Επιχειρηματίες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου»: Το airbnb απειλεί την κοινωνική συνοχή

airbnb

Η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση, σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ, έχει ως αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση των τιμών ενοικίασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, λειτουργώντας απειλητικά όχι μόνο απέναντι στη βιωσιμότητα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και στη δομή ολόκληρης της κοινωνίας.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), υπογραμμίζοντας ότι εδώ και τρία χρόνια η συνομοσπονδία «κρούει των κώδωνα του κινδύνου», για τις επιπτώσεις του φαινομένου airbnb, τόσο στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, όσο και σε αυτό καθ’ αυτό το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή, όπως εξηγεί.

Το φαινόμενο που ξεκίνησε διστακτικά πριν λίγα μόλις χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, λειτουργώντας απειλητικά απέναντι στη δομή ολόκληρων οικιστικών περιοχών, μεταμορφώνοντας πλέον τις πολυκατοικίες σε «τουριστικά καταλύματα», αλλοιώνοντας τη μορφή ολόκληρων γειτονιών, αναφέρει η ΣΕΤΚΕ. Η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση, πάντα σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ, έχει ως αποτέλεσμα τη γεωμετρική αύξηση των τιμών ενοικίασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες.

Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΤΚΕ κάνει λόγο «για χαμηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες -αφού κανένας ουσιαστικός έλεγχος, όπως αναφέρει, δεν διενεργείται στο πεδίο αυτό- υποβαθμίζουν το παρεχόμενο τουριστικό μας προϊόν, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού».

Την ίδια στιγμή η ΣΕΤΚΕ σημειώνει ότι «ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται απέναντι στα τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας της ανισορροπίας που παρατηρείται στη φορολόγηση μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων, ολοένα εντείνεται, οδηγώντας, όπως όλα δείχνουν, στο άμεσο μέλλον, σε "λουκέτο" μια σειρά από επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τις προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις της ΣΕΤΚΕ.

Στο σκέλος της αντιμετώπισης η ΣΕΤΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κι ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους, η ελληνική Πολιτεία φαίνεται να μην τα αντιλαμβάνεται. Οφείλει, ωστόσο, να καταλάβει ότι, οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ισονομίας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση».

Η ΣΕΤΚΕ συγκεκριμένα ζητά την τροποποίηση του νόμου, ώστε όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να υποχρεούνται να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας και να κάνουν έναρξη στην εφορία. «Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι, η ενασχόληση με την τουριστική διαμονή δεν μπορεί να είναι "ξέφραγο αμπέλι" και πεδίο "αρπαχτής", αλλά μία επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπόκειται σε κανονισμούς, όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους», σημειώνει στην ανακοίνωση η ΣΕΤΚΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (70)

Δούκας

Θα πρότεινα στο ΣΕΤΚΕ να ασχοληθεί ΠΡΩΤΑ με τα προβλήματα του κλάδου της. Τις ποντικότρυπες και τα άθλια ξενοδοχεία, που λόγω της μεγάλης ζήτησης νοικιάζονται σε εξωφρενικές τιμές. Να μην αναφερθώ στο service που πληρώνεις και δεν έχεις. Αγενείς κακοπληρωμένοι υπάλληλοι που με το ζόρι σου απαντάνε. Το πρωινό και το φαγητό..... ας μην το συζητήσουμε και αυτό...... Οι πελάτες του AIRBnB ξέρουν πολύ καλά τι νοικιάζουν. Δεν περιμένουν καμία υπηρεσία. Απλά το σπίτι να είναι καθαρό και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Οπότε αγαπητοί, δείτε πρώτα τα του οίκου σας και μετά ασχολείστε και με τα υπόλοιπα!

Χ.Μ. Αλέξη

Ηταν δίκαιο και έγινε πράξηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη

Vasilis

Το Airbnb είναι αναγκαίο κακό !!! Τουλάχιστον βοηθάει την τοπική κοινωνία ,οι τουρίστες δεν είναι μαντρωμένο μέσα στα all inclusive ξενοδοχεία . Το φαινόμενο να είμαστε ακριβώς προορισμός , ο κάθε τουρίστας να ξοδεύει 600€ στην φτηνη Τουρκια 1000€ !!!!! Ο κλάδος τον ξενοδοχειων με τζίρο 5 δις να έχει κέρδος 200εκατομυρια ευρώ , όσα ΟΤΕ ΕΛΕΩΣ !!!!! Το Airbnb θα δηλώνουν παραπάνω κέρδος . Το υπουργείο οικονομικών κοιμάται , φόρο κλοπή πάνω από 3δις το χρόνο . ΕΑΣ ρωτήσουν ποσό πληρώνουν τα γραφεία για τα πεντάστερα και τετράστερα την σεζόν . Ισολογισμοί των ξενοδοχειων είναι για κλάματα , το 1/3 του τζίρου .

Οχι Ελλήνικος

Σε ποια γλώσσα γράφεις;

Δεν ξεχνω...

( Οι κρατικοδιαιτοι πρασινομπλεκοκκινοι της ελληνικής κομσομολ έβαλαν τους επαχθέστερους φόρους στην ιδιοκτησία και στο εισόδημα της από καθαρά ταξικό μίσος προς όποιον είχε επενδύσει σε ακίνητα.. Μετα την επιθεση Σαμαρα Βενιζελου με τον προσθετικο ΕΝΦΙΑ στο φορο εισοδήματος και αλληλεγγυης ηρθαν οι αριστεροι αυτοφορακηδες να ολοκληρωσουν !Θυμίζω,... Το 11% έγινε 15%, το 33% έγινε 45% ενώ η εισφορά αλληλεγγύης απογειώθηκε στην στρατόσφαιρα και πήγε έως 10% από 4%... Απογειώθηκε ο συμπληρωματικος φόρος και η συνολική επιβάρυνση (με έναν μέσο ενφια στο 25% του εισοδήματος) ξεπερνάει το 75%. Και επειδή τα σκουπίσανε όλα αυτά τα εισοδήματα, ορμάνε τώρα οι λιγουρηδες κρατιστές στο Airbnb το οποίο έδωσε μια ανάσα στους κατεστραμμένους ιδιοκτήτες. Όσο για τους ξενοδόχους, απλώς μηδενίζουν τα κέρδη τους κάθε χρόνο με τιμολόγια εταιριών του εξωτερικού και έχουν μόνη υποχρέωση να πληρώνουν χαμηλούς μισθούς για 7 μήνες το χρόνο στους απελπισμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενθαρρύνοντας τον οικονομικό βιασμού του ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας που την έκανε Airbnb.. )

φτανει πια!!!!!

ακουω διαβαζω ξανακουω ξαναδιαβαζω το ποσο κακο κανει το ainbnb μελετες στατιστικες και χιλια δυο κουραφεξαλα..καθοδηγουμενα βεβαια απο τους μεγαλοξενοδοχους!!!εγω αυτο που βλεπω ειναι οτι σπιτια που ειταν εγκατελημενα ατελειωτα ανοικιαστα πλεον ξαναπαιρνουν ζωη,οι τοπικες αγορες τριβουν τα χερια τους και κανουν το σταυρο τους απο το ζεστο χρημα που παιφτει στην αγορα για την λειτουργια αυτων των καταλυματων,οι πελατες δε αυτων των σπιτιων θα βγουν εξω θα πανε να φανε να πιουνε νεα καφε...κατι δεν θα κατσουν μαντρωμενοι ολοι μερα μεσα στο σπιτι!!!υδραυλικοι ψυκτικοι ηλεκτρολογοι τεχνικοι και καθε ειδος τεχνιτη ξαναρχισαν και κανουν μεροκαματα,α πλυντηρια στεγνωτηρια το καλοκαιρι παιρνουν φωτια,συνεργεια καθαρισμων κηπουροι κτλ κτλ κτλ!!!!με λιγα λογια δεν ακουσα κανεναν να πει τα ποσα χρημτα αφηνουν αυτα τα σπιτια στη αγορα παρα μονο το ποσο κακο κανουν στην τσεπη των μεγαλοξενοδοχων!!!!γιατι αρχιζουν και χανουν τα μαντρωμενα προβατα all exclusive που δεν ξοδευαν δεκαρα τσακιστη στην τοπικη αγορα.παραδειγμα θα παρω απο εμενα και την περιοχη που εχω το σπιτι μου.σε συγκροτημα 5 μεζονετων οι τρεις ειταν κλειστες τα τελευταια 10-11 χρονια λογο αποστασεως απο κεντρο πολεως πολυ δυσκολο να ενοικιαστουν και λογο κρισεως απιθανο να πουληθουν.10 χρονια μαραζωναν!!!τα τελευτι 2 χρονια ο ιδιοκτητης αποφασισε και της εφτιαξε,βαψιματα υδραυικους ηλεκτολογους ψυκτικους της επιπλωσε και πλεον του αποδιδουν ενα εισοδημα!!!που ειναι δλδ το κακο???ημαρτον πια με τον πολεμο που εχει ξεσπασει εναντιων αυτων των καταλυμματων

μιλάς πολύ σωστά

συμφωνώ σε όλα! λυσσάξανε πια και έχουν ΑΔΙΚΟ, όπως τα λες είναι

Θα το καταργήσω το airbnb...

...όταν γίνω Πρωθυπουργός.

Τζίμης

Οι ιδιοκτήτες με Airbnb είμαστε περίπου 120 χιλιάδες, μαζί με οικογένεια που είναι δυνατή στην Ελλάδα αγγίζουμε τις 500 χιλιάδες. Είμαστε μια πολύ ισχυρή ομάδα πίεσης. 500 χιλιάδες ψήφοι ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πάνε όλοι να ψηφίσουν, βασικά πάνε ελάχιστοι. Καλό θα ήταν να αναλογιστεί ο καθένας ποιο είναι το συμφέρον του ως ιδιοκτήτης. Η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε ένα όχι άσχημο πλαίσιο για να είμαστε 100% νόμιμοι, η άλλη πλευρά η ΝΔ δεν γνωρίζω τι έχει πει πάνω σε αυτό το θέμα?

Όποιος δεν μπορεί

να νοικιάσει γιατί του φαίνονται ακριβά τς νοίκια στην Αθήνα δεν έχει παρά να πάει άλλου να ζήσει. Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης διαμορφώνει τα ενοίκια. Δεν είναι δουλειά του ιδιοκτήτη να προσφέρει φτηνή κατοικία...

;

Ο ξένος που θα κλείσει σπίτι από το airbnb δε θα κλείσει σπίτι στη Νέα Ιωνια... Κοντά στη θάλασσα θα κλείσει αντε 4-5 τετράγωνα μακρυά ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Σιγά μην επηρεάζονται οι τιμές στα ακίνητα στα από το airbnb

cribs

ρε ανθρωπε μην μιλας αμα δεν ξερεις!! ελεος δλδ!!

Σε ποια χώρα ζεις;

Οχι πάντως στην πρώην Ελλάς...

Καθολου

δεν απειλει την κοινωνικη συνοχη. Ηταν λογικο οτι μετα απο τοσα χρονια κρισης θα πρεπει να ανακαμψουν οι τιμες των ακινητων, και οι τιμες ενοικιασης. Σε ποια ευρωπαικη πρωτευουσα βρισκεις σπιτι απο 100 ευρω το μηνα που εβρισκες εδω? Οποιος δεν εχει να νοικιασει στις περιζητητες περιοχες, θα παει παραεξω να μεινει που ειναι πιο φθηνα, και θα παρει μια καρτα απεριοριστων που ειναι παμφθηνη στην Ελλαδα. Καιρος ειναι να καθαρισουν με την ανοδο των ενοικιων οι περιοχες του κεντρου απο τους καθε λογης αλλοδαπους - αν δε μπορουν να νοικιασουν δε θα μεινουν εδω. Οσον αφορα την Αθηνα, τα ξενοδοχεια πλεον δεν τα εχουν ελληνες, αλλα ξενες εταιρειες, οποτε να μειωσουν τιμες ή να κλεισουν (ηδη μπαινουν και αυτα στις πλατφορμες). Και οπως ανεφεραν και αλλοι, φτανει πλεον το μαστιγωμα της μεσαιας ταξης στην Ελλαδα. Νοικιαζει ο κοσμος για να μπορει να πληρωσει ενφια και αλλους παραλογους φορους. Η αγορα θα ρυθμιστει απο μονη της, οταν καποιος δε θα βγαζει αρκετα χρηματα μεσω βραχυχρονιας μισθωσης θα το γυρισει σε κανονικη. Μας ευνοησαν οι συγκυριες στις γυρω χωρες να εχουμε μεγαλη ροη τουριστων, η βραχυχρονια μισθωση βοηθησε και αυτη ομως...

συμφωνώ

μια χαρά τα λες έτσι είναι!

Κόν

1)Το Λονδίνο πριν 2 χρόνια έδιωξε την UBER,πριν 2 μήνες την κάλεσε πάλι. 2)Η Ιαπωνία δεν είχε τουρισμό,ή ήταν πανάκριβο σπορ,χρειαζόταν να ξοδέψεις μια περιουσία για να την επισκεφθείς. Με την airbnb η Ιαπωνία έγινε τουριστικός προορισμός με απίστευτα οφέλη,και για τους ιδιοκτήτες,για τον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο και για την εφορία της Ιαπωνίας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ksenodoxoi-pic-ena

Η Αθήνα έχει ανάγκη να εμπλουτίζει διαρκώς την προσφορά της με δρώμενα προς τους ξένους επισκέπτες, αλλά και προς τους κατοίκους της, με ποιοτικές δράσεις, τόνισαν οι διοργανωτές

asteria-hotels

Μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία ανά την Ευρώπη δεν ακολουθούν παντού τα ίδια κριτήρια πιστοποίησης για να λάβουν τα περίφημα αστέρια, από ένα έως πέντε - Σύντομα ενδέχεται να υιοθετηθούν κοινά κριτήρια από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα 

2