Ιάπωνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών στη Μιανμάρ

Ιάπωνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών στη Μιανμάρ

Κατηγορήθηκε ότι  ενεθάρρυνε διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος καθώς και ότι παραβίασε νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

toru_kubota
Ιάπωνας δημοσιογράφος και σκηνοθέτης καταδικάστηκε να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη στη δίκη στην οποία προσήχθη επειδή φέρεται να ενεθάρρυνε διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, που κατέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα του 2021, καθώς και διότι φέρεται να παραβίασε νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ιαπωνική διπλωματική πηγή.

Ο Τόρου Κουμπότα συνελήφθη στη Ρανγκούν στα τέλη Ιουλίου, καθώς κάλυπτε διαδήλωση εναντίον της στρατιωτικής χούντας. Η πτυχή της δίκης του που αφορά πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη μετανάστευση «συνεχίζεται», σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή.

Ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, 26 ετών, δικάζεται μέσα στη φυλακή Ενσέιν, στη Ρανγκούν, όπου είναι έγκλειστοι πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, γύρισε το 2019 ντοκιμαντέρ για τους Ροχίνγκια, τη μουσουλμανική μειονότητα της Μιανμάρ που υπέστη αιματηρό διωγμό από τον στρατό και βουδιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Το εδάφιο 505 (β) του νόμου για τις αντικυβερνητικές δραστηριότητες έχει, μάλλον εσκεμμένα, αόριστες διατυπώσεις και χρησιμοποιείται συχνά εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών με πρόσχημα δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στον πληθυσμό. Η κατηγορία αυτή επισύρει ποινή φυλάκισης ως και τριών ετών.

Ο Τόρου Κουμπότα είναι ο πέμπτος ξένος δημοσιογράφος που συνελήφθη από τη χούντα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 στη Μιανμάρ, έπειτα από δυο Αμερικανούς, δυο Πολωνούς κι έναν συμπατριώτη του. Εντέλει, όλοι αποφυλακίστηκαν και απελάθηκαν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη Reporting ASEAN, η καταμέτρηση της οποίας φθάνει ως την 31η Μαρτίου φέτος, μετά το πραξικόπημα συνελήφθησαν 122 δημοσιογράφοι ανεξαρτήτως εθνικότητας. Οι 48 παραμένουν φυλακισμένοι.

Μόνο η Κίνα φυλάκισε το 2021 περισσότερους δημοσιογράφους από τη Μιανμάρ, την πάλαι ποτέ Βιρμανία, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η ασιατική χώρα βυθίστηκε στο χάος. Τουλάχιστον 2.200 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Γυναίκες οι 15 νεκροί στο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο - Συγκλονιστικά βίντεο από την διάσωση στα Κύθηρα

Νέο ντοκιμαντέρ «καίει» τον πρίγκιπα Άντριου: «Ήταν εθισμένος στο σεξ, δεν μπορούσε να κρατήσει το παντελόνι του κλειστό»

Ο Πούτιν ψάχνει «σωσίβια» σε Καντίροφ και Σαουδική Αραβία μετά την κατάρρευση στα μέτωπα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης