Παραδοχή από τη Σάνα Μαρίν: «Χωρίς την Αμερική, η Ευρώπη θα είχε πρόβλημα»

Παραδοχή από τη Σάνα Μαρίν: «Χωρίς την Αμερική, η Ευρώπη θα είχε πρόβλημα»

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν είναι αρκετά δυνατή και ότι πρέπει να «χτίσει» την αμυντική της βιομηχανία

sanna-marin
Η Ευρώπη έχει ανάγκη την αμερικανική αμυντική ασπίδα, παραδέχτηκε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, η χώρα της οποίας είναι στα πρόθυρα της εισόδου στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις της από την Αυστραλία, η Μαρίν επισήμανε ότι η Ευρώπη «δεν είναι αρκετά δυνατή» για να αντιταχθεί από μόνη της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό πρέπει να στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε δε, όπως αναφέρει το BBC, ότι η άμυνα της Ευρώπης πρέπει να ενισχυθεί.

«Θα είμαι ειλικρινής και ωμή μαζί σας, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν είναι αρκετά δυνατή. Χωρίς την Αμερική θα είχαμε πρόβλημα», είπε.

Σε ό,τι αφορά την παράδοση οπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, η Μάριν επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει «πολλά όπλα, πολλή οικονομική βοήθεια, πολλή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ευρώπη ακόμη δεν είναι δυνατή».

Η Ευρώπη, συνέχισε, «πρέπει να ‘χτίσει’ αυτές τις δυνατότητες ως προς την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικές καταστάσεις.

Από την αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 18,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται δεύτερη σε ολικό ποσό και ακολουθεί η Βρετανία, ωστόσο οι συνεισφορές τους υπολείπονται σημαντικά των ΗΠΑ, πέρα από το ότι τελειώνουν τα διαθέσιμα όπλα ή πυρομαχικά.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ στο αμυντικό πεδίο ήταν σημείο στο οποίο εστίαζε συχνά ο πρόεδρος Τραμπ, όπως και ότι οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ δεν πιάνουν το όριο του 2% του ΑΕΠ που ορίζει η συμμαχία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έγινε πάντως αφορμή για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών.


Ειδήσεις σήμερα:

Πιο προσιτό το ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο - Τι κερδίζουν πολίτες και γιατροί

Έρευνα για τέσσερα κακουργήματα για τον πατέρα Αντώνιο και άλλους 10

Λήγει σήμερα η προθεσμία στον πατέρα Αντώνιο να εγκαταλείψει την Κιβωτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης