Με φόντο την πανδημία και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης

Με φόντο την πανδημία και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης

«Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά» είναι το μήνυμα της φετινής εκστρατείας του ΠΟΥ – Παρότι ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές, σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά

emvolio_2
Με φόντο το σφοδρό κύμα κορωνοϊού και την εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 εορτάζεται εφέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και στη χώρα μας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ).

«Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά», είναι το μήνυμα της εφετινής εκστρατείας του ΠΟΥ, που κατά την τελευταία εβδομάδα κάθε Απριλίου, στοχεύει στην προώθηση της χρήσης εμβολίων για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από ασθένειες. Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού SARS-Cov2, τόσο θα έρχονται πιο κοντά φυσικά, καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί για ταξίδια και οι αποστάσεις.


Τα εμβόλια θωρακίζουν τα παιδιά

Διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπης ζωστήρ, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV: πλήθος λοιμωδών νοσημάτων έχουν εξαλειφθεί ή περιοριστεί σήμερα χάρη στον εμβολιασμό.

Είναι κοινός τόπος ότι ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, παγκοσμίως. Το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε, υπενθυμίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, ήταν το εμβόλιο της ευλογιάς, μιας ασθένειας που οδήγησε στον θάνατο περί τα 500 εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, τον τελευταίο αιώνα. Μετά τη χορήγηση του εμβολίου, η ασθένεια εξαφανίστηκε πλήρως.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.


Τα εμβόλια «όπλα» για την υγεία των 50άρηδων

Οι ενήλικες μετά την ηλικία των 50-60 ετών συστήνεται να κάνουν εμβόλια, όπως ισχύει και για τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής γήρανση του πληθυσμού και να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών από νοσήματα όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος.

Το εμβόλιο γρίπης, είναι απαραίτητο να γίνεται κατά προτίμηση μέσα στον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κατά προτεραιότητα στον πληθυσμό που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα), σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και στους Επαγγελματίες Υγείας.Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και τη σχετιζόμενη νόσο. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα.


Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου κάθε ηλικίας με χρόνια νοσήματα αλλά και οι άνω των 50 ετών θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη, SARScov2).


Η συμβολή των εμβολίων στην αντιμετώπιση της επιδημίας

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κλινικό φορτίο από νοσήματα που δυνητικά προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και ταυτόχρονα να ελεγχθεί κι η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας με την πανδημία της νόσου COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει σε μια πρόσφατη δημοσίευσή του: «Η πρόληψη της αναπνευστικής νόσου και της νοσηλείας από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη μέσω του εμβολιασμού θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19».

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 332.000 κρούσματα και 10.000 θάνατοι οδηγώντας σε οριακό σημείο αντοχής το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών με CΟVID-19 σε ΜΕΘ και θανάτων, τονίζουν την ευθύνη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού, ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τα ίδια τα εμβόλια συνεχίζουν να εξελίσσονται, με μέγιστη απόδειξη την κυκλοφορία των γενετικών εμβολίων (mRNA εμβολίων) κατά του κορωνοϊού, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον όγκο της φυματίωσης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και καταλήγοντας να υποφέρουμε από παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά. Είναι σημαντικό, ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται σε εξαιρετικά σημαντικά νέα εμβόλια για την προστασία από την COVID-19, παραμένει ανάγκη η διασφάλιση ότι δεν θα χαθούν οι συνήθεις εμβολιασμοί. Όπως στην περίπτωση πολλών παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, αφήνοντάς τα σε κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.



Ειδήσεις σήμερα:

Στη Γενεύη ο Αναστασιάδης - Ξεκινά αύριο η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό


Επέστρεψε στην Ελλάδα ο Πετρούνιας: «Επόμενος στόχος πρόκριση και μετάλλιο στους Ολυμπιακούς»


Χωρίς τέλος το θρίλερ στο γηροκομείο στα Χανιά: «Με διαβεβαίωναν ότι ο πατέρας μου είναι καλά και ενάμισι μήνα μετά πέθανε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης