ΗΠΑ: «Βαρίδι» για τους Δημοκρατικούς ο Μπάιντεν - Άφαντος από την προεκλογική κούρσα μετά τις γκάφες

ΗΠΑ: «Βαρίδι» για τους Δημοκρατικούς ο Μπάιντεν - Άφαντος από την προεκλογική κούρσα μετά τις γκάφες

Τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του και η εικόνα του «αποδιοργανωμένου προέδρου» προβληματίζουν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

biden_xr
Στο περιθώριο της προεκλογικής κούρσας των Δημοκρατικών για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου έχει τεθεί στην πραγματικότητα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καθώς από το «δυνατό χαρτί» τους τείνει να καταστεί η «αχίλλειος πτέρνα» για τα νέα μέλη του Κογκρέσου. Οι ανομολόγητοι φόβοι των υψηλόβαθμων στελεχών των Δημοκρατικών πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστεί «βαρίδι» για την παράταξή του επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά την τελευταία – προεκλογική- εβδομάδα, όπου σε κάθε σταθμό της περιοδείας του σκορπούσε άφθονο γέλιο με τις γκάφες του, μαζί με τον βαθύ προβληματισμό των ομοϊδεατών του για την εκλογική απήχηση του κόμματος.

Τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του ενόψει των εκλογών, που ξεπερνούν μετά βίας το 40%, όταν οι Μπίλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ είχαν κατά μέσο όρο ποσοστά αποδοχής μεταξύ 43% και 45% στις ενδιάμεσες εκλογές τους, αποτυπώνουν τη δυστοκία του «πλανητάρχη» να πείσει, αν και περιγράφεται ως «παραγωγικός» ακόμη και από όσους ψηφοφόρους επιθυμούν να τον καταψηφίσουν. Αυτό είναι και το «δράμα» που βιώνει το στρατόπεδο της μέχρι τώρα πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι αγανακτούν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά συμπαθούν τους κατά τόπους Δημοκρατικούς υποψήφιους, με αποτέλεσμα να έχει «μπλοκάρει» ως προς την πρόθεση ψήφου ένα σημαντικό τμήμα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.



Την ίδια ώρα, όσο και αν προσπάθησαν οι στενοί συνεργάτες του να αντιπαλέψουν την εικόνα του «αποδιοργανωμένου» Προέδρου, σε όλες τις τελευταίες, προεκλογικές εμφανίσεις του ο «πλανητάρχης» έδωσε τροφή για σατυρικό υλικό και σχόλια, αφού έφτασε να ταυτίσει τον εαυτό του με τον Ρίτσαρντ Νίξον, λέγοντας πως «χάρη στην ηγεσία του», οι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις τους και στα επιδόματά τους για την τελευταία δεκαετία. Mόνο που η περί ου ο λόγος αύξηση δόθηκε το 1972, μέσω του μηχανισμού της «αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής», με κατάληξη η σχετική αποστροφή του Τζο Μπάιντεν να εξαφανιστεί με συνοπτικές διαδικασίες από το λογαριασμό του στο Twitter και αφού οι διαχειριστές του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να διευκρινίσουν προς το κοινό του, ότι επρόκειτο στα αλήθεια για σημαντική αύξηση «που βασίζεται στον ρυθμό του πληθωρισμού», ο οποίος καλπάζει στις ΗΠΑ. Παρότι εν πολλοίς εισαγόμενος, ο τρομακτικός πληθωρισμός για τα δεδομένα της Αμερικής πιστώνεται προσωπικά στο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος με δυσκολία συσπειρώνει πλέον τα προεκλογικά ακροατήρια.

Πολύ περισσότερο, όταν μιλώντας στη Φλόριντα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως ο εκλιπών γιος του, Μπο, έχασε τη ζωή του ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ, αν και κατέληξε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Επιπλέον, ο 79χρονος Μπάιντεν, αναφερόμενος στο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς την αποκάλεσε «γερουσιαστή» ενώ έσπευσε να επισημάνει ότι συνάντησε κατ΄ιδίαν τον «εφευρέτη» της ινσουλίνης, πρακτικά αδύνατο όταν η ινσουλίνη εφευρέθηκε το 1921!

Ένας πρώην και μια νυν

Κλείσιμο
Παρότι οι γκάφες αποτελούν σχεδόν ταυτοτικό στοιχείο του χαρακτήρα του, αλλά και εν γένει της δημόσιας παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου εδώ και δεκαετίες, τα επαναλαμβανόμενα «φάουλ» του το τελευταίο χρονικό διάστημα θολώνουν την αψεγάδιαστη εικόνα που επιθυμούν για τη διακυβέρνησή τους οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητας του Αμερικανού Προέδρου το 2024. Παράλληλα, οι χαμηλές πτήσεις του κόμματος στις δημοσκοπήσεις των ενδιάμεσων εκλογών προκάλεσαν τις πρώτες βολές κατά του «πλανητάρχη» τόσο από τον Μπέρνι Σάντερς, όσο και από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Το πυκνό πρόγραμμα των προεκλογικών ομιλιών του τελευταίου συνιστά, κατά ορισμένους αναλυτές, μια τελευταία προσπάθεια των Δημοκρατικών να συσπειρώσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, καλύπτοντας την ίδια ώρα τα λάθη και τις λεκτικές αστοχίες του Τζο Μπάιντεν. Οι στιγμές σύγχυσης του τελευταίου φέρνουν τον Ομπάμα πίσω στην μάχη από τη «συνταξιοδότηση», όπως παρατήρησαν από την πρώτη στιγμή οι κεντροαριστερές εφημερίδες των ΗΠΑ, αποδίδοντας στον πρώην Πρόεδρο ένα ρόλο πυροσβέστη της δημόσιας εικόνας της παράταξης.



Φοβούμενοι, μάλιστα, το πολιτικό κόστος από ένα ενδεχόμενο, επικοινωνιακό λάθος, πάρα πολλοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι απέφυγαν διακριτικά να προσκαλέσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο στις πολιτείες τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, καλώντας, αντίθετα, ως προεδρικό εκπρόσωπο την «πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, με εγνωσμένο τον κίνδυνο να αποξενωθούν από την εκλογική τους βάση. Ακόμη, ωστόσο, και σε πολιτείες στις οποίες περιόδευσε ο ίδιος, ο Τζο Μπάιντεν, όπως συνέβη στο Ουισκόνσιν, ο υποψήφιος Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μαντέλα Μπαρνς έμεινε εσκεμμένα μακριά από τις επισκέψεις και συναντήσεις του «πλανητάρχη» στην εκλογική του, φοβούμενος μην τυχόν του «μεταδώσει» την αντιδημοφιλία του. Στο πλαίσιο της προεκλογικής «αγρανάπαυσης» του Τζο Μπάιντεν, εκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα και τη Τζιλ Μπάιντεν, για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας έχουν κινητοποιηθεί και αρκετοί πρώην Γερουσιαστές του κόμματος με ειδικό βάρος, ενώ στον «πόλεμο» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι παρούσα και η πρώην «πρώτη Κυρία» και υπουργός, Χίλαρι Κλίντον.

Επιπρόσθετα, στην ταχεία αποδόμηση του Προέδρου των ΗΠΑ έχουν συμβάλλει και οι διαφημιστικές καμπάνιες των υποψήφιων Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι κατάφεραν να μαζέψουν ένα πακτωλό χρημάτων, για να περιορίσουν επικοινωνιακά την επιρροή του «πλανητάρχη» στο εκλογικό σώμα, τη στιγμή που μόνο τρείς υποψήφιοι Δημοκρατικοί για τη Γερουσία μνημονεύουν στα τηλεοπτικά, προεκλογικά τους μηνύματα τον Τζο Μπάιντεν και τα κοινωνικά νομοσχέδιά του.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ηλιοφάνεια σήμερα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

ΟΗΕ: 14 εκατομμύρια ξεριζωμένοι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

Μάθιου Πέρι: Η καρδιά μου είχε σταματήσει για πέντε λεπτά, έσπασαν 8 πλευρά για να με επαναφέρουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης