Νερό χωρίς νιτρικά: Η ιδανική επιλογή για υγιή ζωή
shutterstock_1198484935

Νερό χωρίς νιτρικά: Η ιδανική επιλογή για υγιή ζωή

Επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τα νιτρικά προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως των ευπαθών ομάδων, ιδιαίτερα όταν περιέχονται στο πόσιμο νερό.

Sponsored Content

Στην εποχή που θέλουμε να κάνουμε καλύτερο τον τρόπο που ζούμε η ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε είναι καθημερινά σε πρωτεραιότητα. Τώρα η αναζήτηση της επιστημονικής πληροφορίας είναι στο επίκεντρο, ειδικά όταν πρόκειται για τις διατροφικές μας επιλογές. Σήμερα ενημερωνόμαστε συνεχώς φροντίζοντας όχι μόνο την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε αλλά κυρίως του νερού που πίνουμε.

Αναμφισβήτητα το πόσιμο νερό είναι το σημαντικότερο αγαθό της ζωής μας αφού περιέχει ευεργετικά συστατικά. Παράλληλα όμως περιέχει και στοιχεία ιδιαιτέρως βλαπτικά. Τέτοιου είδους στοιχεία είναι τα νιτρικά. Πρόκειται για οξειδωτικές χημικές ουσίες που σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία είναι επικίνδυνες. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε νερό που περιέχει νιτρικά.


Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα νιτρικά;
Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για την παραγωγή των αζωτούχων λιπασμάτων που είναι πολύ ευεργετικά για ατ φυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και αποτελούν βασικό θρεπικό στοιχείο στη γεωργία είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για τους ευπαθείς.

Η εκτεταμένη χρήση των νιτρικών στα φυτά, σε κάποιες περιοχές σε μεγαλύτερες ποσότητες από τις απαραίτητες, έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφούνται από το έδαφος και να διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα. Η Ε.Ε. με ειδική οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη γι αυτό και επέβαλε περιορισμό στη χρήση τους. Στη χώρα μας μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκ. ευρώ (το 2015) επειδή το ελληνικό κράτος είχε καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης σε διάφορες περιοχές.


Νιτρικά: ο σημαντικότερος παράγοντας μόλυνσης του νερού
Τα νιτρικά που υπάρχουν στο φαγητό μας αποβάλλονται σχετικά εύκολα από το πεπτικό μας σύστημα. Αυτά που υπάρχουν όμως στο πόσιμο νερό έχουν πιο αρνητική επίδραση καθώς διοχετεύονται στα κύτταρα μας. Στη βάση δεδομένων PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, έναν επιστημονικό ιστότοπο διεθνούς κύρους στον τομέα της ιατρικής, περιέχονται 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με στατιστικές, τα αυξημένα νιτρικά στο νερό που πίνουμε συνδέονται με την αύξηση των καρκινογενέσεων και προκαλούν προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, στον μεταβολισμό και στον θυρεοειδή. Ακόμα, το πόσιμο νερό με νιτρικά προκαλεί Μεθεμοσφαιριναιμία στα μωρά, μπλοκάρει δηλαδή το οξυγόνο στο αίμα τους οδηγώντας ακόμα και σε ασφυξία. και σοβαρές επιπλοκές στις εγκυμονούσες μητέρες.

Για αυτό και η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Τσεχία έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση με συγκεκριμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών που αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L ενώ για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι 10mgr/L.



Αγνό και φυσικό νερό χωρίς νιτρικά
Το AQUA Carpatica αναβλύζει στις πηγές τoυ τελευταίου παρθένου δάσους της Ευρώπης που βρίσκεται στα Καρπάθια όρη της Ρουμανίας. Πρόκειται για το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά (το Φυσικό Ανθρακούχο Μεταλλικό νερό) και σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (το Φυσικό Μεταλλικό νερό). Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι το καταλληλότερο νερό για βρέφη, παιδιά, εγκύους, θηλάζουσες και φυσικά για όλους όσους φροντίζουν να έχουν υγεία και ευεξία.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό και το Φυσικό Ανθρακούχο Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica που έχουν ήδη αποσπάσει συνολικά 79 διακρίσεις για την ποιότητά και τη γεύση τους πληρούν όλες τις κορυφαίες προδιαγραφές όπως η μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα διττανθρακικἀ άλατα, οι φυσικοί ηλεκτρολύτες (μεταλλικά στοιχεία) και το ισορροπημένο PH κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν περιέχουν ενισχυτικά γεύσης, τεχνητό ανθρακικό νάτριο και άλλα πρόσθετα.

Ακολουθήστε τα Aqua Carpatica στο Instagram και στο Facebook

AQUA Carpatica
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης