LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Οι νέες οδηγίες για τη χρήση μασκών - Τι ισχύει για τα γυαλιά και την ασπίδα προσώπου

woman_mask_2

Αναθεωρημένες οδηγίες του CDC σχετικά με τη χρήση μασκών για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού

Τις αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ για τη χρήση μασκών για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Η χρήση μάσκας αποτελεί έναν απλό φραγμό των μολυσματικών αναπνευστικών σταγονιδίων και είναι απαραίτητη ακόμα και για τους μη νοσούντες, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι και ασθενείς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ποτέ ή δεν έχουν προλάβει να εμφανίσουν ακόμη, μεταδίδουν τον ιό. Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, ιδίως εάν δεν μπορεί να κρατήσει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Η χρήση της μάσκας προστατεύει και ως ένα σημείο αυτόν που την φοράει από τους υπόλοιπους, ανάλογα με το υλικό της.

Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Εξαίρεση, δυνητικά, αποτελούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών, άτομα με αναπνευστική δυσχέρεια και άτομα με συμπεριφορικά ή γνωσιακά προβλήματα, όπου πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικές εναλλακτικές πρόληψης.

Τα είδη μασκών

Μία σωστή υφασμάτινη μάσκα πρέπει να κατασκευάζεται από τουλάχιστον δύο επιπέδων σφιχτό ύφασμα, όπως βαμβάκι, και να διευκολύνει την αναπνοή διαμέσου της (συνίσταται να αποφεύγονται οι δερμάτινες και οι πλαστικές μάσκες). Οι μη χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιστάσεις όπου η υφασμάτινη μάσκα μπορεί να λερωθεί. Οι μάσκες με βαλβίδα εισπνοής δεν συνίστανται γιατί δεν προστατεύουν από τη διασπορά του ιού σε περίπτωση που ο χρήστης νοσεί. Οι χειρουργικές μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους λειτουργούς υγείας. Τα διαφανή πλαστικά καλύμματα στοματικής κοιλότητας αποτελούν μία εναλλακτική για ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι κωφάλαλοι, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν ή για μαθητές που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, άτομα με αναπηρίες ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να φαίνονται οι στοματικές κινήσεις, όπως σε τραγουδιστές. Αν χρησιμοποιηθεί αυτή η εναλλακτική, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης αναπνέει κανονικά, ότι δεν συγκεντρώνεται υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας, και αυτή η μάσκα πρέπει να αφαιρείται στον ύπνο.

Άλλα είδη προστασίας του προσώπου, όπως τα γυαλιά και η ασπίδα προσώπου, δεν συστήνονται ως αντικατάσταση της μάσκας, καθώς αφήνουν μεγάλα κενά γύρω από το πρόσωπο επιτρέποντας τη δίοδο μικροσταγονιδίων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα και είναι μοναδική λύση η χρήση ασπίδας, τότε αυτή πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο έως το πηγούνι. Επίσης, συνίσταται το καλό πλύσιμο των χεριών κατά την αφαίρεση της ασπίδας και εάν είναι επαναχρησιμοποιούμενη πρέπει να απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σε περιπτώσεις όπου η χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή, θεσπίζονται οδηγίες για τη βέλτιστη πρόληψη της μετάδοσης του ιού. Στα εστιατόρια συνίσταται η χρήση μάσκας εκτός από όταν κάποιος τρώει. Σε δραστηριότητες στο νερό, επίσης, η χρήση της μάσκας είναι δύσκολη, όπως και σε αθλητικές δραστηριότητες -γενικότερα- αυξημένης έντασης αλλά συστήνεται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων. Σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα η χρήση της μάσκας μπορεί να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορούν να φορούν μάσκα κανονικά. Όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μην μπορούν να φορέσουν μάσκα λόγω αύξησης της πιθανότητας θερμοπληξίας σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτήν την περίπτωση, προτεραιότητα έχει η χρήση μάσκας όταν συγχρωτίζονται πολλά άτομα.

Τέλος, σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η χρήση μάσκας δεν αυξάνει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εισπνέει ο χρήστης. Το μόριο του CO2 είναι αρκετά μικρό ώστε περνάει και από τα πλάγια της μάσκας κατά την αναπνοή και την ομιλία, και διαμέσου της μάσκας, ενώ ο ιός είναι αρκετά μεγαλύτερος για να διέλθει διαμέσου μίας σωστά τοποθετημένης μάσκας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξεκινούν και οι μαθητές Δημοτικού την τηλεκπαίδευση

Σήμερα η παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου για τον δωρεάν εμβολιασμό των πολιτών κατά της Covid-19

Εργαζόμενοι σε αναστολή και άνεργοι: Ποιοι πληρώνονται αύριο και την Παρασκευή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Να συμπεριληφθεί στα πρόστιμα για μη χρήση μάσκα

τα ασπίδια στόματος και οι μπαλακάβες (αστυνομία, ντιλίβερι). Είναι η απόλυτη κοροϊδία, δεν παρέχουν προστασία.

Giorgos

Το σχόλιο απευθύνεται στον συντάκτη του άρθρου για την λάθος χρήση των λέξεων: Συνίσταται και συνιστάται. 1. όταν θέλουμε να προτείνουμε κάτι όπως π.χ ποιά μάσκα είναι κατάλληλη λέμε: συνιστάται( δηλαδή προτείνεται) καί όχι συνίσταται. Η λέξη συνίσταται με τον τόνο στο ι χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε για κάποιο αντικείμενο που περιέχει όπως π.χ αυτο το υλικό συνίσται απο τρία χημικά στοιχεία κ.λ.π Δεν είμαι φιλόλογος....

κόπι Πάστε

ρε φίλε εμείς αντιγράφουμε τα άρθρα από έξω και βάζουμε Google translator. ότι πει ο γκουγκλις

KONSTANTINOS ALEXOPOULOS

Αφου βλέπω ότι γουσταρετε όλοι σας τις μάσκες θα σας τις επιβαλουν από εδω και τώρα για μιά ζωή με το πρόσχημα ότι καθε φορά θα βγαίνει και καποια νέα ίωση, Επίσης από τότε που εγφαρμόστηκε το μέτρο δεν είδαμε καμιά μείωση παρα διπλασιασμό των κρουσματων ενω την άνοιξη που δεν φοραγε κανεις υποχρεωτικά τα κρουσματα μηδενιστηκαν. Οσο για αυτο που γραφεται στο τέλος ότι δεν αυξάνει την ποσότητα co2 είναι ψέμα καθως μετρησεις εχουν δείξει ότι μετά απο συνεχή χρήση αυξανεται ανω των επιτρεπόμενων ορίων. Επίσης δυσκολευει τους αναπνευστικούς μυες προκαλώντας δυσφορία και ταχυκαρδία σε περίπτωση εντονης δραστηριότητας(ΕΙΔΙΚΆ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ). Η επιβολή της με πρόστιμο σε υγιείς είναι τουλάχιστον τραγική όπως και όλα αυτά που συμβαινουν τελευταία. Ας την φορέσει επιτέλους όποιος φοβάται και να κρατησει την επιβολή της ο κάθενας για τον εαυτόν του.

Αφού προστατεύει, γιατί απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις με μάσκα;

Επίσης οι μπάτσοι χωρίς μάσκα και αποστάσεις, που ξυλοφόρτωναν χθες τους διαδηλωτές του ΚΚΕ οι οποίοι είχαν και μάσκα και αποστάσεις, θα πληρώσουν πρόστιμο για διασπορά Covid; Θα λυσσάξετε για αυτούς τώρα που ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, πραγματικές υγειονομικές βόμβες και άμασκοι τραβάγανε - εκτός από την μόνιμη αυνανία να βαράνε αυτούς που από τους φόρους τους πληρώνονται - selfies; Α ρε δεξιοί, ασυνάρτητοι και βούρλα μια ζωή είστε. Όσο όμως κοιμάται ο λαός που γδέρνετε, καλά κάνετε. Μη σκούζετε όμως στο μέλλον κι εσείς κι οι μπάτσοι σας, όταν ξυπνήσει ο λαός, για KGB και Στάζι... Δανεικά κι επιστρεπτέα είναι όλα! 😉 "Κλομπ έδωκας, κλομπ θα λάβεις"!

Μάγνητας

Καλημέρα Κιμ,όλοι καλά στην οικογένεια; η αδελφούλα; ο Θείος;

Γι΄αυτό οι κυνοκέφαλοι θέλουν

να ανοίξουν το ταχύτερο και οπωσδήποτε πρώτα απ' όλα τα σχολεία. Για να 'γλεντάνε' τα παιδάκια μας καθηλωμένα υπό τον έλεγχο τους. Γιατί είδαμε πόσο κόπτονται για την μόρφωση τους τόσα χρόνια τώρα υπονομεύοντας την δημόσια παιδεία αριστοτεχνικά.

Πατατοκέφαλος συριζαίος

Αστα, καταλάβαμε.

Ακόμα καλύτερη προστασία

...με σκάφανδρο

δεν μας

να δειτε που σε λιγο καιρο θα βγει κατι αλλο και θα μας πεισουν πως η λυση θα ειναι να βαζουμε και παρωπιδες. Μεσαιωνας, 2020! περιμενουμε την πανδημια να περασει απο μονη της. ποσο κρατανε οι πανδημιες; για δειτε- σε λιγο θα εφευγε και απο μονη της. τι να κανουμε την επιστημη και το συστημα υγειας; δε συμφερει...μονο για εσοδα.. εβιβα

Είσαι σωστός!

Να σου αποκαλύψω πω και κάτι ακόμα που μας κρατάν κρυφό: η Γη είναι επίπεδη! Σου το λέω ώστε όταν οι άλλοι ανόητοι θα πέφτουν από την άκρη, εσύ θα κάθεσαι στη μέση και θα γελάς.

Αριθμός #0

"Η πρωταρχική αξία της μάσκας είναι να προστατεύει τους υπόλοιπους σε περίπτωση που κάποιος νοσεί, ιδίως εάν δεν μπορεί να κρατήσει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων. Η χρήση της μάσκας προστατεύει και ως ένα σημείο αυτόν που την φοράει από τους υπόλοιπους, ανάλογα με το υλικό της." Αυτά πρέπει να κρατήσουμε σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας. Ουτε τρομοκρατίες ουτε θεωρίες συνωμοσίας...

εσύ τι ακριβώς κατάλαβες;

ήξεις αφήξεις είναι η ανακοίνωση... ειδικά για την "προστασία από άλλους"... να θυμίσω μόνο ότι τον Μάρτιο μας έλεγαν (ο κος Τσιόδρας αυτολεξει) -για να μη φοράμε μάσκες- ότι προστατεύουν μόνο τους υγιείς - το αντίθετο δηλαδή!!!

fed

Και τότε γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα όταν περπατάμε μόνοι μας σε πάρκα και σε έρημους δρόμους όπου δεν υπάρχει αλλος άνθρωπος;

Ποιός υπογράφει ;

Ο κανένας φυσικά , οι "ειδικοί" κάνουν απλή παρουσίαση μιας οδηγίας απο τις ΗΠΑ. Δηλαδή έχουν ένα χαρτί μπροστά τους και το διαβάζουν ...... έτσι απλά μπορώ και εγώ να κάνω παρουσίαση . Ευθύνη και υπογραφή κανείς ;

Εσυ που θέλεις υπογραφές

να διαβάζεις Μακελειό,του Στέφανου Χίου

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΠΝΕΟΥΜΕ CO2 ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΠΝΕΟΥΜΕ.. ΟΣΟ ΖΩ ΜΑΘΕΝΩ΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄

Ασπίδες της πλάκας

Σε διάφορα καταστήματα εστίασης κυρίως, φοράνε κάτι τραγικές ασπίδες, μεγέθους 5-6 εκατοστών, από το το πηγούνι προς τα πάνω. Απλά για να λένε ότι φοράνε κάτι. Πρέπει να πέσουν πρόστιμα σύννεφα για τους κουτοπόνηρους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης