Στόλτενμπεργκ σε Τσαβούσογλου: Η Τουρκία να εγκρίνει τώρα την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ σε Τσαβούσογλου: Η Τουρκία να εγκρίνει τώρα την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας» είπε ο Τσαβούσογλου

stoltenberg_cavusoglu
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη πως «τώρα είναι η ώρα» για την Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφού η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως αναμένει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία "χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση".

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο και οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί από όλους τους συμμάχους εκτός από την Ουγγαρία και την Τουρκία. Η Τουρκία θεωρείται ευρέως πως συνιστά το κύριο εμπόδιο, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει να εννοηθεί πως η χώρα θα μπορούσε να εγκρίνει την αίτηση της Φινλανδίας αλλά όχι και της Σουηδίας.

Η Τουρκία διατείνεται πως η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία έπειτα από μια διαδήλωση στη διάρκεια της οποίας ο Ράσμους Παλουντάν, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας Σκληρή Γραμμή, έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου"επονείδιστη ενέργεια" και είπε πως η σουηδική κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή θέση απέναντι στη διαδήλωση η οποία θα πρέπει να επαινεθεί. «Για μένα, αυτό δείχνει απλώς πως η Σουηδία και η Φινλανδία καταλαβαίνουν και εφαρμόζουν πολιτικές που αναγνωρίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός να επικυρώσει [η Άγκυρα την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ]», είπε.

Τι απάντησε ο Τσαβούσογλου

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας» που υπογράφτηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας».

Ο Στόλτενμπεργκ, που συναντήθηκε αργότερα με τον Ερντογάν στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για τη νότια Τουρκία προκειμένου να επισκεφθεί τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, είπε πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Τουρκία καταγγέλλει τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες

Η Τουρκία κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε μαχητές και υποστηρικτές των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», κυρίως εκείνους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι ηγέτες των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ έλαβαν την απόφαση να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2022. Τριάντα χώρες υπέγραψαν τα πρωτόκολλα ένταξης και 28 τα επικύρωσαν. Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία τους.

Κλείσιμο
Η απόφαση τον Ιανουάριο των σουηδικών αρχών να επιτρέψουν μια διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας που σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει 40 κοντέινερ και 20.000 αντίσκηνα για τη στέγαση των σεισμοπαθών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μίλτος Τεντόγλου: Ξέσπασε το Twitter μετά τα 8,41 μ. - «Τους έδωσε τα παπούτσια στο χέρι»

Χρήστος Δάντης: Βίντεο από τη στιγμή που πέφτει από την πίστα την ώρα που τραγουδάει

Οικογένεια Λεβέντη - Αλγιαννάκη: Στο «σφυρί» τρία ακόμη ακίνητα για χρέη του γιου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης