Τι είναι το «κλιματικό άγχος» και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι είναι το «κλιματικό άγχος» και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τα τελευταία χρόνια, η κλιμακούμενη κλιματική κρίση έχει ξεσηκώσει ένα κύμα άγχους και αγωνίας μεταξύ των ατόμων παγκοσμίως, με πολλούς από εμάς να νιώθουμε αβοήθητοι, όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν

klimatiko-agxos-mk
Αυτή η συναισθηματική αντίδραση, που συχνά αποκαλείται "κλιματικό άγχος", είναι μια φυσική αντίδραση στη διαφαινόμενη απειλή της περιβαλλοντικής καταστροφής. Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε προβληματισμένοι από την κλιματική κρίση, υπάρχουν ωστόσο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση αυτού του άγχους και τη μετατροπή του σε θετική δράση.

Τι είναι το κλιματικό άγχος;

Το άγχος για το κλίμα, γνωστό και ως οικολογικό άγχος, αναφέρεται στον χρόνιο φόβο ή την αγωνία που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αυτό το είδος άγχους προκύπτει από την αναγνώριση των δυνητικών και πραγματικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η απώλεια της βιοποικιλότητας, καθώς και οι ευρύτερες επιπτώσεις που αυτά έχουν για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
pagovouno_shutterstock_324590741

Κλείσιμο
Βασικά χαρακτηριστικά του άγχους για το κλίμα είναι τα συναισθήματα φόβου, θλίψης, θυμού, αδυναμίας και ενοχής είναι κοινά μεταξύ όσων βιώνουν κλιματικό άγχος. Αυτά τα συναισθήματα πηγάζουν από την ανησυχία για τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αντιληπτή ανεπάρκεια των σημερινών αντιδράσεων για τον μετριασμό αυτών των ζητημάτων. Επιπλέον, τα άτομα με κλιματικό άγχος συχνά ανησυχούν επίμονα για το μέλλον, καταστροφολογούν πιθανά σενάρια και αισθάνονται συγκλονισμένα από την κλίμακα του προβλήματος. Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως αυξημένες προσπάθειες για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, συμμετοχή σε περιβαλλοντικό ακτιβισμό ή, αντίθετα, συμπεριφορές αποφυγής λόγω του αισθήματος συντριβής. Επιπλέον, όπως και άλλες μορφές άγχους, το κλιματικό άγχος μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά, προκαλώντας συμπτώματα όπως αϋπνία, πονοκεφάλους και ένταση.
Why You're So Anxious (About Climate Change)

Ποιος επηρεάζεται από το κλιματικό άγχος;

Το κλιματικό άγχος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ορισμένες ομάδες. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αναφέρουν συχνά υψηλά επίπεδα κλιματικού άγχους. Έχουν έντονη επίγνωση ότι θα κληρονομήσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των σημερινών περιβαλλοντικών αποφάσεων.
Επίσης, τα άτομα που ασχολούνται με τις περιβαλλοντικές επιστήμες ή τον ακτιβισμό έρχονται συχνά αντιμέτωπα με την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στο άγχος για το ζήτημα. Στην κατηγρία αυτή μπαίνουν και πολλοί αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν στενή σχέση με το φυσικό τους περιβάλλον και συχνά είναι από τους πρώτους που θα βιώσουν τις άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πώς να αντιμετωπίσουμε το κλιματικό άγχος;

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την αντίδρασή μας στο κλιματικό άγχος τόσο διαχειρίσιμη όσο και εποικοδομητική.
man_sad_depressed_dementia_316306595

1. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και παραμείνετε ενημερωμένοι

Η κατανόηση της επιστήμης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορεί να σας ενδυναμώσει. Η καλή ενημέρωση βοηθά στην απομυθοποίηση του θέματος και παρέχει μια σαφέστερη προοπτική για τις προκλήσεις και τις λύσεις. Ωστόσο, το κλειδί είναι η ισορροπία. Η υπερβολική έκθεση σε ανησυχητικές ειδήσεις μπορεί να είναι συντριπτική, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνετε πληροφορίες με προσοχή. Επιλέξτε αξιόπιστες πηγές και περιορίστε την καθημερινή σας πρόσληψη ειδήσεων που σχετίζονται με το κλίμα για να αποφύγετε την αίσθηση του κατακλυσμού.

2. Συμμετέχετε σε τοπικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες

Η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων μπορεί να ανακουφίσει το αίσθημα αδυναμίας. Η συμμετοχή σε τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως οι καθαρισμοί της κοινότητας, η δενδροφύτευση ή τα τοπικά έργα διατήρησης, παρέχει την αίσθηση ότι είστε υπεύθυνοι και ότι έχετε άμεσο αντίκτυπο. Αυτή η συμμετοχή προάγει τη σύνδεση με άτομα με παρόμοιες ιδέες και ενισχύει την ιδέα ότι οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή.
Eco-anxiety to Climate Optimism  | Lyn Stoler | TEDxManhattanBeach

3. Υιοθετήστε βιώσιμες πρακτικές

Η ενσωμάτωση βιώσιμων συνηθειών στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να δημιουργήσει μια προσωπική αίσθηση συνεισφοράς. Απλές ενέργειες όπως η μείωση των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση νερού, η ανακύκλωση και η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών μπορούν να μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα. Κάνοντας συνειδητές επιλογές, όχι μόνο συνεισφέρετε στην παγκόσμια προσπάθεια αλλά και εμπνέετε τους γύρω σας να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

4. Συνδεθείτε με τη φύση

Το να περνάτε χρόνο στη φύση έχει βαθιά θεραπευτικά οφέλη. Δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η κηπουρική ή απλά ο περίπατος σε ένα πάρκο μπορούν να μειώσουν το στρες και να αποκαταστήσουν την αίσθηση της ισορροπίας. Η ενασχόληση με τη φύση βοηθά στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης εκτίμησης για το περιβάλλον, ενισχύοντας τη σημασία της προστασίας του και παρέχοντας μια καταπραϋντική αντίθεση στη συχνά συντριπτική αφήγηση της κλιματικής αλλαγής.

5. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και την αυτοφροντίδα

Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και να προάγουν τη συναισθηματική ευημερία. Αυτές οι πρακτικές ενθαρρύνουν τη διατήρηση του παρόντος και της γείωσης, μειώνοντας την τάση για αναστοχασμό πάνω σε καταστροφικά σενάρια. Οι τακτικές ρουτίνες αυτοφροντίδας, συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς ύπνου, της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα έναντι του στρες και του άγχους.
treximo

6. Ενταχθείτε σε υποστηρικτικές κοινότητες

Η σύνδεση με ομάδες αφιερωμένες στη δράση και την υποστήριξη για το κλίμα μπορεί να προσφέρει συναισθηματική παρηγοριά και αίσθηση αλληλεγγύης. Οργανώσεις όπως η Extinction Rebellion, η 350.org και διάφορες τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες προσφέρουν πλατφόρμες υπεράσπισης και υποστήριξης. Η ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών με άλλους που κατανοούν τις ανησυχίες σας μπορεί να είναι απίστευτα επικυρωτική και ενδυναμωτική.

7. Υποστηρίξτε τις αλλαγές πολιτικής

Η ενασχόληση με την υπεράσπιση μπορεί να διοχετεύσει το άγχος σας σε εποικοδομητικές προσπάθειες. Υποστηρίξτε πολιτικές και πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, ψηφίζοντας, επικοινωνώντας με εκλεγμένους αξιωματούχους και συμμετέχοντας σε εκστρατείες. Η συνηγορία ενισχύει τη φωνή σας και συμβάλλει σε ευρύτερες συστημικές αλλαγές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

8. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται

Για ορισμένους, το άγχος για το κλίμα μπορεί να γίνει συντριπτικό και να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο με εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα μπορεί να είναι ευεργετική. Μπορούν να παρέχουν στρατηγικές αντιμετώπισης και συναισθηματική υποστήριξη προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

9. Επικεντρωθείτε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε

Ενώ είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις παγκόσμιες εξελίξεις, η εστίαση σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε μπορεί να αποτρέψει το αίσθημα αδυναμίας. Επικεντρωθείτε σε ενέργειες που είναι στο χέρι σας, όπως οι προσωπικές συνήθειες και οι προσπάθειες της τοπικής κοινότητας. Ούτως ή άλλως ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο, είναι ξεκινώντας αλλάζοντας τον εαυτό μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης