπορία και να καταφέρει θανάσιμα πλήγματα στις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.Στα διαρρεύσαντα έγγραφα περιλαμβάνονται, επιπλέον, στοιχεία όπως η αξιολόγηση του Πενταγώνου για ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ουκρανών, όπως οι σκληρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ ή απόφαση των στρατηγών του Ζελένσκι να στείλουν εκεί επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων για να απωθήσουν τους Ρώσους, αντί για συμβατικά στρατιωτικά τμήματα.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, οι Ρώσοι προσφέρουν μπόνους, ένα χρηματικό έπαθλο, σε όσους στρατιώτες θα καταφέρουν να προξενήσουν ζημιές σε άρματα μάχης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ή και να τα αχρηστεύσουν εντελώς.

Εντούτοις, πέραν των αποκαλύψεων για την πραγματική κατάσταση του ουκρανικού στρατού σήμερα, η διαρροή επιβεβαιώνει τους φόβους και τις υποψίες πολλών από τους συμμάχους τους ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συστηματικά διάφορες χώρες του πλανήτη, ανεξαρτήτως συμμαχιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν ήδη εκκινήσει την προσπάθεια να πείσουν κυβερνήσεις κρατών όπως πχ της Νότιας Κορέας που εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις τακτικές των ΗΠΑ, ότι η κατασκοπεία είναι κάτι σύνηθες και μη επιλήψιμο, γίνεται για λόγους αμοιβαίας ασφάλειας κ.λπ. Παρόλ' αυτά, εκφράζονται φόβοι ότι οι σύμμαχοι των Αμερικανών θα δυσκολεύονται στο εξής να μοιράζονται ευαίσθητες αμυντικές πληροφορίες με υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να επηρεαστεί η συσπείρωση του αντι-ρωσικού μετώπου και η συντονισμένη διεθνής στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστική μια αναφορά στρατιωτικού αξιωματούχου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα διαρρεύσαντα έγγραφα. Σε αυτήν τονίζεται ότι οι Νοτιοκορεάτες ανησυχούν ότι τα δικά τους όπλα θα καταλήξουν στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ, κατά παράβασιν της πάγιας πολιτικής της Νότιας Κορέας να μην προμηθεύει οπλισμό σε εμπόλεμες χώρες.

Μια άλλη σημαντική αποκάλυψη των εγγράφων είναι ότι μια ομάδα από χάκερ που δρα για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, ενδέχεται να πραγματοποίησε ψηφιακή εισβολή σε μια καναδική εταιρεία διαχείρισης αγωγών καυσίμων, στην οποίαν και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Σε σχέση με το Ισραήλ, τα έγγραφα επισημαίνουν ότι η Μοσάντ (δηλαδή η μυστική υπηρεσία της χώρας) μπορεί να έχει υποκινήσει τις πρόσφατες, μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Μπένγιαμιν Νετανιάχου, όπως επίσης ότι οι Αμερικανοί θα παρασύρουν εν τέλει τους Ισραηλινούς στην αποστολή πολεμοφοδίων στην Ουκρανία.

Περαιτέρω, για δύο από τους πιο πιστούς συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα διαρρεύσαντα έγγραφα εκφράζουν την καχυποψία ότι τα δύο αυτά κράτη ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στο ρωσικό στρατόπεδο.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι θεωρούν ότι η όλη υπόθεση της διαρροής είναι άλλο ένα τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι επιδιώκουν πάση θυσία να εμφανίζουν τους Ουκρανούς σαν απελπιστικά αδύναμους, στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης κ.λπ. -κάτι που ουδόλως ισχύει στην πραγματικότητα.

Πάντως, η διαρροή μαθεύτηκε τις τελευταίες ημέρες, παρόλο που τα έγγραφα κυκλοφορούν σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή του Μαρτίου. Πρόκειται για δεκάδες αναφορές, αρκετές εκ των οποίων άκρως απόρρητες, οι οποίες έχουν φωτογραφηθεί, πιθανότατα εκτός του Πενταγώνου. Σε αυτή την εκδοχή τείνουν να καταλήξουν οι ερευνητές του FBI που έχουν αναλάβει τον εντοπισμό του ενόχου γι' αυτή τη σκανδαλωδώς εκτεταμένη δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών. Κι αυτό διότι στις φωτογραφίες, τα έγγραφα φαίνονται να έχουν διπλωθεί βιαστικά και να έχουν τσαλακωθεί, σαν κάποιος να τα έκρυψε όπως όπως στις τσέπες του.

Το παράδοξο είναι ότι τα έγγραφα που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ανατροπή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν σε social media όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram, το Reddit κ.α. -κυρίως όμως στο Discord, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους οι μανιώδεις με τα computer games, τα χιουμοριστικά meme. Επίσης, μέρος των εγγράφων από το Πεντάγωνο, εμφανίστηκαν στο κανάλι των οπαδών μιας μυστηριώδους διασημότητας, γνωστής με το ψευδώνυμο wow_mao. Υποτίθεται πως πρόκειται για έναν Βρετανο-Φιλιππινέζο φοιτητή, ο οποίος ζει στη Βρετανία. Και που, όλως αιφνιδίως, εμπλέκεται στην πιο σοβαρή διαρροή απόρρητων πληροφοριών του αμερικανικού κράτους, τουλάχιστον από το σκάνδαλο Σνόουντεν και εξής.Ειδήσεις σήμερα:

Τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του καιρού έως την Κυριακή του Πάσχα από Meteo και ΕΜΥ

Βουλή: Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Φωτογραφία ντοκουμέντο από το σημάδι της πετονιάς στον λαιμό του 15χρονου στο Αρσάκειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης