Ζουλιά Ντικουρνό: H 38χρονη που προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στο χώρο της Έβδομης Τέχνης

Ζουλιά Ντικουρνό: H 38χρονη που προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στο χώρο της Έβδομης Τέχνης

Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών

080_HL_MCHEBIL_1499480
Από τα μικράτα της ήταν εξοικειωμένη με το ανθρώπινο σώμα «ρουφώντας» τα βιβλία των γονιών της. Ο πατέρας της δερματολόγος και η μητέρα της γυναικολόγος. H Γαλλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζουλιά Ντικουρνό έγινε χθες η δεύτερη γυναίκα που βραβεύτηκε με τον «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών.

H ανατρεπτική της ταινία, υπό τον τίτλο:« Titane» αν και απέσπασε αμφιλεγόμενες κριτικές, άφησε τη σφραγίδα της στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Χθες, η γοητευτική Ζουλιά παρέλαβε από τα χέρια της υπέροχης ηθοποιού του Χόλιγουντ Σάρον Στόουν το τιμητικό βραβείο ξεσπώντας σε κλάματα.

«Από τότε που ήμουν μικρή, άκουγα τους γονείς μου να μιλούν για φάρμακα, χωρίς ταμπού. Ήταν η καθημερινότητά τους. Ήμουν κολλημένη στα βιβλία τους», υποστηρίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο τονίζοντας ότι από παιδί είχε απομυθοποιήσει την έννοια του θανάτου. Γεννημένη στο Παρίσι, η Ζουλιά σπούδασε Λογοτεχνία και παρακολούθησε μαθήματα σεναρίου. Ανέκαθεν της άρεσε να γράφει ιστορίες.

titan_2


Τα πρώτα της έργα αποκαλύπτουν τις εμμονές της με τις μεταμορφώσεις του σώματος. Η ταινία της, υπό τον τίτλο: «Eat» (2012), που προβλήθηκε από το γαλλικό δίκτυο Canal + ήταν τόσο τολμηρή που απαγορεύτηκε σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας πρώην παχύσαρκης γυναίκας που προσπαθεί να εκδικηθεί το άτομο που την παρενόχλησε στο κολέγιο. Η Ζουλιά μπορεί και συνδυάζει τον υπερβατικό κινηματογράφο με τον φεμινισμό. «Παντρεύει» τους φόβους των ανθρώπων με τις επιθυμίες τους.

«Ένας από τους στόχους μου ήταν πάντα να μεταφέρω κινηματογραφικές ταινίες ή ταινίες «UFO» σε φεστιβάλ για να σταματήσουμε να εξωραΐζουμε ένα τμήμα της γαλλικής παραγωγής», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι την έχει εμπνεύσει ο Αμερικανός συγγραφέας Εντγκαρ Πόε.

Η ταινία της «Τitane» με τις αμφιλεγόμενες κριτικές για τις προθέσεις της Ζουλιά Ντικουρνό που την σκηνοθέτησε, ξεχώρισε και τελικά απέσπασε το τιμητικό βραβείο αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όλους όσοι είχαν επικρίνει με σφοδρότητα το περιεχόμενό της.

Κλείσιμο
Από τα χείλη του προέδρου της επιτροπής, Σπάικ Λι, με το ευφάνταστο κοστούμι και τα πορτοκαλοκόκκινα γυαλιά, ακούστηκε χθες το βράδυ ο τίτλος της ταινίας που ξεχώρισε ανάμεσα σε 24, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η Ζουλιά ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή βάζοντας τα κλάματα.

Ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι και η κριτική επιτροπή του κατάφεραν να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών και της Έβδομης Τέχνης, απονέμοντας τον «Χρυσό Φοίνικα» στη Ζουλιά Ντικουρνό για την ταινία Τitane, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος. «Ξέρω ότι η ταινία μου είναι ατελής. Μερικοί λένε ότι είναι τερατώδης», είπε μεταξύ άλλων η νικήτρια του διαγωνισμού, ενώ προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.



«Η κανονικότητα είναι ένα δέλεαρ, το τερατώδες μας επιτρέπει να βγούμε από τα καλούπια. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή για την αναγνώριση της ανάγκης για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και πιο ρευστό. Τέλος, η Ζουλιά ευχαρίστησε τους γονείς της που ήταν πάντα υποστηρικτικοί απέναντί της και την άφησαν ελεύθερη...».

Το βίαιο και σεξουαλικά διαστροφικό περιεχόμενό της ταινίας «Titane» είχε γίνει αντικείμενο κακόβουλων σχολίων τα οποία όμως δεν επηρέασαν την επιτροπή. Μία γυναίκα κάνει σεξ με αυτοκίνητο ενώ μένει έγκυος από μία Κάντιλακ . Κι όλα αυτά μετά την απώλεια του πατέρα της. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας κατά την ενηλικίωσή της γίνεται ακόμη πιο βίαιη και στο τέλος δολοφόνος...

000_9FA7LT


Πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν τις βίαιες σκηνές που προβάλλονται κατά την έναρξη της πρώτου μισάωρου και κλείνουν τα μάτια τους. Στη μέση της ταινίας, γίνεται η μεγάλη ανατροπή. Η πρωταγωνίστρια «Αλεξία», επιδιώκοντας να ξεφύγει από όσους την καταδιώκουν ως κατά συρροή δολοφόνο, κόβει τα μαλλιά της και αυτοπαρουσιάζεται ως Αντριέν αλλάζοντας φύλο.

Η σκηνοθέτης Ζουλιά συνδυάζει σκηνές βίας, άγριου σεξ με λαμπερό φωτισμό και μουσική. Όλοι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ελπίζουν πάντα να δουν κάτι πραγματικά άγριο, υπερβατικό, σκηνοθετημένο όμως από άνδρες. Η Ζουλιά ωστόσο κατάφερε να κάνει τη διαφορά.

Η μόνη σκηνή που τελειώνει με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς είναι η πρώτη, στην οποία ένα κοριτσάκι, η Αλεξία, συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο ενώ κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου των γονιών της. Κλωτσάει το κάθισμα του μπαμπά της έως ότου αυτός γυρίσει να την κοιτάξει, και - το μαντέψατε - το αυτοκίνητο πέφτει σ΄ένα χαντάκι.



Το κορίτσι υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι και για την αποθεραπεία της πρέπει να φορέσει μία συσκευή από τιτάνιο.
Αποκτά όμως σεξουαλική διαστροφή με τα αυτοκίνητα ενώ μένει έγκυος από μία Κάντιλακ, σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας.

Η ιστοσελίδα «Hollywood Reporter», τελικά δικαιώθηκε καθώς θεωρούσε την ταινία το μεγάλο φαβορί για το «Χρυσό Φοίνικα» (Palme d'Or).
Για την ιστοσελίδα «IndieWire», όμως, ήταν «μία από τις πιο άγριες ταινίες που προβλήθηκαν ποτέ στις Κάννες».

Για τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», η ιστορία της ταινίας είναι «αρκετά ασαφής» ενώ η ελβετική εφημερίδα «Le Temps» διερωτάται για το μήνυμα που θέλει να περάσει η σκηνοθέτης από την «επιβλητική» προσφορά της στην Έβδομη Τέχνη. «Η Ντικουρνό παραβιάζει όλους τους κανόνες, με μεγάλη μας χαρά», έγραψε το γαλλικό περιοδικό «Les Inrockuptibles» και προσθέτει ότι «η έξαλλη ταινία της δεν μοιάζει με άλλη».

Η ίδια η σκηνοθέτης πάντως δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένιωθε «πολύ θυμό» ενώ έγραφε την ταινία. «Μόλις είχε εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και ο κόσμος δεν ήταν χαρούμενος», είπε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ήμουν πολύ απαισιόδοξη για το μέλλον και για μια κοινωνία που δεν έχει περιθώριο ρευστότητας, μετασχηματισμού, αλλαγής και συμμετοχής», τόνισε.


Ειδήσεις σήμερα

Φολέγανδρος: Ομολόγησε ο 30χρονος τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Σανς - Μπακς 119-123: Άλωσαν το Φοίνιξ τα «Ελάφια» - Μια νίκη μακριά από το πρωτάθλημα

Μύκονος: Χαμός ακυρώσεων σε ξενοδοχεία - Αναχωρούν από το νησί της σιωπής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης