Γιατί χρειάζεται να δώσουμε σημασία στην απώλεια βάρους

Γιατί χρειάζεται να δώσουμε σημασία στην απώλεια βάρους

Εάν κάποιος έχει υποψία εμφάνισης δυσθρεψίας (υποθρεψίας), στον εαυτό του ή σε κάποιον από τους οικείους του, δεν θα πρέπει να αγνοήσει τα σημάδια.

PROTOTHEMA_BAG_1168X656

Spomsored Content

Μια ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εμφανής έλλειψη όρεξης για φαγητό, η σωματική εξάντληση, η αδυναμία και η δυσκολία στην κίνηση, είναι κάποια συμπτώματα που σε άτομα άνω των 65 αποδίδονται σε κούραση και κακή διάθεση και δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Υπάρχει όμως πιθανότητα να είναι συμπτώματα δυσθρεψίας (υποθρεψίας), μιας κατάστασης που παρατηρείται όταν η ποσότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού.
Η δυσθρεψία (υποθρεψία) μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες: μείωση της τροφής από έλλειψη ή και απώλεια όρεξης, αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια ή και σε πρωτεΐνες λόγω χρόνιας νόσου, λοίμωξης κτλ., την ώρα που η ποσότητα που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής παραμένει ίδια ή μειώνεται.

Η πιο ισχυρή ένδειξη δυσθρεψίας είναι η ξαφνική – ακούσια απώλεια βάρους, που κυμαίνεται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 5% μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών και μεγαλύτερα του 10% σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών. Αρκετοί από τους ασθενείς με δυσθρεψία καθυστερούν να επισκεφτούν κάποιον ειδικό, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν άμεσα την καθοδήγηση που χρειάζονται.

Όταν όμως ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τρέφεται όπως πρέπει και δεν παίρνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για την καλή σωματική του λειτουργία, υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η υγεία και η ποιότητα της ζωής του. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν απώλεια μυϊκής μάζας, αδυναμία και ευπάθεια, με κίνδυνο την απώλεια της αυτονομίας του ατόμου και την αύξηση της νοσηρότητας.

Έλεγχος δυσθρεψίας: Εάν κάποιος έχει υποψία εμφάνισης δυσθρεψίας (υποθρεψίας), μπορεί να πραγματοποιήσει έναν δωρεάν έλεγχο μέσω της έξυπνης εφαρμογής της docandu, που υπάρχει μέσα στο dosevaros.gr.

fortimel2

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό υγείας σας. Στη συνέχεια η εφαρμογή αφού επεξεργαστεί τις απαντήσεις σας θα σας δώσει μια δωρεάν αξιολόγηση. Αν χρειαστεί θα έχετε τη δυνατότητα επικοινωνίας με γιατρό της Docandu, για την παροχή συμβουλών για τη διατροφική διαχείριση της δυσθρεψίας. Oι συμβουλές που παρέχονται μέσω αυτής της εφαρμογής δεν αποτελούν επίσημη ιατρική γνωμάτευση, αλλά μια γενική αξιολόγηση βάσει των απαντήσεων σας.


«Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία»
Οι στιγμές που έχουν πραγματική αξία και που απολαμβάνουμε, είναι αυτές που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ορισμένες φορές όμως, αυτές οι στιγμές επηρεάζονται και περιορίζονται καθώς η εμφάνιση δυσθρεψίας, στους ηλικιωμένους, μπορεί να επηρεάζει την όρεξη και την διάθεση τους.

Η καμπάνια της NUTRICIA «Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία», έχει στόχο να μεταδώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους ηλικιωμένους με ακούσια απώλεια βάρους. Τους ενθαρρύνει να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού, ή ενός φαρμακοποιού για τη διαχείρισή της απώλειας βάρους και για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν όσα έχουν πραγματική αξία. Μέσα από τα μάτια του εγγονού, «βλέπουμε» κι εμείς την απώλεια βάρους της γιαγιάς του, που τον ανησυχεί γιατί δε μπορούν να παίξουν όπως παλιά. Ο μικρός, σκαρφίζεται παιχνιδιάρικα «κόλπα» προκειμένου να αυξήσει το βάρος της και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν μαζί, χαρούμενες στιγμές παιχνιδιού. Γιατί αυτό που έχει πραγματική αξία για τους ηλικιωμένους είναι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις καθημερινές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, χωρίς περιορισμούς.

Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία. Διαχειρίσου την απώλεια βάρους.


Υπάρχει λύση; Μια υγιεινή, θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε ή αν αρρωστήσουμε μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε.
Τα θρεπτικά σκευάσματα Fortimel** συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης και ενέργειας, είναι τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, για τη διαιτητική διαχείριση της δυσθρεψίας (υποθρεψίας) που σχετίζεται με ασθένεια και χορηγούνται υπό την επίβλεψη ενός Επαγγελματία Υγείας. Τα Fortimel μπορούν να λαμβάνονται μεταξύ των ημερήσιων γευμάτων για να συμπληρωθεί η διατροφική πρόσληψη.

Τα θρεπτικά σκευάσματα Fortimel της NUTRICIA θα τα βρείτε με νέο εικαστικό και όνομα, η σύνθεση τους όμως παραμένει ίδια.

fortimel4_copy

*Η καμπάνια «Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (Ε.Γ.Γ.Ε.).

** Αριθμ. Γνωστοποίησης ΕΟΦ: FORTIMEL PROTEIN 1.5KCAL (ΒΑΝΙΛΙΑ, ΦΡΑΟΥΛΑ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΦΕΣ): 82379/27-07-2023, FORTIMEL 1.5KCAL ΣΟΚΟΛΑΤΑ: 119491/08-11-2023, FORTIMEL 1.5 KCAL ΒΑΝΙΛΙΑ: 83217/28-07-2023, FORTIMEL PROTEIN 2KCAL (ΒΑΝΙΛΙΑ, ΦΡΑΟΥΛΑ, ΜΟΚΑ): 82851/28-07-2023. Τα προϊόντα δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης