Πόσο σημαντική είναι η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας;

Πόσο σημαντική είναι η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη κάνει καλό και στη γυμναστική

osteostorng-pagosmiaimera
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, οφείλουμε όλοι μας να θυμηθούμε ότι η αγάπη αποτελεί το συναίσθημα που νικάει το φόβο και προσδιορίζει την ανθρώπινη υπόσταση.

Και πως θα καταφέρουμε να νικήσουμε το φόβο και να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα; Μα φυσικά με το να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε, πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μας!

Για την ευημερία και την ευτυχία μας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η έννοια της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς και ευεργετικούς τρόπους που μπορεί να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας. Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τη ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ευγνωμοσύνη στη ζωή μας είναι αδιαμφισβήτητα πολλά. Η ευγνωμοσύνη ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες σχέσεις και μοιάζει να είναι το αντίδοτο σε όλα τα άσχημα συναισθήματα (θυμός, φθόνος, λύπη κ.α.), τα οποία αν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή μας.

Το να είσαι ευγνώμων ενεργοποιεί διάφορα μέρη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάμου, ο οποίος ρυθμίζει τις ορμόνες. Αυτές οι χημικές αντιδράσεις έχουν μεγάλη επίδραση στην ευημερία. Τα ψυχολογικά οφέλη της ευγνωμοσύνης έχουν αποδειχθεί ξανά και ξανά.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ: Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, μπορεί να είναι δελεαστικό να εστιάζουμε στα αρνητικά, αλλά όταν εστιάσουμε στα θετικά, ο κόσμος φαίνεται να μας δίνει θετικότητα σε αντάλλαγμα. Η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, το οποίο είναι καταστροφικό για την υγεία μας.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ενσυναίσθηση και ως εκ τούτου αλλάζει τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της επιθετικότητας. Ναι, είναι αλήθεια – η ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΟΦΕΛΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

Ο εγκέφαλος είναι το πιο ισχυρό μας όργανο. Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τις συμπεριφορές μας, την κατάστασή μας ακόμα και τη σωματική μας υγεία. Γι' αυτό, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις όπως το μειωμένο άγχος και η αυξημένη αισιοδοξία, βλέπουμε επίσης πως πολλά εκπληκτικά οφέλη έχει και στην γενικότερη υγεία μας.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΥΠΝΟΣ: Η ευγνωμοσύνη μπορεί να βοηθήσει. Όσοι αξιολογούν τον εαυτό τους ως πιο ευγνώμονες αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου, μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ικανότητα να αποκοιμούνται γρήγορα.

ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Μελέτες έχουν βρει πολλούς τρόπους με τους οποίους βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένη φλεγμονή, χαμηλότερη αιμοσφαιρίνη A1c και καλύτερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού – όλοι δείκτες καλής υγείας της καρδιάς. Εκτός από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η καρδιά για να παραμείνει δυνατή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη κάνει καλό και στη γυμναστική. Συγκεκριμένα αυξάνει την επιθυμία για άσκηση και μειώνει τους πονοκεφάλους. Φυσικά τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι γνωστά. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν την ευγνωμοσύνη κάνοντας μια μορφή άσκησης που μας αρέσει, κάνοντάς την μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η ευγνωμοσύνη εξαλείφει την αρνητικότητα από τον νου. Ο ενεργητικός τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και η αποφυγή τοξικών συνηθειών είναι τα βήματα που πρέπει όλοι μας να ακολουθήσουμε για να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας. Η αγάπη προς τον εαυτό μας ξεκινά από τα μικρά καθημερινά πράγματα.

Το συχνό περπάτημα, η αεροβική άσκηση και το ανέβασμα σκάλας είναι κάποια από αυτά. Όμως δεν είναι πάντα αρκετά. Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα και μπορούν ν’ αρχίσουν να αναπλάθονται, έστω και σε μεγάλη ηλικία, αν σ΄ αυτά ασκήσουμε με ασφάλεια μεγάλα φορτία.

Συνδυάζοντας μοναδικά τις αρχές της ανθρώπινης φυσιολογίας με τη σύγχρονη τεχνολογία, μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.


Ειδήσεις σήμερα:

To μετέωρο βήμα του Ράμα για τη συμφωνία της Ελληνοαλβανικής ΑΟΖ

«Κόκκινος συναγερμός» για νέα επεισόδια από Ρομά - Θέμα ωρών η απόφαση για τον αστυνομικό

Γιώργος Καπουτζίδης: «Πέρασα δύσκολη χρονιά, ήμουν σακατεμένος σωματικά και ψυχικά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης