LIVE

Κορωνοϊός

Αλτσχάιμερ: Θα νοσήσει ένας στους πέντε Έλληνες άνω των 70 ετών

Αλτσχάιμερ: Θα νοσήσει ένας στους πέντε Έλληνες άνω των 70 ετών

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ - Η νόσος καλπάζει στην Ελλάδα - 200.000 οι ασθενείς - Ελάχιστη η στήριξη από κρατικές δομές

Με μελανό φόντο τους 200.000 Έλληνες ασθενείς με άνοια και το ασήκωτο φορτίο που αναγκάζονται να "κουβαλούν" οι φροντιστές τους, καθώς οι εξειδικευμένες δομές και κέντρα για τη μάστιγα της εποχής μας ειναι ελάχιστα, γιορτάζεται σήμερα στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών -για την οποια η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα συμπίπτει και με τα 15 χρονια λειτουργίας της-, στην Ελλάδα η νόσος καλπάζει: 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 70 ετών και 1 στους 3 άνω των 85 ετών θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια – Νόσο Αλτσχάιμερ, ο γενικός γραμματέας Υγειας ανακοίνωσε οτι εχει δρομολογηθεί η ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 6 Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, 5 Μονάδες Φροντίδας για Ασθενείς Τελικού Σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 Προγραμμάτων Διασύνδεσης με τους ΟΤΑ. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, που η άνοια σε άλλες χώρες αντιμετωπίζεται ως μη αναστρέψιμη νόσος και αναπηρία, τα αρμόδια Υπουργεία Υγειας και Εργασίας είναι σε διαβούλευση για το αν πρέπει να θεωρούνται άτομα με αναπηρία οι ανοϊκοί ασθενείς -η πατρίδα μας δεν αναγνωρίζει την άνοια σε κανένα στάδιο ως αναπηρία. 

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κ. Νικος Σκαρμεας  παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD(Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), αναφορικά με την εκτίμηση του επιπολασμού (συχνότητας) της άνοιας στον ελληνικό πληθυσμό. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, και με δεδομένη την σκληρή πραγματικότητα για τους ασθενεις με άνοια, τα νέα ακούγονται θετικά: η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους. 

Οι Έλληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα. 

O κ. Σκαρμέας παρουσίασε επίσης τις νεότερες εξελίξεις ως προς την πρόληψη της άνοιας. Σύμφωνα με τη φινλανδική μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού  κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία)διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου. 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, παρουσίασε το έργο και τη νέα εταιρική ταυτότητα της Εταιρείας. "Το 2017 είναι διπλή επέτειος για εμάς. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συμπληρώνει 15 χρόνια στο πλευρό των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, ενώ φέτος συμπληρώνονται επίσης 10 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αθήνα.  Όλα αυτά τα χρόνια, βοηθήσαμε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους να λάβουν τη φροντίδα, την ψυχολογική υποστήριξη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση που χρειάζονταν. Το 2017 ξεκινά επίσης η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, του πιο ισχυρού εργαλείου για την αντιμετώπιση της νόσου και της κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε εθνικό επίπεδο - στην εκπόνηση του οποίου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε. Σήμερα είμαστε εδώ ανανεωμένοι, με νέα δυναμική για να συνεχίσουμε το έργο μας ακόμη πιο αποτελεσματικά στα επόμενα χρόνια" ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Σακκά.
 
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θαπραγματοποιήσει την Κυριακη 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα "Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης