Νέοι κανόνες για τη φορητότητα σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα

thlefono

Τα δικαιώματα των καταναλωτών σύμφωνα με τον κανονισμό που έθεσε σε ισχύ η ΕΕΤΤ

Σε ισχύ τέθηκαν από τη Δευτέρα, οι νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ για τη φορητότητα αριθμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Στόχος είναι να επιλυθούν προβλήματα που είχαν εντοπισθεί στην προηγούμενη διαδικασία, όπως η αποστολή προσφορών στον συνδρομητή ακόμη και μετά την υλοποίηση της φορητότητας, με αποτέλεσμα ο συνδρομητής, σε περίπτωση που αποφάσιζε τελικά να παραμείνει στην υφιστάμενη εταιρία, λάμβανε λογαριασμό από δύο εταιρίες και επιβαρυνόταν με τέλη πρόωρης λήξης σύμβασης.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ο συνδρομητής σε περίπτωση που έχει συνάψει σύμβαση είτε από απόσταση (τηλεφωνικά, μέσω Διαδικτύου ή fax), είτε εκτός καταστήματος (π.χ. μέσω αντιπροσώπου της εταιρίας στον χώρο του συνδρομητή), έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει αζημίως και χωρίς εξηγήσεις. Συνεπώς, έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την αίτηση φορητότητας αριθμού που έχει υποβάλει. Οι παραπάνω δυνατότητες ισχύουν για διάστημα 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη της σύμβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχύουν τα ακόλουθα:

•H αίτηση φορητότητας προωθείται στον υφιστάμενο πάροχο μετά την πάροδο των 14 ημερών, οπότε και ξεκινά η διαδικασία υλοποίησής της.

•Σε περίπτωση που ο συνδρομητής επιθυμεί το αίτημα να υλοποιηθεί νωρίτερα από τις 14 ημέρες, πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στη νέα εταιρία. Σημειώνεται, ότι η εταιρία έχει δικαίωμα είτε να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα, είτε να ζητήσει από τον συνδρομητή γραπτή δήλωση ότι αποδέχεται να απωλέσει το δικαίωμα υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή, ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα, μέχρι την ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε νέα εταιρία και εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία των 14 ημερών, να υποβάλει αίτηση ακύρωσης της φορητότητας.

•Ο συνδρομητής για να ακυρώσει τη φορητότητα, πρέπει να αποστείλει σχετική αίτηση αποκλειστικά στην εταιρία στην οποία είχε υποβάλει το αίτημα φορητότητας και με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που διαθέτει η εταιρία για τον σκοπό αυτό.

Επισημαίνεται ότι εάν η σύμβαση έχει συναφθεί σε κατάστημα της εταιρίας, ο συνδρομητής δεν έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει και συνεπώς, δεν μπορεί να ακυρώσει αίτηση φορητότητας αριθμού.

Με βάση τις παραπάνω ρυθμίσεις, η ΕΕΤΤ απευθύνει στους συνδρομητές τις ακόλουθες συστάσεις.

Πριν υποβάλετε αίτηση φορητότητας και συνάψετε νέα σύμβαση με εταιρία ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έχετε υπόψη τα ακόλουθα:

•Σε περίπτωση διακοπής σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της, ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με τέλος λόγω πρόωρης λήξης. Ανατρέξτε στη σύμβασή σας για τους σχετικούς όρους.

•Κάντε έρευνα αγοράς για τις υπηρεσίες/προγράμματα που σας ενδιαφέρουν, ζητώντας σχετικές προσφορές από την υφιστάμενη και άλλες εταιρίες.

•Αξιολογήστε προσεκτικά τις προσφορές με βάση τις ανάγκες σας, πριν επιλέξετε εταιρία και συνάψετε νέα σύμβαση.

•Υποβάλετε την αίτηση φορητότητας αριθμού, παράλληλα με τη σύναψη σύμβασης, σε περίπτωση που επιλέξετε νέα εταιρία.

Η νέα διαδικασία διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Ελληνας Πολίτης και Καταναλωτής

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΗ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ, ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΑΣΥΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ; Προσφάτως ΑΚΡΙΒΗΝΑΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΕΝΩ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΔΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Ευκολότερα παίρνεις διαζευκτήριο από τον/την σύντροφό σου παρά αποχωρείς από μία εταιρεία κινητής, και τούτο υπό το αισχρό ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ, είναι ότι τάχα είναι συμβόλαιο ειδικών όρων-με προσφορά και ΔΕΝ χωρεί υπαναχώρηση, ενώ όλες το ίδιο χρεώνουν!!!! Αυτό και αν συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και ευθυγραμμισμένες πρακτικές ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ. Ηδη, ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΑΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ. ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ , που με την πάροδο ορισμένου χρόνου τα ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ (!!!!!), ήδη ΚΑΘΕ ΔΙΜΗΝΙΑ (πριν απαιτούσαν "τάϊσμα" 5 € το χρόνο, κατόπιν έγινε 5€ το εξάμηνο, 5€ το τρίμηνο και τώρα 10€ το δίμηνο!!!!!). Δηλαδή, ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙΣ, ΣΟΥ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΑΤΑΘΕΣΗ, κοινώς σου τρώνε τα λεφτά σου!!!. Και εξυπνακισμοί του τύπου, τάχα "ιδιωτικές εταιρείες είναι", και άλλα ηχηρά παρόμοια, ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ διότι εμπορεύονται είδος "πρώτης" ανάγκης, έχουν ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ και ακολουθούν ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ στην ουσία δηλαδή συγκροτούν ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ. Υπάρχει κανείς αρμόδιος ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ και ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥ ΔΥΣΜΟΙΡΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ στον ακριβότερο λογαριασμό του ελληνικού νοικοκυριού; ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ τους!

theokal

Αγαπητέ μου έχεις δίκιο 100%. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο "θεματοφύλακας" των συμφερόντων σου, η ΕΕΤΤ τα κάνει πλακάκια μαζί τους και προωθεί (με το αζημίωτο?) τα δικά τους συμφέροντα. Ειμαι σίγουρος οτι την τελευταία απόφαση, τους την έστειλαν γραμμένη έτοιμη οι εταιρείες. Τα ίδια αίσχη έχουν κάνει και στη σταθερή-ιντερνετ τηλεφωνία και στη συνδρομητική τηλεόραση. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα παράπονα στον συνήγορο του καταναλωτή αφορούν αυτούς.

Panos

Μπορούν με ένα νόμο με ένα άρθρο που έλεγε ο μεγαλύτερος πολιτικός τυχοδιώκτης μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Τσίπρας. Με ένα Νόμο λοιπόν να σταματήσουν την ασυδοσία όλων των τηλεφωνικών παρόχων. Αλλά δεν το κάνουν γιατί είναι καπιταλισμός ηλίθιε.

@Panos

Οι άλλες χώρες που αναφέρονται παρακάτω έχουν καπιταλισμό αλλά και αρχές που λειτουργούν. Αλλο καπιταλισμός άλλο ασύδοτη μπανανία. Κατάλαβες, αριστεροτύφλακα?

Ελληνας Πολίτης και καταναλωτής

Κύριε Πάνο, φαβάμαι ότι το "κάψατε" το θέμα με τους φατριασμούς σας. Μια σταλιά τόπος είμαστε, λίγες ψυχές, ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ. Ερρωσθε.

Deadpool

Βάλτε πρόγραμμα φοιτητικό να σωθείτε. 15gb 2000 λεπτά προς όλους. Και όλα αυτά με 15 € το δίμηνο

Ξιαομης

Γυρίστε το σε καρτοκινητό όλοι και αφήστε τις εταιρίες να ψάχνονται. Κάποια στιγμή θα τελειώσει αυτή η αλητεία. Υ.Γ Οσοι μιλάτε υποτιμητικά για τα xiaomi μάλλον δεν τα έχετε δοκιμάσει ποτέ. Κινητάρες και σε τιμιότατες τιμές.

@

Τα καρτοκινητα τα κανανε 2μηνα αν δεν βαλεις λεφτά μέσα σε δύο μηνες σου τρωνε αυτά που έχεις ηδη μεσα και σου βάζουν και φραγη εισερχόμενων τοσο αλητες

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτά υπάρχουν εδώ και χρόνια με το ΕΕΤΤ τώρα τα μάθατε εσείς;φοβερή ενημερωση

για δεσιμο

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΟ κ αυτο με το ζορι, οπως οι παρανομοι μεταναστες....δεν συμφερει συμβολαιο, δεν δινει παροχες ουτε συσκευη....η μεγαλυτερη προσφορα τους να το κανω συμβολαιο εδω κ 5 χρονια ειναι , 16 ευρω για 300 λεπτα, 500 μβ κ να σου δωσουν δωρο ταμπλετ πραγματικης αξιας 30 ευρω!!!! αφου κανεις συμβολαιο 2 χρονων........χαχαχαχα ειναι για δεσιμο....ουτε τζαμπα δεν παιρνω τετοιο στεναχωρημενο φθηνο ταμπλετ κ αυτοι το θεωρουν προσφορα

???

Σε ολους τους τομεις του λιανικου εμποριου στην ελλαδα ,ειδικα απο τα capital controls και μετα , εχουν γινει μαυραγοριτες. Η κατασταση θυμιζει κατοχη ,οπου για ενα προιον ευτελους αξιας , πληρωνεις μια περιουσια. Η κινητη τηλεφωνια δεν εχει καλες προσφορες και ειναι πανακριβη για αυτο που προσφερει, τα καλα κινητα ειναι απλησιαστα & μονο κινητα μπανανιας κυκλοφορουν πια κατα κορον. Τα ενδυματα/ υποδηματα & καλλυντικα εχουν αισθητα μικροτερες εκπτωσεις στην Μ.Κ.Κ (μετα-capital controls) εποχη & με αισθητα χαμηλοτερη ποιοτητα. Μια θηκη τηλεφωνου στο eBay κοστιζει 1.5 ευρω και ακριβως η ιδια αν την αγορασεις στην ελλαδα κοστιζει 10€ . Μεγαλη κοροιδια. Γι' αυτο δεν επιτρεπεται πλεον να αγορασεις προιοντα απο το εξωτερικο μεσω PayPal ή καρτας... για να τα πληρωνεις δεκαπλασια στην ελλαδα και να κερδοσκοπουν καποιοι. Οσο για την εξυπηρετηση ?... εξυπηρετηση μπανανιας και κατω. Υπαλληλοι που δεν ξερουν το αριστερο απο το δεξι , αγελαστοι και παντελως απροθυμοι να κανουν τη δουλεια τους. Ποιον να προτιμησεις μετα? Το μη χειρον βελτιστον? Ε οχι.

οκ

όλα ωραία και καλά αλλά ρε άνθρωπε μια χαρά αγοράζεις από εξωτερικό ακόμα και όταν τα capital controls ήταν πιο περιορισμένα.

???

Μεσω PayPal που αγοραζα εγω για ασφαλεια, ειναι μεγαλη διαδικασια ( διπλος λογαριασμος, μεταφορα κλπ). Δεν ασχοληθηκα καν.

ζορρο

Τους βαρας ντουφεκι και αστους να ψαχνονται εγω χρωσταω 170 απο αλλη συνδεση μια χαρα μου δινουν και τζαμπα χρονο σε καρτοκινητο τους εκοψα 3 συμβολαια που ειχα κανενα προβλημα μου λενε αλλος διεκοψε σταθερο εδω και 5 χρονια καθε μηνα του δινουν δωρεαν χρονο ολοι καρτοκινητα που βαζεις οτι εχεις ευχαριστηση προσφορες καθε μερα στελνουν οσο δεν βαζεις καρτα τοσο καλυτερες προσφορες απλα τα αρπαζουν απο οπου βρουν κοροιδα

Τριτοκοσμικη Ζούγκλα

Σύμφωνα με έρευνες, έχουμε τα πιο ακριβά συμβόλαια κινητής στον κόσμο, σε σχέση με τις παροχές... Έχουμε και καρτέλ και οι 3 πάροχοι κάνουν συνέχεια τις ίδιες αυξήσεις και οι τιμές τους είναι πολύ κοντά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Η αρμόδια αρχή συνεχίζει να κάνει την "πάπια"...

Τεο

Να φύγεις να πας αλλού

Ενας τεος το ξέρει,

Α, μπα, δεν ΕΙΣΑΙ ΒΑΛΤΟΣ!

ΕΛΛΑΔΑ VS ΕΕ

ΣΕ Α΄ΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΕ ΠΑΙΡΝΩ S9 H ΜΗΛΟ Μ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ, 2 ΓΙΓΑ ΜΗΝΑ Κ 35 ΤΟΝ ΜΗΝΑ...ΕΔΩ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΩΡΟ , ΧΩΡΙΣ ΓΙΓΑ , ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ 35 ΤΟΝ ΜΗΝΑ....η ελλαδα η χωρα του ξιαομι κ του μηλου 6 ακομα.....

d

Μεγαλο προβλημα θιγεις... πληγη μεγαλη.. ειμαστε ακομα στο μηλο Νο 6 κ στο ξιαομι..

Donpoulos

Έτσι απλά για να σας φτιάξω την Ημέρα, για να δείτε το δούλεμα που τρώτε όλοι σας απο της Εταιρείες Τηλεφωνίας και ειδικα απο την ΕΕΤΤ !! Γερμανία Συμβόλαιο Κινητής Τηλεφωνίας με 24 μήνες Διάρκεια Συμβολαίου. - Συσκευή π.χ. SAMSUNG S9+ ή παρεμφερή IPHONE 10 κλπ. Τιμή Αγοράς Συσκευής 1 euro ή 9 euro !! στην χειρότερη. - Απεριόριστες κλήσεις πρός όλα τα Εθνικά Σταθερά + Κινητά, ανεξαρτήτως παρόχου χωρίς ΧΡΕΩΣΕΙΣ . - Πλοήγηση στο Ιντερνετ με 2 GB ανά Μήνα με 4G Ταχύτητες και μετά με μειωμένη ισχύ στα 22,1 mb/s, αλλά η ουσία είναι πως έχεις πάντα Δεδομένα Ιντερνετ στο Κινητό σου !!! και όχι ΑΝΟΙΞΕ ΚΛΕΙΣΕ !!! μόνο στην Αφρική αυτά !! - Οπουδήποτε εντός Ευρωπαικής Ενωσης ίδιες Οικονομικές Χρεώσεις στην Τηλεφωνία και στο Ιντερνετ. Δηλαδή, 1 Μήνα που θα έρθω διακοπές το Καλοκαίρι ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ καμιά διαφορά στο Συμβόλαιό μου όσο θα είμαι στην Ελλάδα, τόσο στα Τηλεφωνα που θα κάνω και στα δεδομένα που θα τα έχω 24 ώρες Ανοιχτά !! Όλα τα παραπάνω με 29,90 τον μήνα ή στην χειρότερν 34,99 ανάλογα τον Πάροχο που θα επιλέξω !! Υ.Γ. Και άν είμαι και τυχερός μπορεί με όλα τα παραπάνω να τσιμπήσω στο ΔΩΡΕΑΝ και κανα PS4 όπως πέρισυ, ή καμιά ΤΗλεόραση 40 SAMSUNG, ή LG. Κατά τα άλλα είμασται ως Χώρα και ως Καταναλωτές Ισότιμα μέλη της Ε.Ε.

Σωστός!!!

Στη Γερμανία, εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια έχουν όλοι flat rate ( απεριόριστες κλήσεις, SMS, data, κλπ ) , στις τιμές που περίπου αναφέρεις ή ελάχιστα παραπάνω. Στο μπ@#λο της Ψωροκώσταινας, τους χρεώνουν νταβατζιλίδικα γιατί....έτσι γουστάρουν. Κατά τα άλλα....ανταγωνισμός και ελεύθερη αγορά! Σηκώνουν 3 τηλέφωνα μεταξύ τους, τα στελέχια ( ελληνικής κοπής λαμόγια) και πάρε το price fixing!

@@

ξυπνας τα ζωα....την ελλαδα που λογω μη προσφορας τηλεφωνων απο εταιριες ολοι κυκλοφορουν με σαιμποτ, ξιαομι η με αι φον 6 ακομα λογω τιμης....ουτε στην κινα βρε

chris

τα xiaomi τα εχουμε γιατι πανε σφαιρα,δεν χαλάνε και ειναι φθηνα.Εσυ παρε τις αηδιες της Samsung ,πληρωνε 500αρικα και αν σου σπασει ή στο κλέψουν θα το κλαίς τουλάχιστον ενα μηνα κορόιδο ,χαχαχαχα.Κομπλεξικοί,δεν έχετε να φάτε ορισμένοι αλλά έχετε ακριβά κινητά,λες και θα ανεβείτε level,όρθιοι κοιμόσαστε!!!

σπυρος

ολα αυτα στην ιταλια και με 32 GB 12,00 ευρω

Γιουσουρης Πελαγιος

Πριν αρκετα χρονια, αρχες δεκαετιας 90 ειχαμε δυο εταιρειες κινητης τηλεφωνιας, παναφον και τελεστετ. αργοτερα μπηκε ο οτε με την κοσμοτε και μικροτερα τελη. Οι δυο ιδιοτικες εταιρειες προσεφυγαν στην δικαιοσυνη για αθεμητο συναγωνισμο και ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ. Αλλου χολαινει το πραγμα. Για ψαχτε το.

MAKIS

Ναι ρε φίλε και εδώ στο Βέλγιο έχουν πολύ καλά συμβόλαια με απίστευτα κινητά σε προσφορά. Το θέμα είναι ότι εγώ, εσύ και άλλοι μένουμε εξωτερικό και μπορούμε να συνάψουμε συμβόλαιο βάσει της δηλωμένης νόμιμης διεύθυνσης. Οι υπόλοιπο που μένουν Ελλάδα ακόμη κι αν είναι ξύπνιοι και τα ξέρουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

NOAO

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί κατά την ιστορική κοντινή διέλευση του σκάφους την Πρωτοχρονιά από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει ποτέ «επισκεφθεί» μια διαστημοσυσκευή, σε απόσταση περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη

1