«Vor V Zakone»: Το «Λίπος», η δράση των Vory στην Ελλάδα, η δολοφονία του Γεωργιανού και η εκτέλεση του «παππού Χασάν»

«Vor V Zakone»: Το «Λίπος», η δράση των Vory στην Ελλάδα, η δολοφονία του Γεωργιανού και η εκτέλεση του «παππού Χασάν»

Ο περιβόητος Λάσα Σουσανασβίλι κυρίαρχη μορφή της γεωργιανής Μαφίας είναι ελεύθερος από χθες ενώ τα έργα και οι ημέρες της οργάνωσης του στη χώρα μας μετρούν ματωμένα κεφάλαια

lasa-arthrou
Ο Λάσα Στόλτι είναι ταυτόχρονα ο Λάσα Ρουστάλβσκι αλλά και ο Λάσα Σουσανασβίλι, ή όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστός «Το Λίπος», ένα προσωνύμιο που κέρδισε στα χρόνια της παντοδυναμίας του, όταν ήταν ένας υπέρβαρος μαφιόζος.

Ήταν και κάτι άλλο όμως, ο παντοδύναμος αρχηγός της «Vor v Zakone», της πανίσχυρης μαφίας που ανδρώθηκε στη Ρωσία και την Γεωργία, την περίοδο των εκκαθαρίσεων και των Γκούλαγκ από τον «πατερούλη» Στάλιν.

Κάτι που φυσικά δεν παραδέχθηκε ποτέ ο Σουσανασβίλι, που καταζητούνταν στην Ισπανία, την Γαλλία και άλλες χώρες για την δράση του, αλλά έμελλε να συλληφθεί-δύο φορές-μάλιστα στην Ελλάδα.
vor-v-zakone

Τη χώρα που βρήκε καταφύγιο ή πρόσφορο έδαφος σύμφωνα με άλλους αλλά και τις ελληνικές αρχές, για να δράσει αυτός ο «κλέφτης του νόμου» και αρκετά μέλη της «Vor v Zakone» που ήρθαν από τη Γεωργία ή χώρες της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Πέντε χρόνια και επτά μήνες πέρασε στη φυλακή «Το Λίπος» που έχασε αρκετά κιλά μαζί με τις πολυτέλειες που απολάμβανε όταν ήταν ελεύθερος και κυκλοφορούσε στην Αθήνα, ενώ δεν έχει ξεχάσει την μέρα που συνελήφθη μετά από μια τεράστια επιχείρηση.

Ο «Εσκομπάρ» της Ευρώπης

Εκείνη την Δευτέρα, 23 Απριλίου του 2018 ήταν απόγευμα και ο ήλιος είχε μόλις δύσει, όταν ο 57χρονος τότε Λάσα Σουσανασβίλι κατέβηκε μαζί με τρεις σωματοφύλακες στο πάρκινγκ της μεζονέτας όπου διέμενε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Μόλις οι τέσσερις άνδρες μπήκαν στο αυτοκίνητο είκοσι αστυνομικοί με μπαλακλάβες, οπλισμένοι σαν αστακοί και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα όρμησαν ταυτόχρονα στο αυτοκίνητο.
Ο χαρακτηριστικός ήχος των τζαμιών που έσπαζαν ήταν η αρχή του τέλους της διαδρομής για «Το Λίπος» όπως αποκαλούσαν υποτιμητικά οι εχθροί του τον Σουσανασβίλι, έναν από τους πλέον διαβόητους αρχηγούς της Vor V Zakone.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έξι χρόνια που ο Λάσα συνελήφθη από επιχειρησιακή ομάδα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα.
Η δράση της συγκεκριμένης μαφιόζικης οργάνωσης τον είχε χρίσει Νο1 κακοποιό από το 2011 για τις ΗΠΑ και ο τότε πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει επιτακτικά την εξάρθρωση της και την σύλληψη του, όπου και αν βρισκόταν.

Ο Σουσανασβίλι που είχε στείλει εξώδικο στον Ομπάμα, βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα και στις 20 Ιανουαρίου του 2012, απολαμβάνει μια χαλαρωτική μέρα στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, έχοντας «σκιά» του έναν θηριώδη σωματοφύλακα.

Γύρω του χωρίς να το αντιληφθεί έχουν ακροβολιστεί Έλληνες μυστικοί αστυνομικοί και πράκτορες του FBI από το κλιμάκιο της Αμερικάνικης Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Όλοι τους θέλουν να τελειώσει ήρεμα η επιχείρηση μέσα στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο και να συλληφθεί ήρεμα ο επονομαζόμενος «Εσκομπάρ της Ευρώπης».
H αστυνομική επιχείρηση στον «Αστέρα» ξεκινάει και ολοκληρώνεται αθόρυβα με απόλυτη επιτυχία και η δυάδα των επικίνδυνων κακοποιών οδηγείται σε ειδικό χώρο στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αττικής χωρίς να ανοίξει ούτε ρουθούνι.

Σε βάρος του Σουσανασβίλι εκκρεμούσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ισπανικών αρχών και Ερυθρά Αγγελία της Interpol για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες και απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξεις που σύμφωνα με το ένταλμα τελέσθηκαν το 2009 στην Ισπανία.
Από την έρευνα των Αρχών στο δωμάτιο του Λάσα είχαν βρεθεί και κατασχεθεί ένα πιστόλι διαμετρήματος 45 mm, με γεμιστήρα, δέκα φυσίγγια, πλήθος ψηφιακών δίσκων καθώς και αρκετές συσκευές κινητών τηλεφώνων.
lasa-1-ap

Ήταν ένας μικρός «θησαυρός» που χρειαζόταν αποκρυπτογράφηση αφού τα ηγετικά μέλη της «Vor V Zakone» έχουν την μυστικότητα πάνω απ’ όλα και ο Σουσανασβίλι που ήξερε πάρα πολλά ήταν απρόσιτος.

Σχεδόν εννιά χρόνια μετά από εκείνη την επιχείρηση στον «Αστέρα» είναι πάλι Γενάρης και το ημερολόγιο δείχνει 1η του μήνα όταν ο Γεωργιανός Σότα Τεβντοράτζε γνωστός ως «Σότικο» επιστρέφει μαζί με την σύντροφό του και την 5χρονη κόρη τους στην πολυκατοικία που διαμένει, επί της οδού Ταξιαρχών 33, στο Μοσχάτο.

Ο εκτελεστής που τον περιμένει ντυμένος στα μαύρα κινείται γρήγορα και πυροβολεί σχεδόν εξ’ αποστάσεως τον 41χρονο άνδρα τέσσερις-πέντε φορές.

Απομακρύνεται χωρίς να τρέχει ενώ η σύντροφος του Γεωργιανού μαφιόζου όπως δείχνουν τα στοιχεία, ουρλιάζει δίπλα του, την ώρα που ψυχορραγεί.

«Σας παρακαλώ, είναι ζωντανός, είναι ζωντανός….» φωνάζει, όχι όμως για πολύ ακόμη, αφού όταν φτάνουν οι αστυνομικοί ο Τεβντοράτζε έχει αφήσει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.

Μαζί με αυτή αφήνει και το μυστήριο που περιβάλλει την δράση του στην Ελλάδα και όχι μόνο με τις Ελληνικές αρχές να περιμένουν πλέον τα δαχτυλικά του αποτυπώματα και τον φάκελο με τα πεπραγμένα της διαδρομής του στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος.

Εκεί όπου το τέλος των πρωταγωνιστών έρχεται πάντα την στιγμή που δεν το περιμένουν και συνήθως είναι ματωμένο, αν και ο Σουσανασβίλι τη γλίτωσε.

Οι φατρίες και οι πενήντα Vor

Μετά την δεύτερη σύλληψη του, η δικογραφία που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» ήταν αρκούντως αποκαλυπτική για την δράση του αρχιμαφιόζου και της Vor V Zakone στην Ελλάδα.

«Πολλά μέλη Vor είτε της φατρίας της Τιφλίδας είτε της φατρίας του Κουταΐσι, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εγκαταστάθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γερμανία», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε εις βάρος του Σουσανασβίλι.
Σε ότι αφορά την χώρα μας τονιζόταν ότι δραστηριοποιούνται εδώ περίπου 50 «Vor V Zakone», δηλαδή επικεφαλής δικτύων και ανώτερα στελέχη της μαφίας, με τη μια φατρία να έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και την άλλη την Αθήνα - αμφότερες όμως έχουν δράση και στις δύο πόλεις.

Στα έγγραφα αφήνονται αιχμές τόσο για την πρώτη αποφυλάκιση του Σουσανασβίλι όσο και για τη γενικότερη λειτουργία των θεσμών που επιτρέπουν τη δράση των μαφιόζων στην Ελλάδα, φτάνοντας να κάνουν τη χώρα μας μέχρι και κέντρο αποφάσεων.
lasa-2

«Η επιλογή της χώρας μας θεωρούμε ότι οφείλεται στο ότι η δράση τους αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο και όχι ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα, στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από τη δημόσια διοίκηση, που διευκολύνει την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, και στη νομοθεσία που προβλέπει τις προϋποθέσεις της υφ’ όρων απόλυσης, η οποία επιτρέπει πλέον την απόλυση των καταδίκων χωρίς τον έλεγχο από το αρμόδιο δικαστικό όργανο της συνδρομής των ουσιαστικών προϋποθέσεων (περίπτωση αποφυλάκισης του Λάσα)» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Για να κατανοήσει κάποιος την έννοια του όρου «Vor V Zakone» που μεταφράζεται «ο κλέφτης του νόμου» πρέπει να γνωρίζει τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Η δολοφονία του «παππού»

Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο έλεγχος όλων των εγκληματικών δράσεων ρωσικών και γεωργιανών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η οργάνωση είναι υπεράνω όλων, καθώς εισπράττει ποσοστά από τα έσοδα που προκύπτουν από την εγκληματική δραστηριότητα των υπόλοιπων, για τις οποίες πρέπει να τονιστεί ότι δεν επιτρέπεται να τελέσουν αξιόποινες πράξεις σε ευρωπαϊκό έδαφος αν πρώτα δεν έχουν πάρει το απαραίτητο πράσινο φως της διεθνούς οργάνωσης.

Εκείνο το αξέχαστο απόγευμα του Απρίλη πριν από πέντε χρόνια ο Λάσα Σουσανασβίλι ανέπνευσε ανακουφισμένος όταν μετά τα σπασμένα τζάμια δεν ακούστηκαν ριπές πολυβόλων.
«Αστυνομικοί είστε, ε;» ρώτησε τον μασκοφόρο αξιωματικό που τον ακινητοποίησε, αναπνέοντας ανακουφισμένος που δεν βρέθηκε μπροστά σε κάποια ομάδα εκτελεστών.
Η δολοφονία εκείνο το διάστημα κολλητού του μαφιόζου στην Αττάλεια της Τουρκίας, τον είχε τρομοκρατήσει αφού από το 2013 «Το Λίπος» ήταν ο διάδοχος του διαβόητου μαφιόζου της «Vor V Zakone» Ασλάν Ουσογιάν.
Aslan-Oulayan

Ο τελευταίος που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Παππούς Χασάν» και στον χώρο τον παρομοίαζαν με τον κινηματογραφικό Κάιζερ Σέζε από την την ταινία «Συνήθεις Ύποπτοι», έβγαινε από ένα εστιατόριο της Μόσχας το οποίο ήταν ουσιαστικά το γραφείο του στις 16 Ιανουαρίου πριν από δέκα χρόνια, μαζί με τους σωματοφύλακές του.

Στον 6ο όροφο ενός κτηρίου μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, ο εκτελεστής που σημάδευε τον αρχηγό της οργάνωσης κράτησε την ανάσα του και πάτησε απαλά την σκανδάλη στο όπλο που χρησιμοποιούν οι ελεύθεροι σκοπευτές των Spetznaz, στέλνοντας μια σφαίρα στο στήθος του Ουσογιάν.

Ήταν αρκετή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης