Ροζάριο Λιβατίνο: Το «αγόρι-δικαστής» που σκότωσε η Κόζα Νόστρα θα οσιοποιηθεί από το Βατικανό

Ροζάριο Λιβατίνο: Το «αγόρι-δικαστής» που σκότωσε η Κόζα Νόστρα θα οσιοποιηθεί από το Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος παρομοίασε τη δολοφονία του 1990 με έγκλημα μίσους κατά της καθολικής πίστης

livatino
Ένας Ιταλός δικαστής που δολοφονήθηκε από εκτελεστές της σικελικής μαφίας το 1990 θα οσιοποιηθεί ως μάρτυρας, ανακοίνωσε το Βατικανό.

Σύμφωνα με την Guardian, στη σχετική απόφαση που εκδόθηκε εχθές, Τρίτη, ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει ότι ο Ροζάριο Λιβατίνο δολοφονήθηκε για την πίστη του και συνέκρινε την «εκτέλεσή» του με έγκλημα μίσους κατά της καθολικής πίστης.

Γνωστός ως «αγόρι-δικαστής», λόγω της νεανικής του εμφάνισης που τον έκανε να δείχνει μικρότερος από τα 37 του χρόνια, ο Λιβατίνο πρωτοστάτησε σε πολλές έρευνες για τη δράση της σικελικής μαφίας, σε μια εποχή που μαινόταν άγριος πόλεμος ανάμεσα στις διάφορες φαμίλιες της Κόζα Νόστρα.

Τα αφεντικά της «Λα Στίντα», μιας μαφιόζικης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην κεντρική και νότια Σικελία, εξέδωσαν εντολή για την εξολόθρευση του Λιβατίνο επειδή δεν υποχωρούσε μπροστά στους μαφιόζους και συνέχιζε να ερευνά τη δράση τους παρά τις απειλές που δεχόταν.

livat


Κλείσιμο
Όπως κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες σε μεταγενέστερη δίκη, ο Λιβατίνο αντιμετωπιζόταν χλευαστικά από τη μαφία λόγω της πίστης του και για το γεγονός ότι πήγαινε τακτικά στην εκκλησία.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1990, καθώς ο Λιβατίνο οδηγούσε το Ford Fiesta του σε λεωφόρο του Αγκριτζέντο, τον εμβόλισε ένα άλλο αυτοκίνητο, αναγκάζοντάς τον να σταματήσει. Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο, ο δικαστής προσπάθησε να διαφύγει μέσα από κάποια χωράφια αλλά οι τέσσερις εκτελεστές τον πρόλαβαν και τον σκότωσαν.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι σε όλες τις καταχωρίσεις στα ημερολόγιά του ο Λιβατίνο περιλάμβανε τη μυστηριώδη συντομογραφία «s.t.d», που αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν το ακρωνύμιο για τη λατινική φράση sub tutela dei (στα χέρια του Θεού).

Μετά τον θάνατο του Λιβατίνο, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' χαρακτήρισε τον αδικοχαμένο δικαστή ως «μάρτυρα για τη δικαιοσύνη και την πίστη».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, που υποστήριζε σθεναρά την οσιοποίηση του Λιβατίνο, τον αποκάλεσε «παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για τους δικαστές αλλά για όλους όσους εργάζονται στον νομικό χώρο», για την εργασιακή του ηθική και τον τρόπο που συνδύαζε την πίστη και την ευλάβειά του με τα καθήκοντά του ως δικαστής.

Η πρόταση για αναγνώριση του Λιβατίνο ως μάρτυρα από το Βατικανό, και η μετέπειτα έγκριση του Πάπα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αποδοθεί κάποιο θαύμα στον εκλιπόντα δικαστή προκειμένου να οσιοποιηθεί.

Η τελετή οσιοποίησης μπορεί να λάβει χώρα την άνοιξη στο Αγκριτζέντο, σύμφωνα με την Guardian.


Ειδήσεις σήμερα

Σε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Έδεσσα και Βέροια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας - Επιδείνωση μετά τα Χριστούγεννα

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές: Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης