Κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα: Η Βρετανία στέλνει δύο πολεμικά πλοία στο Τζέρσεϊ μετά τη γαλλική απειλή

Κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα: Η Βρετανία στέλνει δύο πολεμικά πλοία στο Τζέρσεϊ μετά τη γαλλική απειλή

Το Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις - Η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ - Νωρίτερα, η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, είπε ότι αηδίασε όταν έμαθε ότι οι αρχές του Τζέρσεϊ είχαν εκδώσει 41 άδειες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατά του

hms-duncan-2
Καταδικάζοντας τη γαλλική απειλή, σε σκληρή απάντηση προχώρησε η κυβέρνηση του Λονδίνου λίγες ώρες αφότου η Γαλλία απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί Τζέρσεϊ, το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών. Η τελευταία εξέλιξη έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα στην κόντρα γα τα αλιευτικά δικαιώματα, στη μετά Brexit εποχή.

Δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλειου έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον στο Τζέρσεϊ για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στρι επιβεβαίωσε πως ο Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.

«Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού.

«Ως προληπτικό μέτρο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει δύο περιπολικά σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ζιραντέν είπε ότι αηδίασε όταν έμαθε ότι οι αρχές του Τζέρσεϊ είχαν εκδώσει 41 άδειες με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα μπορούσαν να περάσουν τα γαλλικά αλιευτικά σκάφη στα ύδατά του.

«Στη συμφωνία (Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Κλείσιμο
Με πληθυσμό 108.000 κατοίκους, το Τζέρσεϊ εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, με γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες ως εφεδρείες.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους όρους που τίθενται στην έκδοση των αδειών αλιείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, τόνισε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.

Το βραχώδες νησί βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας.

Η γαλλική απειλή είναι η τελευταία έξαρση στην κόντρα των αλιευτικών δικαιωμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμοί: Οι 30άρηδες δείχνουν τον δρόμο - Στο μισό η διασπορά με μία μόνο δόση

Εμβολιασμοί: Κοσμοσυρροή, καθυστερήσεις αλλά και ρεκόρ με 108.576 εμβόλια σε μια μέρα

Μόσιαλος: Γιατί είναι ψέμα ότι το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα των γυναικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης