Η πλούσια σε ιστορία Μαδρίτη σε καλεί

Η πλούσια σε ιστορία Μαδρίτη σε καλεί

H ισπανική πρωτεύουσα είναι μια σύγχρονη αλλά και γεμάτη ιστορία πόλη - Ποια είναι τα τέσσερα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε - Πώς θα μετακινηθείτε - Τι να προσέξετε

Η πλούσια σε ιστορία Μαδρίτη σε καλεί
Οικονομικό κέντρο της Ισπανίας αλλά και της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα της χώρας και παράλληλα η μεγαλύτερη πόλη. Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Μαδρίτη και θαυμάστε μια πόλη πλούσια σε ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία που προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες για να την εξερευνήσουν.
Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στο
www.aboutickets.com

Πληροφορίες για Μαδρίτη
Κλείσιμο
Από την ίδρυση της πόλης υπάρχουν λίγα στοιχεία, όπως λίγα απομεινάρια τειχών, ενώ τοποθετείται χρονικά γύρω στο 850 μ.Χ. με τους πρώτους κατοίκους να είναι μουσουλμάνοι. Τη θέση τους πήραν χριστιανοί, οι οποίοι κατέλαβαν το οχυρό και συγκατοίκησαν μαζί με τους μουσουλμάνους αρμονικά από τις αρχές του 11ου αιώνα. Πέρασαν αρκετοί αιώνες ώσπου η μικρή και ανίσχυρη πόλη να γίνει πρωτεύουσα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας γύρω στα 1500 επί Φιλίππου Β΄ και έτσι να αρχίσει η ανάπτυξή της τόσο στην οικονομία όσο και στην αύξηση του πληθυσμού και τελικά να καταστεί μια από τις πιο ακμάζουσες πόλεις της Ευρώπης. Όμως, μια εξέγερση των κατοίκων στις 2 Μαΐου 1808 εναντίον των στρατευμάτων του Ναπολέοντα είχε καταστρεπτικές συνέπειες και οδήγησαν την πόλη σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες από πριν. Κάθε χρόνο η πόλη γιορτάζει την ημέρα αυτή εις μνήμη της τότε εξέγερσης.

Σημαντικό γεγονός στην ιστορική διαδρομή της πόλης αλλά και της χώρας γενικότερα ήταν η κατάληψη της πόλης από τον Φράνκο τον 20ο αιώνα, ο οποίος μαζί με τους εθνικιστές διατήρησαν την εξουσία από το 1939, ενώ ο θάνατος και του διαδόχου του τη δεκαετία του 1970 έδωσε τη δυνατότητα στους Ισπανούς να πραγματοποιήσουν τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές.


Αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης (Aeroport de Madrid-Barajas) βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης και συνδέεται με μετρό,  τρένο και λεωφορείο.


Μεταφορά και Μετακίνηση

Όσον αφορά τα μεταφορικά μέσα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το συγκοινωνιακό δίκτυο είναι εκτενές και ευκολόχρηστο καθώς περιλαμβάνει λεωφορεία, μετρό, προαστιακό αλλά και μηχανάκια και ποδήλατα στα οποία όμως πρέπει να βάζετε υποχρεωτικά κράνος. Επίσης μπορείτε να καλέσετε τηλεφωνικώς ή να σταματήσετε στο δρόμο ένα από τα λευκά με την κίτρινη λωρίδα ταξί ή ακόμη και να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από τα διάφορα γραφεία ενοικιάσεως που θα βρείτε είτε στο αεροδρόμιο είτε σκορπισμένα στην πόλη. Τέλος, επιλέξτε για το κέντρο της πόλης το περπάτημα καθώς εδώ είναι δύσκολο να βρείτε πάρκινγκ ενώ με τα πόδια θα έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε κάθε πλευρά αυτής.


Τα Βασιλικά Ανάκτορα

Το ανάκτορο είναι ανοιχτό στο κοινό, το οποίο μπορεί να ξεναγηθεί στα διάφορα δωμάτιά του και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και τις διάφορες συλλογές τέχνης που εκτίθενται εδώ. Παρόλο που η βασιλική οικογένεια δεν κατοικεί πλέον εδώ, διοργανώνονται όμως όλες οι επίσημες δεξιώσεις ενώ κάθε Τετάρτη απολαύστε τη θεαματική αλλαγή της βασιλικής φρουράς. 


Τα τέσσαερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Η Μονή Descalzas Reales

Στη γυναικεία μονή θα δείτε μια εξαίσια συλλογή από θρησκευτικά έργα ζωγραφικής ενώ τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του χώρου είναι η μνημειακή σκάλα και η περίτεχνη πρόσοψη. 

 Η Πλατεία Mayor

Παρόλο που το 1790 υπέστη καταστροφές από μια πυρκαγιά, παραμένει το σημείο κατατεθέν των κατοίκων. Εδώ βρίσκεται και το άγαλμα του Φιλίππου ΙΙΙ.

Το Πάρκο Ρετίρο

Κάποτε υπήρξε η περιοχή αναψυχής της βασιλικής οικογένειας, σήμερα έχει γίνει το πιο δημοφιλές πάρκο της πόλης με το άγαλμα του Αλφόνσο ΧΙΙ να κατέχει κεντρική θέση. Πρόκειται για το Πάρκο Ρετίρο (Parque del Retiro) στο οποίο θα δείτε όμορφες πηγές, την εντυπωσιακή λίμνη όπου μπορείτε να νοικιάσετε βαρκούλες, το γοητευτικό Palacio de Cristal.


Οδηγός Μαδρίτης

Η εξερεύνηση πρέπει να ξεκινήσει από τα Βασιλικά Ανάκτορα (Palacio Real), την κατοικία των βασιλιάδων από την εποχή του Κάρλο ΙΙΙ μέχρι και τον Αλφόνσο ΧΙΙΙ. Σήμερα το ανάκτορο είναι ανοιχτό στο κοινό, το οποίο μπορεί να ξεναγηθεί στα διάφορα δωμάτιά του και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική και τις διάφορες συλλογές τέχνης που εκτίθενται εδώ. Παρόλο που η βασιλική οικογένεια δεν κατοικεί πλέον εδώ, διοργανώνονται όμως όλες οι επίσημες δεξιώσεις ενώ κάθε Τετάρτη απολαύστε τη θεαματική αλλαγή της βασιλικής φρουράς.

Το εκπληκτικό κτήριο κατασκευάστηκε εκεί που ο Μοχάμετ Ι είχε κατασκευάσει ένα φρούριο για να προστατέψει ,την πόλη Τολέδο από τις επιθέσεις των Χριστιανών. Η ιδέα για να μετατραπεί σε βασιλική οικία ήταν από τον Κάρλο Ι, όμως το 1734 το παλάτι καταστράφηκε από πυρκαγιά κι έτσι ο Φίλιππος Ε΄ διέταξε να κατασκευαστεί ένα νέο οικοδόμημα. Πρόκειται για ένα κτήριο που τα σχέδιά του εμπνέονται από εκείνα του Bernini, χτισμένο μπροστά σε μια φανταστική αυλή κι ένα υπέροχο πάρκο. Θαυμάστε την εκπληκτική είσοδο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό Almudena (Catedral de la Almudena), μια θέση από όπου ο βασιλιάς επιθεωρεί και παρακολουθεί τις παρελάσεις της βασιλικής φρουράς και του στρατού. 

 Από τη δυτική πλευρά θα δείτε τους κήπους Campo del Moro ενώ από την ανατολική την Plaza de Oriente. Δεδομένου το κτήριο να προσαρμοστεί στις ανάγκες των έκαστων κατοίκων του, η διακόσμηση έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών με αποτέλεσμα κάθε βασιλιάς να αφήσει το προσωπικό του στίγμα. Η Αίθουσα του Θρόνου (Throne Room) είναι ένα δωμάτιο άξιο αναφοράς και ιδιαίτερης σημασίας όπου οι τοίχοι καλύπτονται με κόκκινο βελούδο και ασημένιο νήμα. Ένα από τα σημαντικότερα δωμάτια είναι και εκείνο των Κιόνων (Column Room), όπου υπογράφτηκε η Συνθήκη Εισόδου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισκεφτείτε το Βασιλικό Οπλοστάσιο του οποίου η συλλογή θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες του είδους του με όπλα των βασιλιάδων από το 13ο αιώνα.

Κατευθυνόμενοι ανατολικότερα θα συναντήσετε τη Μονή Descalzas Reales (Monasterio de las Descalzas Reales), του οποίου αρχικός σκοπός ήταν να γίνει παλάτι. Το 1557 μετατράπηκε σε μοναστήρι ύστερα από διαταγή της κόρης του αυτοκράτορα. Στη γυναικεία μονή σήμερα θα δείτε μια εξαίσια συλλογή από θρησκευτικά έργα ζωγραφικής ενώ τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του χώρου είναι η μνημειακή σκάλα και η περίτεχνη πρόσοψη.
Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στο κέντρο της πόλης θα βρεθείτε μπροστά στην Πλατεία Mayor (Plaza Mayor), της οποίας η αναμόρφωση έγινε το 1617 με σκοπό να γίνει ένας χώρος κατάλληλος για τις δημόσιες εκδηλώσεις. Παρόλο που το 1790 υπέστη καταστροφές από μια πυρκαγιά, παραμένει το σημείο κατατεθέν των κατοίκων. Εδώ βρίσκεται και το άγαλμα του Φιλίππου ΙΙΙ.

Η Ισπανία είναι διάσημη για τις φιλοτεχνικές της διαθέσεις από τα παλαιότερα χρόνια, γι’ αυτό το λόγο και τα μουσεία της πόλης είναι ιδιαίτερα γνωστά ανά τον κόσμο για τις συλλογές που διαθέτουν. Ανάμεσα σε πολλά ξεχωρίζει το Μουσείο Πράδο (Museo del Prado) στο οποίο εκτίθενται, ανάμεσα σε άλλες συλλογές, και η Βασιλική Συλλογή με πίνακες του 16ου και 17ου αιώνα. Έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του Γκόγια, του Ραφαήλ, του Ρούμπενς και πολλών άλλων βρίσκονται εδώ και περιμένουν τους επισκέπτες.

Κάποτε υπήρξε η περιοχή αναψυχής της βασιλικής οικογένειας, σήμερα έχει γίνει το πιο δημοφιλές πάρκο της πόλης με το άγαλμα του Αλφόνσο ΧΙΙ να κατέχει κεντρική θέση. Πρόκειται για το Πάρκο Ρετίρο (Parque del Retiro) στο οποίο θα δείτε όμορφες πηγές, την εντυπωσιακή λίμνη όπου μπορείτε να νοικιάσετε βαρκούλες, το γοητευτικό Palacio de Cristal.

Παρόλο που η ξενάγηση στη Μαδρίτη δεν τελειώνει καθώς κάθε επίσκεψή θα σας φανερώνει και κάτι καινούριο και μοναδικό, δεν είναι δυνατό να μην αναφερθούμε στο Μοναστήρι Ελ Εσκοριάλ (Monasterio San Lorenzo del Escorial), το οποίο βρίσκεται στα προάστια της πόλης. Η μονή κατασκευάστηκε για να αφιερωθεί στον Άγιο Λαυρέντιο, καθώς την ημέρα της εορτής του οι Ισπανοί κατόρθωσαν να επιτύχουν μια σημαντική νίκη εναντίον των Γάλλων.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι υπήκοοι της Ελλάδος που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ισπανία το μόνο που χρειάζονται είναι ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ και όχι βίζα, εάν η παραμονή τους είναι μέχρι 90 ημέρες. Παράλληλα μπορείτε να εισάγετε και να εξάγετε προϊόντα προσωπικής χρήσης χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Προετοιμάστε το ταξίδι σας αρκετό καιρό πριν ταξιδέψετε, έχοντας κάνει κράτηση στα εισιτήριά σας και στο ξενοδοχείο, το οποίο επιλέξτε καλύτερα να μην είναι στο κέντρο της πόλης καθώς η πολύ φασαρία θα σας κουράσει.

Η προσαρμογή στην πόλη δεν θα είναι καθόλου δύσκολη κι αυτό γιατί οι χρηματικές σας συναλλαγές καθώς και οι μετακινήσεις θα είναι άνετες και εύκολες. Έτσι σχετικά με τα χρήματα, το νόμισμα είναι το ευρώ ενώ αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα μπορείτε να το κάνετε έχοντας υπ’ όψιν ότι οι πιο γνωστές του είδους γίνονται δεκτές. Παράλληλα σε ολόκληρη την πόλη θα βρείτε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ). 

Το να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις δεν είναι κακό, παρόλο που η Μαδρίτη είναι μια ασφαλής πόλη. Συχνά μικροαπατεώνες κυκλοφορούν εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός από κόσμο και αρπάζουν πορτοφόλια ή τσάντες, γι’ αυτό αποφύγετε να αφήνετε τα πράγματά σας δεξιά κι αριστερά εκτεθειμένα. Αποφύγετε, επιπλέον, να κυκλοφορείτε στα πάρκα τη νύχτα αλλά και στις περιοχές γύρω από τη συνοικία Gran Via. 

Έχετε κατά νου ότι τα πρόστιμα στη Μαδρίτη στα μέσα μεταφοράς είναι συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό όταν τα χρησιμοποιείτε να θυμάστε να ακυρώνετε τα εισιτήριά σας. Σχετικά με τα φιλοδωρήματα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα εστιατόρια ανέρχεται στο 5% (προσοχή γιατί πολλές φορές αυτό περιλαμβάνεται στις αποδείξεις) ενώ οι οδηγοί ταξί περιμένουν ένα φιλοδώρημα 10% όταν οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Βέβαια αυτό είναι στη δικιά σας κρίση εάν θα το δώσετε ή όχι. Εάν βρεθείτε σε δύσκολη θέση ή αντιμέτωποι με κάποιο επείγον περιστατικό καλέστε: Αστυνομία: 091, Ασθενοφόρο: 112

Πηγή: abouticket.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης