Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτιδα του Πρώτου καναλιού της ρωσική τηλεόρασης Μαρίνα Οβσιανίκοβα. Η σχετική πληροφορία υπάρχει στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.
Τον Μάρτιο κατά την διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης η Οβσιανίκοβα εμφανίσθηκε πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια Γιεκατερίνα Αντρέγιεβα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Όχι στον πόλεμο!».
🚨A Russian journalist who protested against the war on the country’s most popular TV channel has been missing overnight.
Η δημοσιογράφος συνελήφθη τότε, ενώ την επόμενη μέρα της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη. Εν συνεχεία έφυγε για τη Γερμανία. Τον Ιούλιο επιστρέφοντας, της επιβλήθηκε δύο φορές πρόστιμο με βάση το άρθρο περί «δυσφήμισης του στρατού» για μια αντιπολεμική ανάρτηση της στο Facebook και για δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Στα μέσα Αυγούστου η δημοσιογράφος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμική πικετοφορία απέναντι από το Κρεμλίνο. Την 1η Οκτωβρίου ο πρώην σύζυγός της δήλωσε ότι διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη της.
Κλείσιμο
Ο δικηγόρος της Οβσιανίκοβα, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ δήλωσε στην Novaya Gazeta.Europe ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το ενδεχόμενο η πελάτισσα του να έχει διαφύγει.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.