Κορωνοϊός - Νικαράγουα: 2.815 φυλακισμένοι σε κατ' οίκον κράτηση

Κορωνοϊός - Νικαράγουα: 2.815 φυλακισμένοι σε κατ' οίκον κράτηση

Πρόκειται για άτομα με επιβαρυμένη υγεία - Εξαιρέθηκαν οι 86 κρατούμενοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές

coronavirus_nicaragua_jail
Οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι 2.815 φυλακισμένοι τέθηκαν υπό κατ’ οίκον κράτηση, ωστόσο η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι κανένας από αυτούς που χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους δεν επωφελήθηκε από το μέτρο με προφανή στόχο την αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Στους δικαιούχους συμπεριλήφθηκαν οι πιο ηλικιωμένοι κρατούμενοι και φυλακισμένοι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το δικαίωμα να τεθούν σε κατ’ οίκον κράτηση δεν αναγνωρίστηκε όμως σε κανέναν από τους 86 αντικυβερνητικούς ακτιβιστές που κρατούνται στις φυλακές, στηλίτευσε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος Γιονάρκι Μαρτίνες, η οποία είναι συνήγορος υπεράσπισης πολλών από αυτούς.

Η ίδια χαρακτήρισε τον αποκλεισμό τους από το μέτρο πράξη «αντιποίνων εναντίον αντιπολιτευόμενων και αθώων». «Είναι πασίδηλο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η υγεία δεν γίνονται σεβαστά από εκείνους που τους στέρησαν την ελευθερία» διότι εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, συνέχισε.

Κατά την ίδια ποινικολόγο, πολλοί από τους πολιτικούς κρατούμενους έχουν πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά δεν τους προσφέρεται περίθαλψη.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον δώδεκα αντιπολιτευόμενοι φυλακισμένοι παρουσιάζουν συμπτώματα που αφήνουν να εννοηθεί πως πάσχουν από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Κλείσιμο
Η οικογένεια ενός από τους αντιπολιτευόμενους που είναι φυλακισμένοι, του Ουριέλ Πέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη πως νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μανάγκουα, επισήμως διότι πάσχει από πνευμονία.

Οι σωφρονιστικές αρχές της Νικαράγουας παρ’ όλ’ αυτά διατείνονται ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πληθυσμό των φυλακισμένων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, μόλις 16 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Νικαράγουα αφότου άρχισε η πανδημία. Ωστόσο μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Observatorio Ciudadano (Παρατηρητήριο Πολιτών), λέει αντιθέτως ότι με βάση τη δική της καταμέτρηση, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπερνούν τα 780, ιδίως στην πρωτεύουσα Μανάγκουα και σε περιοχές στο νότιο και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Μεξικό: 294 θάνατοι και 1.862 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα

Κορωνοϊός - Ρωσία: 58 θάνατοι και πάνω από 242.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κορωνοϊός - Ιταλία: Ο Κόντε αντίθετος με τις de facto συμφωνίες για τον τουρισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης